Als het erop aan komt, staan we klaar

Donderdag 24 maart heb ik het commando aanvaard over het Commando Landstrijdkrachten. Daarbij gaat mijn dank allereerst uit naar mijn voorganger, luitenant-generaal Mart de Kruif. Ik ben hem dankbaar voor de inspirerende wijze waarop hij de Koninklijke Landmacht heeft geleid en de zorgvuldige wijze waarop hij mij geholpen heeft om het commando naadloos te kunnen overnemen. Ook dank ik de Minister van Defensie en de Commandant der Strijdkrachten voor het in mij gestelde vertrouwen. Ik dank alle mensen van binnen en buiten de Koninklijke Landmacht voor hun hartverwarmende reacties. Zoveel vertrouwen doet goed aan het begin van deze prachtige uitdaging.

Leven in een turbulente tijd

Want van een uitdaging kunnen we gerust spreken. We leven in een onzekere, turbulente tijd; ik hoef alleen maar te wijzen op de recente gebeurtenissen in Frankrijk en België. Ook kunnen we onze ogen niet sluiten voor hetgeen iets verder weg gebeurt in bijvoorbeeld Turkije, Oekraïne, Irak, Syrië, Pakistan en Libië. Een ring van instabiliteit waarmee Europa wordt geconfronteerd, waarmee wij dus worden geconfronteerd. Al deze ontwikkelingen om ons heen gaan razendsnel. Daarom is een op haar taak berekende krijgsmacht noodzakelijk. Een krijgsmacht die er direct staat als dat nodig is en een snel antwoord heeft op welke onverwachte situatie dan ook. Een evenwichtig, op haar taak berekend Commando Landstrijdkrachten is daarvan een essentieel onderdeel. Daar werken wij hard aan, en dat doen wij zeker niet alleen. Samen met u wil ik er alles aan doen om de ingezette koers van de Koninklijke Landmacht verder uit te bouwen. 

Samenwerken

Verbreding en verdieping van de samenwerking zie ik niet alleen in internationaal verband. Dat geldt ook voor de samenwerking met de Bestuursstaf, de andere operationele commando's en defensieonderdelen. Ook hier hebben we elkaar hard nodig en gaan we door op de weg om samen voor Nederland, en in bondgenootschappelijk verband, de best mogelijke krijgsmacht gestalte te geven. Dat geldt eveneens voor de samenwerking met onze civiele veiligheidspartners, zodat Nederland elke dag weer een veilige plaats blijft om te leven.  

Wij dienen wat ons dierbaar is

Mannen en vrouwen van de Koninklijke Landmacht. Uiteindelijk draait het allemaal om u. Telkens weer toont u aan onder de zwaarst denkbare omstandigheden uw rug te rechten, de schouders eronder te zetten en tot het uiterste te gaan om de klus te klaren. Ik ben mij er zeer van bewust dat u dit ook doet als niet alle randvoorwaarden zijn ingevuld, en toch gaat u door. Die instelling van toewijding en kameraadschap zal ook in de komende periode hard nodig blijven. Duidelijk is dat wij moeten blijven investeren in de krijgsmacht om - als het erop aan komt - klaar te staan om elke taak uit te voeren die de regering ons opdraagt.
Ik ben er trots op dat ik u hierbij mag leiden en u kunt ervan op aan dat ik mij ten volle zal inzetten voor u, voor de Koninklijke Landmacht, voor Defensie en voor Nederland. Als het erop aan komt staan we klaar, voeren we elke taak uit. Helpen we als het kan en vechten we als het moet. Want wij dienen wat ons dierbaar is. We strijden voor een wereld waarin mensen in vrijheid en veiligheid kunnen leven. Omdat we ervan overtuigd zijn dat ieder mens dat verdient, in Nederland en wereldwijd. Want, als wij het niet doen, wie dan?

Luitenant-generaal Leo Beulen

Commandant Landstrijdkrachten