Bronzen Soldaat voor Oesterholt
Eskadronsadjudant Hans Oesterholt van 43 Brigade Verkenningseskadron ontving op 23 juni de Bronzen Soldaat. Dit is de hoogste onderscheiding die de Commandant Landstrijdkrachten kan toekennen.
Luitenant-generaal Leo Beulen prees adjudant Oesterholt bij het appèl in Havelte als “een waar rolmodel voor het gehele onderofficierskorps en de belichaming van de vakman, leider en instructeur.”
Beulen omschreef de adjudant als “een man die onder alle omstandigheden buitengewoon presteert, het voorbeeld is en geeft. Een kanjer van een onderofficier, die altijd bescheiden op de achtergrond opereert maar die als voorbeeld voor vele onderofficieren en officieren geldt.”
De Bronzen Soldaat kan worden toegekend aan personen die ‘bijzondere militaire verrichtingen hebben vertoond en zich al meerdere malen hebben onderscheiden’.
Oesterholt treedt hiermee toe tot een select gezelschap. Eerder ontvingen onder anderen luitenant-generaal b.d. Mart de Kruif, brigade-generaal b.d. Otto van Wiggen, luitenant-generaal b.d. Peter van Uhm en prins Bernhard het bronzen beeldje en het bijbehorende gouden erekoord.
Koninklijk knallen
Koning Willem-Alexander bezocht op 24 juni het Vuursteuncommando in ‘t Harde. Hij kreeg een rondleiding over het Artillerie Schietkamp en woonde enkele demonstraties bij. Ook werd de koning bijgepraat over de innovaties op het gebied van vuursteun. Daarnaast nam hij tijd om met enkele militairen van de verschillende vuursteuneenheden en veteranen te spreken.
Nieuwe indeling veiligheidsregio’s
De 25 veiligheidsregio’s zijn vanaf 1 juli anders verdeeld over de 3 gevechtsbrigades van de Landmacht.
Defensie werkt bij de bestrijding van crises en rampen samen met civiele partners zoals de politie, brandweer, gemeenten, geneeskundige diensten en het Openbaar Ministerie. De veiligheidsregio’s zijn verdeeld over de 3 gevechtsbrigades.
De nieuwe indeling:
- 11 Luchtmobiele Brigade: Gelderland, Noord-Holland (met uitzondering van de veiligheidsregio Gooi- en Vechtstreek), Zuid-Holland (zonder de regio's Rotterdam- Rijnmond en Zuid-Holland-Zuid)
- 13 Lichte Brigade: Noord-Brabant, Zeeland, Limburg en de veiligheidsregio's Rotterdam- Rijnmond en Zuid-Holland-Zuid
- 43 Gemechaniseerde Brigade: Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Flevoland, Utrecht en de Gooi- en Vechtstreek (Noord-Holland)
Als er in Nederland een ramp gebeurt, kan Defensie binnen 48 uur ruim 4.000 (reserve) militairen inzetten. Zo'n militaire inzet gebeurt altijd onder gezag van de burgemeester, Officier van Justitie of de minister van Veiligheid en Justitie.