09

Dit artikel hoort bij: Landmacht 03

Internationale militaire samenwerking

Tekst KAP Jaap Wolting
Foto Belgian Defence

In the picture: België en Luxemburg

We roepen al jaren dat we het niet alleen kunnen. Opereren in internationaal verband is dus meer regel dan uitzondering. In deze rubriek brengt de Landmacht maandelijks militaire, internationale partners voor het voetlicht. Ditmaal: België en Luxemburg.

Als buurlanden werkten het Belgische, Luxemburgse en Nederlandse leger de afgelopen decennia al op verschillende manieren samen. Mede dankzij dit stevige fundament verklaarden de ministers van Defensie van zowel België, Luxemburg als Nederland in 2012 de samenwerking en coördinatie tussen de ministeries en de strijdkrachten te intensiveren.

copyright Belgian Defence | Daniël Orban

Het doel: output van operationele capaciteit en militaire effectiviteit vergroten door de strijdkrachten dichter bij elkaar brengen. Verschillende werkgroepen behandelen een groot aantal onderwerpen zoals ISTAR en C-IED. Hierdoor wordt er momenteel op veel vlakken samengewerkt, onder meer bij de voorbereiding op EU Battlegroup (EUBG) 2018.

De BENELUX-samenwerking richt zich vooral op kennisuitwisseling, trainen en oefeningen. De Belgische oefenlocaties liggen in de buurt van Nederland en door de voorbereiding op de EUBG is voortdurend samen oefenen vereist. Daarnaast wordt de samenwerking van de Nederlandse en de Belgische KMA’s voortgezet. Verder staat de oprichting van een BENELUX trainingscentrum parachutespringen op het programma. Nederland is bijzonder geïnteresseerd in de direct firing capabilities van de lichte pantserinfanterie.

copyright Belgian Defence | Ritchie Sedeyn

Prioriteiten

  • Samenwerking 13 Lichte Brigade en de Belgische Medium Brigade
  • Kennisuitwisseling, training & oefeningen
  • Logistiek en onderhoud
  • Gecombineerde aankoop van materieel
  • Samenwerking Nederlandse en Belgische Defensie-academies

Afgelopen maand tekenden (toen nog) C-LAS luitenant-generaal De Kruif, zijn Belgische evenknie generaal-majoor Deconinck en de Luxemburgse kolonel Kalmes een intentieverklaring om de samenwerking van 13 Lichte Brigade met de Belgische Medium Brigade en het Luxemburgse Military Center nog meer uit te breiden. 

copyright Belgian Defence | Nicolas Deplanque

Facts & figures Koninkrijk België

Hoofdstad: Brussel

Oppervlakte: 30.528 km²

Grenst aan: Luxemburg, Nederland, Frankrijk, Duitsland

Inwoners: 11.323.973

Volkslied: Brabançonne

Officiële talen: Nederlands, Frans, Duits

copyright Belgian Defence | Nicolas Deplanque

Beroepsleger

De Landcomponent bestaat uit brigades, een artillerie-eenheid, geniebataljons en verkenningstroepen. Logistieke eenheden, telecommunicatiegroepen, trainingskampen en het vormingscentrum voor landtroepen vervolledigen de lijst. In totaal werken er ongeveer 12.000 mannen en vrouwen. De Landcomponent is met 35 eenheden in vele internationale operaties betrokken. Ook op Belgisch grondgebied bieden landtroepen hulp aan de samenleving en zijn ze verantwoordelijk voor de landsverdediging.

De Luchtcomponent blinkt uit door hoogtechnologische vliegtuigen en krachtig, wereldwijd optreden. De toestellen vliegen uit voor luchtembargo’s, bombardementen, luchtsteun, als luchtpolitie, voor humanitair transport, internationale opleidingen of voor hulp aan de natie. Op dit moment zijn er vergaande samenwerkingsinitiatieven op het gebied van luchttransport en gezamenlijke uitvoering van de QRA-taak boven het Benelux-luchtruim.

De schepen van de Marinecomponent die sinds jaren samenwerken met de Nederlandse Marine laten de Belgische vlag wapperen over alle wereldzeeën. Van patrouilleschip tot fregat, van de Belgische binnenwateren over de Baltische Zee tot op de Indische Oceaan: de bemanningen bewijzen dat veelzijdigheid te rijmen valt met competentie en erkenning.

De Medische Component van de Belgische krijgsmacht biedt medische ondersteuning tijdens militaire operaties, tijdens opleidingen en trainingen van het volledige personeel en tijdens nationale hulpacties, bijvoorbeeld bij rampen.

Facts & figures Groothertogdom Luxemburg

Hoofdstad: Luxemburg

Oppervlakte: 2.586 km²

Grenst aan: België, Duitsland en Frankrijk

Inwoners: 570.252

Volkslied: Ons Heemecht

Officiële talen: Luxemburgs, Frans, Duits

Het leger van het Groothertogdom Luxemburg telt ongeveer 1.000 manschappen en is het kleinste leger binnen de NAVO. Luxemburg heeft alleen een landmacht, dat 4 gevechtscompagnies in de stad Diekirch heeft. Ondanks het feit dat Luxemburg geen luchtmacht kent, heeft het wél een Airbus A400M aangeschaft met de hulp van de Belgische Luchtcomponent van Defensie; deze moet in 2019 aan Luxemburg geleverd worden.