Tekst Leo de Rooij
Foto Rob Gieling
Gediplomeerde allround slopers voor genie
Slopen? Eeh...dat is toch gewoon iets kapot maken? Dat zien we dus verkeerd, stellen genisten Jeroen en Redmar, sinds kort apetrotse bezitters van een heus MBO-3 diploma Allround Sloper. “Slopen lijkt zo simpel, maar er zit altijd een plan achter. Eerst kijken, dan pas rammen!”
De 2 korporaals van 41 Pantsergeniebataljon uit Oirschot hebben dit MBO-3 diploma in korte tijd via de zogenaamde derde leerweg weten te behalen. “Naast flink wat theorie bestaat deze beroepsopleiding uit een praktijkstage van een paar weken bij een gerenommeerd sloopbedrijf. Daar leren ze de fijne kneepjes van het slopersvak en trainen ze hun leidinggevende vaardigheden”, vertelt eerste luitenant Nico Stip van het Opleidings- en Trainingscentrum Genie.
Meerwaarde
Met dit MBO-3 diploma op zak vergroten Redmar en Jeroen hun carrièremogelijkheden aanzienlijk, weet Stip. “Het diploma opent deuren bij zowel hun doorstroom als een eventuele uitstroom. Het geeft ze de mogelijkheid om als goede korporaal de onderofficiersopleiding op de KMS te volgen en daarna als specialist terug te keren binnen de genie. Daarnaast past deze opleiding uitstekend binnen het Optreden Verstedelijkt Gebied (OVG), waar genisten bebouwing met schade moeten kunnen inschatten op bruikbaarheid en gevaren. Maar ook als ze later Defensie verlaten zijn ze met dit diploma én hun leidinggevende skills gewilde mannen binnen de civiele sloperswereld.”
Leren ‘lezen’
De genisten leren in de opleiding vooral opnieuw kijken. “Slopen is omgekeerd construeren", menen de mannen. "Welke muren zijn dragend, hoe breng je een gebouw zo simpel mogelijk naar beneden? Je leert constructies te ‘lezen’ (een specialisme dat ook goed van pas komt binnen een Advanced Search Team, red), dan maak je een plan en vervolgens ga je afbreken. Eerst kijken, dan pas rammen. Je leert om doordacht iets stuk te maken, of natuurlijk om te kijken welke aanpassingen nodig of mogelijk zijn.”
Het lastigste tijdens de praktijkstage? “Om mensen met 25 jaar sloperservaring aan te sturen en toch niet opnieuw het wiel uit te vinden. En in de burgermaatschappij is tijd gewoon keihard geld, dat heb je bij Defensie veel minder. Ze doen ook veel met materialen scheiden, want dat levert weer geld op. Daarvoor moet je materialen wel herkennen, best interessant.”
Genoeg gepraat, genisten eigen staan de mannen te popelen om de handen uit de mouwen te steken. Voor de fotoshoot nemen ze graag sloophamer, drilboor of koevoet ter hand. De 2 eerste gediplomeerde Allround Slopers hebben het ook als fotomodel best naar hun zin: “Machtig mooi man!”