02

Dit artikel hoort bij: Landmacht 06

Rust zacht

Tekst KAP Jaap Wolting
Foto SM Maartje Roos, SGT Hille Hillinga

Landmachters komen om tijdens missie in Mali

Tijdens een mortierschietoefening in Mali zijn vorige week woensdag 2 collega’s om het leven gekomen. Het zijn de 29-jarige sergeant der eerste klasse Henry Hoving en de 24-jarige korporaal Kevin Roggeveld. Een soldaat der eerste klasse van 23 jaar raakte zwaargewond.

De 3 militairen zijn afkomstig van de mortiergroep van de Charlie-compagnie van 13 Infanteriebataljon Luchtmobiel Regiment Stoottroepen Prins Bernhard van 11 Luchtmobiele Brigade in Assen. Het ongeluk gebeurde ten zuiden van Kidal. Dat ligt op bijna 300 kilometer van Gao, waar de Nederlandse hoofdmacht voor deelname aan MINUSMA is gestationeerd.

Tijdens de ramp ceremony in Gao worden de lichamen van de 29-jarige sergeant der eerste klasse Henry Hoving en de 24-jarige korporaal Kevin Roggeveld door een erehaag van militairen naar het vliegtuig gedragen.

Militair eerbetoon

Commandant 11 Luchtmobiele Brigade, brigadegeneraal Kees Matthijssen, liet vorige week weten:

“Hartverwarmend om te zien hoe binnen de brigade wordt stilgestaan bij het omkomen van Henry en Kevin. Hun eigen 13 Infanteriebataljon hield een bijzonder bataljonsappèl met een moment stilte. Andere eenheden deden dat op hun eigen manier op hun eigen locatie. Op de Johan Willem Frisokazerne in Assen en de Oranjekazerne in Schaarsbergen zijn condoleanceregisters geopend waar velen met een persoonlijke boodschap hun medeleven laten blijken. De voorbereidingen zijn in volle gang om beiden bij hun terugkeer in Nederland met militair eerbetoon respectvol en waardig te onthalen, een eerbetoon waarmee we ons medeleven maar ook ons respect, waardering en kameraadschap willen tonen voor Henry en Kevin en hun beider families en nabestaanden.”

Ook bij aankomst in Nederland vindt een ramp ceremony plaats. Collega’s van 13 Infanteriebataljon Luchtmobiel Regiment Stoottroepen Prins Bernhard dragen de lichamen van Henry en Kevin uit het vliegtuig.

Terug in Nederland

De lichamen van Henry en Kevin zijn maandag met een KDC-10 naar Nederland gebracht. In zowel Gao, Bamako als Eindhoven vonden ramp ceremonies plaats. De zwaargewonde soldaat keerde vorige week vrijdag al terug naar Nederland.

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert verklaarde met verdriet kennis te hebben genomen van het verschrikkelijke bericht uit Mali. “Mijn medeleven gaat uit naar de naasten en collega’s van deze 2 dappere militairen. Zij streden voor een betere en veiliger wereld en betalen daarvoor de hoogst mogelijke prijs. Zij verdienen ons grootste respect. Ook gaan mijn gedachten uit naar de militair die zwaargewond is geraakt.”

Deelneming betuigen

Het is nog steeds mogelijk deelneming te betuigen, middels het condoleanceregister dat vorige week werd geopend op de website van Defensie. Na sluiting zal het aan de nabestaanden worden overhandigd.

Het medeleven is groot, blijkt uit de vele hartverwarmende reacties in het condoleanceregister, waarvan we er hier een aantal plaatsen:

‘Een broeder, een zoon, een militair. Geleefd, gediend en gevochten voor volk, vrijheid, vaderland en de rest van de wereld. In tranen gedenken wij hen die het ultieme offer brachten, met eer en respect in het hoogste vaandel. Met respectvolle deelname voor alle familieleden, vrienden en broeders die deze helden hebben mogen kennen.’

‘Rust zacht. Heel veel sterkte met het verwerken van dit enorme verlies voor de familieleden, vrienden en collega’s. Tevens sterkte en voorspoedig herstel voor de gewonde militair.’

‘Als moeder en als militair wil ik mijn diepste medeleven uitspreken naar jullie. Niemand zal zich ooit kunnen voorstellen wat er in jullie omgaat. Als thuisfront van een militair houd je natuurlijk altijd rekening met het feit dat er iets ergs kan gebeuren, maar als er dan iets gebeurt, is het zo onwerkelijk en valt de wereld even stil. Mogen jullie zoveel mogelijk kracht en liefde ontvangen.’

‘Zo moeilijk voor ons, om iets zinnigs te schrijven wat jullie troost kan bieden. Misschien kan het niet geschreven worden. Ik geef jullie daarom een dikke knuffel.’

‘Wat ze deden, was geweldig! Mensen beschermen! Met trots en passie. Uit het oog, niet uit het hart…’