x

Integratie met Duitsers levert Leopard op

43 Gemechaniseerde Brigade is onlangs officieel opgenomen in de 1e Duitse Pantserdivisie. Tijdens een integratie-appel in het Duitse Bergen-Hohne droeg toenmalig Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Mart de Kruif het vaandel over aan de Inspekteur des Heeres luitenant-generaal Jörg Vollmer.

Met de integratie is de Leopard 2A6 gevechtstank teruggekeerd in het wapenarsenaal van de krijgsmacht. “Door deze samenwerking beschikken Nederland en Duitsland over een volledig geïntegreerde operationele gevechtsbrigade met pantserinfanterie, tanks en andere capaciteiten”, zei De Kruif. Volgens hem is het effect van een tank nodig om op de grond elke tegenstander te kunnen domineren.

Nieuwe lichting rode baretten

11 Luchtmobiele Brigade heeft er 31 rode baretten bij. De overblijvers van de eerste lichting Algemene Militaire Opleiding Luchtmobiel van 2016, kwamen op 25 maart afgepeigerd maar trots de Oranjekazerne in Schaarsbergen op gemarcheerd. 

Onder luid applaus van familie en vrienden reikte brigadegeneraal Kees Matthijssen de felbegeerde baret uit, wereldwijd hét symbool voor ‘air assault’ eenheden. De nacht daarvoor rondden de leerlingen Fearless Falcon af met de traditionele eindmars. Daarna werden ze opgenomen in de rode barettenfamilie, onder toeziend oog van de Duitse generaal-majoor Andreas Marlow, commandant van de Division Schnelle Kräfte, waar 11 LMB deel van uitmaakt.

De dagen daarvoor doorstonden de aspirant rode baretdragers de eindoefening. Hierin werden hun kennis en vaardigheden beproefd en werd het uiterste van hun doorzettingsvermogen gevraagd. Op de laatste avond vond een indrukwekkende herdenking plaats op de Airborne Begraafplaats in Oosterbeek. Dit ter nagedachtenis aan de paratroopers die sneuvelden tijdens en na de Tweede Wereldoorlog.

Tweede Border Security Team naar Griekenland

Nederland zet vanaf 31 maart een tweede Border Security Team (BST-II) in Griekenland in. Op het eiland Lesbos helpt het team de Grieken bij het inrichten van een EU-hotspot om migranten te screenen, identificeren en registreren. Dit meldden minister Hennis-Plasschaert (Defensie) en staatssecretaris Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) 30 maart aan de Kamer.

Zonder registratie van asielzoekers hebben volgens de bewindslieden Europese maatregelen als herplaatsing geen zin. Het BST-II bestaat uit 55 personen van de marechaussee, landmacht, de Nationale Politie en het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Het BST-II wordt ingezet onder de vlag van het agentschap Frontex dat EU-lidstaten ondersteunt bij het bewaken van de buitengrenzen. Frontex en het EU-ondersteuningsbureau voor asielzaken hebben vanwege de sterke toename van het aantal asielaanvragen in Europa lidstaten gevraagd om extra personeel en materieel. Het kabinet draagt met het tweede team bij aan noodzakelijke maatregelen om de asielinstroom beheersbaar te houden. Het eerste Border Security Team is al actief op het Griekse eiland Chios. 

x

Nieuwe krijgsmachtbijbel voor inspecteur-generaal Hoitink

Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht luitenant-generaal Bart Hoitink ontving op Goede Vrijdag het eerste exemplaar van de nieuwe krijgsmachtbijbel ‘Kort & krachtig’. Het is een speciale editie van ‘Kort & krachtig’, de dwarsligger met 150 teksten uit de Bijbel in Gewone Taal. 

‘Kort & krachtig’ kenmerkt zich door duidelijke, goed leesbare teksten. “In deze turbulente dagen is vertrouwen het kernwoord. Die kern komen we snel op het spoor in deze compacte bijbel”, aldus Hoitink. Volgens Hoofdkrijgsmachtpredikant Ubels sluit de nieuwe uitgave goed aan bij de krijgsmacht. “Dit is een geschikte bijbel voor mensen die niet vertrouwd zijn met de Bijbel en het christelijk geloof. Ook in de krijgsmacht hebben mensen behoefte aan verdieping van de joods-christelijke traditie op een toegankelijke manier.”

De speciale krijgsmachteditie bevat ook een toelichting op het christelijk geloof en tips over hoe de bijbel kan worden gelezen. Dankzij een financiële bijdrage van onder meer stichting KPPR – Hulp voor Helden, kan Defensiepersoneel de bijbel gratis bestellen bij het eigen GV-centrum of via Bureau Hoofdkrijgsmachtpredikant, tel. 070-3166783. 

Duitsland en Nederland sluiten in Münster CIMIC-overeenkomst

Duitsland en Nederland willen ook samenwerken op civiel-militair psy-ops-gebied. Op 1 april werden daarvoor in Münster, Duitsland, handtekeningen gezet. Dat betekent dat het Bundeswehr CIMIC Center (BwCIMICC), het Bundeswehr Operational Communication Center (BwOCC) en 1 Civiel en Militair Interactie Commando (1 CMI Co) zoveel mogelijk samen gaan doen.

Standaardisatie van opleidingen, het delen van producten en het uitwisselen van personeel zijn een aantal onderdelen van die coöperatie. “Dit is voor ons echt een grote stap vooruit”, aldus luitenant-kolonel Joris van Esch, commandant 1 CMI Co. “De kennis en capaciteiten van onze Duitse collega's sluiten mooi aan bij die van ons. Nu gaan de operationele eenheden eveneens nauw samenwerken. De operationele praktijk loopt hier al op vooruit, want onze mensen werken sinds kort ook al zij aan zij in Mali.” De internationale samenwerking op het vakgebied Psychologische Operaties is recenter. Defensie heeft sinds 2013 een fulltime PSYOPS-eenheid die is ondergebracht bij 1 CMI Co.