10

Dit artikel hoort bij: Landmacht 03

Pathfinders en riggers stelen show in Portugal

Tekst KAP Wouter Helders
Foto SGT Hille Hillinga

Terwijl F-16’s zorgen voor armed overwatch en close air support, voeren 'fastropende' special forces met Deense AS550 Fennec helikopters een insertion uit. Tegelijkertijd droppen C-130's 100 Portugese parachutisten boven de groene heuvels rond Beja. De complexe, multinationale operatie is een succes. Een luchtmachtfeestje? Niet helemaal. Pathfinders en riggers van 11LMB spelen eind februari de hoofdrol tijdens oefening Real Thaw in Portugal. 

Gespecialiseerd in het verkennen, vinden, (vrij-)maken en markeren van landingsplaatsen, vormen de pathfinders een cruciale schakel tussen land en lucht. “Een goede pathfinder moet fysiek sterk en creatief zijn",  vertelt korporaal 1 Devin. “Je moet allerlei opleidingen doorlopen, goed tegen stress kunnen en waken voor routine.”

De 5 pathfinders zorgen dat de dropzone is beveiligd. Met hun radio's praten ze vliegtuigen 'naar binnen'. Korporaal 1 Devin: “We houden constant contact. Veranderingen in bijvoorbeeld hoogte, snelheid en windrichting geven we door, zodat we precies kunnen timen wanneer er moet worden gesprongen of gelost.”

De pathfinders zijn bescheiden, maar trots. Devin: ”De samenwerking tussen piloten, crews en gevechtsondersteunende en logistieke eenheden (o.a. pathfinders en riggers, red.) gaat super. Dit soort oefeningen laat dat onderlinge vertrouwen alleen maar groeien en dat is goud waard.” Het feit dat één van de vliegers samen met de pathfinders de actie vanaf de grond aanschouwt, weerspiegelt de wil van elkaar te leren.

Korporaal 1 Devin houdt de wacht. Voor hem, buiten beeld, landen verschillende para's in de 'bulls eye', een denkbeeldige cirkel van 50 meter rond de door de 4 Nederlandse pathfinders gemaakte markering. Devin: “Dat is een teken dat wij ons werk goed gedaan hebben. Alles komt aan op expertise en timing.”

Ook de riggers van 11 Bevoorradingscompagnie leveren een huzarenstukje. Door hun uitstekende werk scoort een Nederlandse C-130 een primeur. De crew weet voor het eerst het maximale aantal van 16 Container Delivery System ladingen ‘af te gooien’. En dat schept perspectief volgens kapitein-vlieger Gert-Jan: “Nu we in een keer 28.000 pond kunnen afwerpen, is inzet voor humanitaire missies (lees: het droppen van hulgoederen) nog interessanter.”

“Een geslaagde try-out”, beoordeelt plaatsvervangend detachementscommandant majoor (KL) Igor de Fretes de Nederlandse deelname aan Real Thaw. Verderop komen de laatste pakketten naar beneden. 336 Squadron, 11 LMB en de Defensieparaschool konden tijdens de internationale oefening hun schaarse middelen (o.a. riggers en pathfinders) trainen.