03

Dit artikel hoort bij: Landmacht 03

Luitenant-generaal Mart de Kruif zegt vaarwel in stijl

Tekst Henny de Boer
Foto SGT Hille Hillinga, SGT1 Joyce Rutjes | video: MCD

Ranggenoot Leo Beulen neemt sabel over in Breda

“Er staat een waardige opvolger klaar. Tijd om te gaan dus.” Met die woorden nam luitenant-generaal Mart de Kruif na 4,5 jaar afscheid als Commandant Landstrijdkrachten. Tijdens een ceremonie op de NLDA droeg hij symbolisch het sabel van de Constant Rebecque, de eerste commandant van de landmacht, over aan ranggenoot Leo Beulen.

Naast het opstellen van alle eenheden van de landmacht, hechtte De Kruif ook bijzondere waarde aan de aanwezigheid van veteranen, gewonde militairen, nabestaanden van gesneuvelde militairen en leerlingen van Veiligheid en Vakmanschap. 

De Kruif nam na 38 jaar afscheid van Defensie om met functioneel leeftijdsontslag te gaan. Minister Hennis-Plasschaert bedankte hem uitvoerig voor zijn tomeloze inzet. “Uw bevlogenheid en betrokkenheid zijn enorm”, stelde zij. “Als u gaat, gaat u volledig. Niet ‘een klein beetje Mart’, maar helemaal, van kruin tot kleine teen. En ik moet bekennen; dit motiveert en inspireert.”

Grote dank

Die voortdurende toewijding beloonde de bewindsvrouw met het Ereteken voor Verdienste in Goud. “Uw inzet is van grote waarde geweest. En meer dan dat. Waarvoor grote, grote dank”, sprak Hennis. Ze prees hem onder meer voor zijn inspanningen als commandant Regional Command South Afghanistan, en voor de integratie van 11 LMB en 43 Mechbrig in Duitse eenheden.

Andere belangrijke zaken die onder het commando van De Kruif speelden waren de politietrainingsmissie in Kunduz, de bijdrage aan de VN-missie in Mali, de omvorming van 13 Mechbrig naar 13 Lichte Brigade en de uitreiking van de Militaire Willems-Orde aan het KCT.

Trots op zijn mensen

De Kruif blikte tijdens zijn afscheidstoespraak uiteraard terug. “Als ik iets ga missen, dan is het wel de eer te mogen werken met onze mensen”, vertelde hij. “De kameraadschap, de humor, de oneindige trouw en het onbegrensde potentieel zijn uniek en moeilijk los te laten. Maar ik ben vooral trots. Trots dat ik heb mogen dienen, en met zulke mensen. Jullie zijn het beste wat Nederland heeft.”

Vervolgens wenste De Kruif zijn opvolger alle krijgsmansgeluk in zijn nieuwe functie. “Een mooier commando is er niet”. Luitenant-generaal Beulen feliciteerde De Kruif met zijn onderscheiding en blikte vooruit op de toekomst. Daarin staat samenwerking centraal, zowel met andere landen als met andere partijen zoals operationele commando’s en civiele partners, “zodat Nederland een veilige plaats blijft om in te leven”.

Laatste ereronde

Na het voltooien van de plechtigheden kwam er rook uit de ingang van het Kasteel. De cast van de populaire musical Soldaat van Oranje trad naar voren en bracht ‘Als wij niets doen, wie dan?’ ten gehore. Toen De Kruif en Beulen na dit nummer de aftocht wilden blazen, bleek dat te vroeg. Militairen van 42 Pantserinfanteriebataljon, dat de kern vormt van het regiment van de scheidend commandant, bestormden het plein en ‘schoten’ op omstanders. Nadat de omgeving was veiliggesteld, rolde een DAF YP-408 het plein op, die pal voor De Kruif tot stilstand kwam. De Kruif nam bovenluiks plaats voor zijn allerlaatste ereronde.

Bekijk hier de video van de overdracht

C-LAS luitenant-generaal Leo Beulen

In 1982 wordt Beulen als tweede luitenant beëdigd bij de Luchtdoelartillerie en als pc geplaatst bij 12 Pantserluchtdoelartillerie. Tot 1991 volgen diverse functies bij 15 Afdeling Pantserluchtdoelartillerie. Na de cursus stafdienst en de Hogere Militaire Vorming wordt Beulen Hoofd Bureau Operaties bij de staf van 1 Legerkorps.

Vanaf 1995 werkt majoor Beulen bij de Defensiestaf. In 1998 wordt hij als luitenant-kolonel docent op het Instituut Defensie Leergangen én voorzitter van de NAVO-werkgroep Allied Joint Publication 3 (Operations).

Later volgen onder meer functies van commandant 25 Afdeling Pantserluchtdoelartillerie, hoofd G3 bij 1 Divisie met uitzending naar Bosnië-Herzegovina, commandant Commando Luchtdoelartillerie, Director Joint Coordination Centre bij NATO FORCES in Heidelberg met uitzending naar Kabul, Directeur Operaties bij de Defensiestaf en Plaatsvervangend Commandant van 1 (GE/NL) Corps.