07

Dit artikel hoort bij: Landmacht 06

Nederland eert veteranen

Tekst Patrick Regan
Foto Evert-Jan Daniels, Herman Zonderland, Louis Meulstee | Video: In2Content

Dutchbat centraal bij Veteranendag

Medaille-uitreikingen, ‘veteranenmuzikanten’ en de Kids Corner; genoeg te beleven voor de 95.000 bezoekers van de Veteranendag in Den Haag. Daarnaast werden de militairen van Dutchbat-III op 25 juni in het zonnetje gezet. Minister Hennis-Plasschaert: “Onze erkenning en waardering komen hen dubbel en dwars toe”.

Vanuit de Kids Corner op het Haagse Malieveld klinkt een hoog stemmetje door de megafoon van een marechaussee-Amarok: “Halt! Staan blijven!” Terwijl op de achtergrond jongeren de klimtoren van 11 Luchtmobiele Brigade bestormen, zijn het de allerkleinsten die samen met een instructeur van de KMar een boef aanhouden.

Onder luid gebrul komt de Veteranen Motorclub om 12:00 uur het Malieveld oprijden.

Om stipt 12:00 uur zijn zelfs de kreten uit de Kids Corner niet meer te horen. De Veteranen Motorclub, 180 man sterk, verzorgt een oorverdovend entree. Ieder jaar zijn de motorrijders van de partij en rijdt een aantal van hen mee in het defilé. De Landmacht sprak Ger van den Berg, Bosnië-veteraan.

Dan de primeur van het evenement: in een klein tentje, achterop het terrein, brengen heuse ‘veteranenmuzikanten’ hun muziek ten gehore. DJ Lars (2 tours in Bosnië), Dennis Kroon (Bosnië, Irak en Afghanistan) en de band Present Danger (die compleet uit veteranen bestaat), treden op voor hun ‘brothers in arms’.

Ook op het hoofdpodium geven verschillende artiesten een optreden.

Zanger Dennis Kroon trekt vlak voor het defilé, als veel bezoekers al onderweg zijn naar de route, toch veel bekijks. Na zijn succesvolle optreden bij The Voice of Holland, verruilt hij nu langzaam zijn carrière als militair voor het artiestenbestaan. Hoe vindt hij het om voor zijn eigen kameraden op te treden?

Ronald Bierings uit Groningen en Irma Heijkants uit Den Haag genieten van de Veteranendag.

"Achter ieder uniform schuilt een andere geschiedenis"

Onder de loop van een Pantserhouwitser 2000NL doen Ronald Bierings en Irma Heijkants een poging tot een selfie. Irma – een groentje op de Veteranendag – verbaast zich vooral over de grootte van het evenement. “Dat Nederland veteranen op deze manier eert, is prachtig. Het geeft een belangrijk signaal af: we zijn hun heldendaden nog lang niet vergeten.”

Ronald, die met zijn harmonie meeliep in het defilé, vindt het prachtig de verhalen van veteranen aan te horen. “Achter ieder uniform schuilt een andere geschiedenis. Ik ben heel erg benieuwd wat die militairen hebben meegemaakt.”

Een biertje met de maten

In en om de tenten waar veteranen van verschillende onderdelen elkaar ontmoeten, vloeit het bier rijkelijk. De kameraden wisselen onderling (vaak ietwat aangedikte) verhalen uit. Voor hen is Veteranendag meer dan alleen een dag van erkenning; het geeft ze de kans herinneringen op te halen en te verwerken. Zo zegt ook Libanon-veteraan Bram Endeveld:

"Gebeurtenissen in Srebrenica nog lang geen verleden tijd"

Erkenning voor Dutchbat

Centraal stonden deze Veteranendag de militairen van Dutchbat III.  Zij liepen voorop in het defilé en waren speciale genodigden in de Ridderzaal. Minister Hennis haalde de Dutchbatters bovendien aan in haar toespraak. […] “Duidelijk is dat de gebeurtenissen van toen, bijna 21 jaar geleden, voor velen nog lang geen voltooid verleden tijd zijn. En dat ook nooit zullen worden.” Vervolgens sprak de minister haar respect uit voor Dutchbat. “Zij hebben naar eer en geweten, en onder werkelijk onmogelijke omstandigheden, hun taken zo goed mogelijk proberen uit te voeren.” […] Een luid applaus volgde.

Na al deze impressies toch nog geen genoeg gehad van de Veteranendag? Proef zelf de sfeer en bekijk hier de mooiste beelden.