x

Vier partnerlanden oefenen raketbestrijding in de Peel

Inkomende ballistische raketten en aanvallende jachtvliegtuigen waren begin maart de belangrijkste tegenstanders van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC). Tijdens Constructive Optic Windmill oefenden de luchtverdedigers met Amerikaanse, Deense en Duitse partners op de Luitenant-generaal Bestkazerne in Vredepeel.

Met name de Duits-Nederlandse luchtverdedigingssamenwerking wordt op dit moment geïntensiveerd in project Apollo. In januari tekenden het DGLC en de Duitse lucht- en raketverdedigingseenheid SAMWING-1 hiervoor een overeenkomst. Commandant SAMWING-1 kolonel Bernard Stöckmann keek toe hoe de buurlanden zich gezamenlijk gesimuleerde lucht- en raketaanvallen afsloegen met onder meer de Patriot.

Project Apollo omhelst vergaande samenwerking van de Duitse en Nederlandse luchtverdedigingseenheden. Op de planning staan:

  • Het oprichten van een lucht- en raketverdedigingsschool.
  • Het oprichten van een lucht- en raketverdedigingseenheid.
  • Het opstellen van eisen voor (de mogelijk gezamenlijke) aanschaf van systemen tegen raketten, artillerie en mortieren en luchtverdediging op korte afstand.
  • Het bekijken van de mogelijke integratie van de Duitse eenheid SAM-Group 61 in een Nederlandse eenheid.
  • Het opstellen van doctrines. 
x

Mobile Support Team gaat Koerden trainen in Noord-Irak

Een Mobile Support Team (MST) van zo’n 25 militairen traint vanaf 1 april Koerdische Peshmerga-strijders in Noord-Irak. Het MST is actief naast de huidige trainingsteams. De ministers Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) en Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) maakten dit 30 maart bekend. 

De Peshmerga vormen belangrijke grondtroepen in de strijd tegen ISIS in Irak. Het Ministerie van Peshmerga gaf aan behoefte te hebben aan teams die niet gebonden zijn aan vaste trainingslocaties. Daaraan komt Nederland nu tegemoet. Het mobiele trainingsteam richt zich bijvoorbeeld op het trainen van kleinere groepen ter voorbereiding op specifieke operaties, eventueel dicht achter de frontlinie. Het MST zal echter nooit meedoen aan gevechtssituaties en confrontaties met ISIS.

De inhoud van de MST-trainingen wordt bepaald door de wensen van de Peshmerga. De verwachting is dat vooral aandacht wordt besteed aan tekortkomingen en behoeften op basis van recente gevechtservaringen. Het MST bestaat uit ongeveer 20 trainers, aangevuld met specialisten (counter-IED en schietvaardigheid) en een arts. De eenheid vormt een goede aanvulling op de Nederlandse militairen die sinds 2015 met coalitiepartners basis-infanterietrainingen geven aan Peshmerga-strijders in Erbil en omgeving.

x

Sculptuur Operationeel Optreden voor sergeant b.d. Wassilio Athanasiadis

Op vrijdag 4 maart is de Sculptuur Operationeel Optreden uitgereikt aan sergeant b.d. Wassilio Athanasiadis. In het gemeentehuis van Best overhandigde toenmalig Commandant Landstrijdkrachten, luitenant-generaal Mart de Kruif, het kunstwerk aan sergeant b.d. Athanasiadis. In aanwezigheid van burgemeester, wethouders en vele gasten werd de oorkonde voorgelezen en het Zilveren Erekoord uitgereikt.

De Sculptuur Operationeel Optreden wordt toegekend aan militairen van de Koninklijke Landmacht die zich tijdens operationeel optreden door buitengewone toewijding en loffelijk optreden hebben onderscheiden. Deze waardering bestaat uit een bronzen borstbeeld van een militair in gevechtsuitrusting en een Zilveren Erekoord. De sculptuur is de hoogste individuele militaire waardering van de Commandant Landstrijdkrachten voor operationeel optreden.

Sergeant b.d. Athanasiadis ontving de sculptuur vanwege zijn uitzonderlijke manier van leidinggeven tijdens een IED-aanval waarbij in 2007 in Afghanistan gewonden vielen. De voormalig onderofficier heeft met gevaar voor eigen leven gedaan wat nodig was voor zijn collega’s, de bevolking en de Nederlandse missie in Afghanistan.

Herinneringsmedaille Vredesoperaties voor deelnemers internationale missies

“Een zeer verdiende blijk van waardering voor uw inzet, die ertoe deed en indruk heeft gemaakt.” Met deze woorden bedankte CDS generaal Tom Middendorp de militairen die 5 maanden geleden terugkeerden van VN-missie MINUSMA in Mali. Op 9 maart ontvingen zij de Herinneringsmedaille Vredesoperaties.

Meer dan 400 Nederlandse militairen - ook degenen die werden ingezet bij kleine missies -  kregen in Apeldoorn het eremetaa opgespeld. “Wat de krijgsmacht in de wereld van vandaag moet doen en kunnen, is niet gering”, aldus Middendorp. “Er wordt een toenemend beroep op ons gedaan. Gemiddeld werken er tussen de 1.000 en 2.000 Nederlandse militairen in bijna 20 verschillende missies, dag in, dag uit, aan vrede en veiligheid in de wereld.”

180 militairen van alle krijgsmachtdelen ontvingen later, op 31 maart, ook de Herinneringsmedaille Vredesoperaties voor hun werk in Irak en Afghanistan. Deze collega's maakten onder meer deel uit van de Capacity Building Mission Iraq en gaven les aan Iraakse militairen en Peshmerga-strijders, zodat ze beter in staat zijn ISIS op de grond te bevechten.

Middendorp sprak niet alleen zijn waardering uit voor het werk van de militairen. Hij betrok er ook nadrukkelijk het thuisfront bij. “We geven niet voor niets een anjer aan de partners van uitgezonden militairen en een speciale medaille aan de kinderen. Het is een blijk van onze grote dank en waardering. Ook al vangt het natuurlijk nooit de spanning en het gemis op. Weet in ieder geval dat ik uw inzet enorm waardeer.”

Defensie Simulatie Symposium over toekomst landoptreden

Kennis delen, ervaring opdoen en samen de toekomst van het landoptreden bespreken. Daar draaide het 24 maart in Amersfoort om tijdens het eerste Defensie Simulatie Symposium. Doelgroep was iedereen die zich binnen Defensie met simulatie bezighoudt, zoals gebruikers, IT’ers en beleidsmakers. 

Simulatie is belangrijk voor Defensie. Met een simulator wordt een (wapen)systeem nagebootst voor het echt wordt gebouwd, of een bestaand systeem aangepast. Dat bespaart geld en tijd en is goed voor de kwaliteit. Nabootsen kan in een vroeg stadium inzicht geven in knelpunten. Zo is het mogelijk om alternatieven door te rekenen voordat er investeringen zijn gedaan. Simulatie verhoogt zo de inzetbaarheid van militairen, levert een belangrijke bijdrage aan een beter milieu en verlaagt de exploitatiekosten. JIVC hield het symposium in samenwerking met de operationele commando's, het Simulatiecentrum Landoptreden, TNO en het Nationaal Lucht,- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR).