06

Dit artikel hoort bij: Landmacht 03

Preview Landmachtdagen 2015

Tekst KAP Jaap Wolting
Foto Mediacentrum Defensie

‘70 Jaar vrijheid: erkennen & herdenken’

De ‘Landmachtdagen nieuwe stijl’ blijken aan te slaan. Daarom trekken militairen opnieuw het land in, in plaats van een ‘groene Efteling’ te creëren op 1 kazerne. Het thema van 2015 is 70 Jaar vrijheid: erkennen & herdenken. Op 12 en 13 mei kleurt Nederland wederom groen!

In contact komen met de samenleving; daar draait het ook deze editie om. Interactie en laagdrempelige activiteiten voor jong en oud, variërend van stoere demonstraties tot gesprekken met militairen met uitzendervaring staan centraal. De grootste eenheden leveren honderden militairen die een scala aan evenementen ontplooien. Onder de naam 'Operatie Victorie' doet ook Radio Veronica weer mee.

In het noorden trekt 43 Gemechaniseerde Brigade de kar. De brigade wordt tijdens Operatie Victorie ondersteund door het Operationeel Ondersteuningscommando Land en 13 Lichte Brigade. 70 maatschappelijke projecten met een relatie naar het leger, pakken landmachtmilitairen aan. De radiomakers besteden in hun live-shows aandacht aan deze projecten. De razende reporters gaan ook zelf het land in om de harde werkers aan te moedigen.

Historisch pantserfort

Misschien wel het meest unieke project is de klus die 230 Clustercompagnie (OOCL) op zich neemt. De eenheid helpt mee met de renovatie van Fort 1881, het historische pantserfort waar de ministerraad op 13 mei 1940 haar laatste kabinetsvergadering op Nederlandse bodem hield.

Klimtoren in hartje Rotterdam

De Rode baretten ‘veroveren’ dit jaar Rotterdam, Assen en Tiel. In de havenstad pakt de luchtmobiele brigade het grootst uit. Naast doe-activiteiten, verzorgt de eenheid op de speciale ingerichte landmachtpleinen, demonstraties en static shows. 

Poolse veteranen in Breda

13 Lichte Brigade laat zich in 10 zuidelijke plaatsen zien. De eenheid zoekt de bevolking op in Goes, Middelburg, Sittard, Roermond, Maastricht, Breda, Tilburg, Eindhoven, Vught en Helmond. Het toverwoord van 13 Lichte Brigade is ‘interactief’. Gesprekken met ervaren militairen, abseilen en tokkelen zijn voorbeelden van activiteiten. En bijzonder: in Breda staan Poolse veteranen klaar voor een ontmoeting. 

Soldaten voor de klas blijken een grote hit.

Praten met soldaten

Voorafgaand aan de Landmachtdag gaan honderden militairen op 12 mei op bezoek bij basisscholen. Voor 250 plaatsen kwamen maar liefst 1.100 aanmeldingen. Om aan de vraag te voldoen, bezoekt de landmacht 500 scholen. In lijn met het thema wil de KL de jeugd bewust maken van wat militairen doen voor en namens de Nederlandse samenleving.

Op de Esplanade in Almere zal het 13 mei weer lekker losgaan.

Veiligheidsmaatregelen

De veiligheid van militairen is volop in het nieuws. Het openbare karakter van de Landmachtdagen roept daarom vragen op. In de huidige situatie kunnen de Landmachtdagen gewoon doorgaan en is iedereen opgeroepen bekendheid te geven aan 13 mei. De landmacht heeft nou eenmaal goede ambassadeurs nodig, want het persoonlijk verhaal van militairen maakt het verschil. Wel is besloten dat alle activiteiten met minimaal 2 militairen worden uitgevoerd, geldt het advies om geen naamlint te dragen en zelf niet op sociale media aan te kondigen waar je op welk moment bent.

x

KL Veteranendag in Rotterdam

De Landmacht Veteranendag vindt dit keer plaats tijdens de Landmachtdagen. Locatie is de Cruise Terminal, aan de voet van de Erasmusbrug in Rotterdam. 11 Luchtmobiele Brigade verzorgt samen met de rekwisietencommissie publieksactiviteiten op de kade. De veteranendag op 13 mei is bedoeld voor zowel veteranen in werkelijke dienst als postactieve veteranen. Majoor Gijs Tuinman is één van de sprekers. Daarnaast treedt een gelegenheidsformatie van de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso en ‘Voice of Holland’-deelnemer Dennis Kroon op. Dit belooft een uniek concert te worden. De korpsen en regimenten zijn met de gelieerde veteranenverenigingen vertegenwoordigd met stands.

Aanmelden:
Veteranen in werkelijke dienst kunnen zich tussen 7 april en 1 mei 2015 opgeven via landmacht.veteranendag@mindef.nl. Wanneer het werk het toelaat, wordt deelname aanbevolen. Postactieven melden zich aan via Mijn Vi. Op de website van het Veteraneninstituut klikt u door naar http://www.veteraneninstituut.nl/diensten/direct-regelen/ 

x

Waar duiken militairen op? We lichten er een aantal voorbeelden uit. Klik op de plusjes voor meer informatie!

Assen

11 Luchtmobiele Brigade richt op 3 plekken Landmachtpleinen in. Assen is er daar één van. De eenheid verzorgt demonstraties Optreden Verstedelijkt Gebied en static shows met onder meer open MB’s en Luchtmobiele Speciale Voertuigen.

Westerbork

43 Herstelcompagnie gaat renovatiewerkzaamheden verrichten in Kamp Westerbork, bekend geworden als voorportaal van Duitse vernietigingskampen. Landmachters knappen onder meer de commandantenwoning op.

Almere

Vanuit het ‘basiskamp’ in Almere zenden DJ’s van Radio Veronica 3 dagen lang Operatie Victorie uit. Het is – niet geheel toevallig – exact dezelfde locatie waar de KL haar groene wervingstruck parkeert.

Ermelo

400 Geneeskundig Bataljon gaat op 13 mei naar een verpleeghuis om daar een leuke dag voor ouderen te verzorgen en de medewerkers te ondersteunen.

Rotterdam

11 Luchtmobiele Brigade zet een mobiele klimtoren naast de Erasmusbrug neer. Spektakel gegarandeerd! De havenstad is tevens het decor van de KL Veteranendag

Middelburg

13 Lichte Brigade laat zich op 10 plaatsen zien. Het toverwoord van 13 Lichte Brigade is ‘interactief’. De militairen willen met laagdrempelige activiteiten in contact komen met de burgers.

Bergen op Zoom

Bij Fort de Roovere in Halsteren voeren militairen onderhoudswerkzaamheden uit aan het terrein. Tijdens de Oostenrijkse Successieoorlog (1740-1748) is het fort belegerd geweest door de Fransen. De Stichting Vrienden van Fort de Roovere wil dat het vestingwerk niet in de vergetelheid raakt en probeert al sinds 2010 het fort in ere te herstellen.

Tilburg

Commandant Landstrijdkrachten, luitenant-generaal Mart de Kruif, geeft een lezing op de Universiteit van Tilburg.

Maastricht

Abseilen, tokkelen en speciaal ingerichte plekken om in gesprek te komen met ervaren militairen zijn voorbeelden van activiteiten die 13 Lichte Brigade ontplooit. Een van de meest in het oog springende evenementen is die van de uitgestegen pantserinfanterie.