x

Kopstukken conferentie: slagvaardigheid vereist aanpassingen

“We moeten samen op zoek naar antwoorden voor de uitdagingen van morgen.” Daartoe riep Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp op bij de afsluiting van de Future Force Conference. “We moeten werken aan onze geloofwaardigheid, bouwen aan netwerken, anticiperen op ontwikkelingen en blijven innoveren.”

De crème de la crème van de militaire wereld praatte op de conferentie in Soesterberg 2 dagen lang over de internationale strategische toekomst. Samen met (inter)nationale partners uit wetenschap, industrie en overheid zochten ze naar een gedeeld beeld van toekomstige veiligheidsuitdagingen. En naar mogelijke oplossingen. Middendorp ziet de conferentie als aanjager van meer en betere samenwerking. “Ik hoop dat deze conferentie werkt als een snelkookpan. Tal van spelers hebben hun informele netwerk uitgebreid en weten elkaar nu beter te vinden.”

x

Nieuw dak voor bunker

Een knap staaltje samenwerking vorige maand in Noordwijk. Een Chinook-transporthelikopter vervoerde daar een nieuw dak voor een bunker. De bunker is onderdeel van het Atlantikwall Museum.

Het transport vond plaats vanaf voormalig Vliegkamp Valkenburg. De lading werd verdeeld over 2 vluchten. De dakdelen zijn meer dan 5.000 kilo per stuk. Het komt niet vaak voor dat Defensiehelikopters bijzondere ladingen van derden vervoeren. Vanwege het maatschappelijk belang is daar voor deze klus wel voor gekozen. Door de slechte bereikbaarheid van de bunker was vervoer per helikopter de enige mogelijkheid. Het zogeheten ‘riggen’ van ladingen is vaak een klus voor specialisten van 11 Luchtmobiele Brigade.

x

Nacht van de Militaire Muziek doorslaand succes

Met meer dan 1.700 bezoekers is de totaal uitverkochte 1e editie van de ‘Nacht van de Militaire Muziek’ in Soesterberg een doorslaand succes geworden. Op het in het Nationaal Militair Museum (NMM) georganiseerde muziekfestival brachten 200 muzikanten van alle krijgsmachtdelen uiteenlopende muzieksoorten ten gehore.

De muzikanten lieten zaterdag 14 maart het gloednieuwe museum op zijn grondvesten schudden. Het doel: het NMM en Defensie wilden het publiek kennis laten maken met de veelzijdigheid van militaire muziek. Door innovatie in muziek, optredens en presentatievormen, slaagden ze daarin. De 30 minuten durende optredens variërend van tromsignaal tot jazz, van regimentsmarsen tot pop en van barok tot bigbandmuziek wisten het publiek de hele avond te boeien.

x

Toekenningsrichtlijnen Draaginsigne Gewonden vernieuwd

De richtlijnen voor het toekennen van het Draaginsigne Gewonden (DIG) zijn met ingang van eind februari gewijzigd. De belangrijkste aanvulling is een uitgebreide omschrijving van de term gevechtshandeling. Een vorm van gevechtscontact of excessieve geweldsuitoefening tegen de gewonde militair is namelijk een essentiële voorwaarde voor de mogelijke toekenning van een DIG. Het gaat niet om een wijziging van de criteria, maar een verduidelijking van de richtlijnen die worden gebruikt bij het toetsen aan de criteria.

De volledige richtlijnen voor de toekenning van het Draaginsigne Gewonden zijn hier te vinden.    

Koenders en Hennis bij troepen in Afghanistan

De ministers Bert Koenders van Buitenlandse Zaken en Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie zijn begin maart in het Afghaanse Mazar-e-Sharif geweest. Daar neemt Nederland sinds 1 januari met ongeveer 100 militairen deel aan Resolute Support, het vervolg op de ISAF-missie. Beide bewindslieden lieten zich voor het eerst ter plaatse bijpraten over de nieuwe NAVO-missie.

Vergezeld door Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp volgden Hennis en Koenders hoe Afghaanse politie en militairen op Camp Shaheen werden geïnstrueerd. Ook namen ze een kijkje op de locatie waar de Nederlandse militairen zijn gehuisvest. “De aandacht gaat nu vooral uit naar de strijd tegen ISIS, maar ook u werkt hier dagelijks aan een veiliger omgeving”, benadrukte Hennis het belang van de Nederlandse taak in Afghanistan. “Een goed functionerend leger en politieapparaat zijn noodzakelijk voor het herstel van een rechtstaat. We willen niet dat Afghanistan opnieuw een vrijplaats wordt voor terroristen.”

Meer weten over de nieuwe missie Resolute Support? Klik dan hier.

x

Militaire uitrusting voor vrouwen

Binnenkort verschijnen er weer een aantal damesmodellen in het kledingassortiment voor militairen. Zo ligt dit jaar de eerste lange onderbroek voor vrouwen, zónder gulp, in de schappen. Ook komt er speciaal voor dames met een getinte of donkere huidskleur een vierde kleur panty beschikbaar. Een aantal assortimentsaanpassingen zijn teweeg gebracht door de klankbordgroep vrouwelijke militairen.

De groep komt op initiatief van het KPU-bedrijf eens in de zoveel tijd bij elkaar en neemt dan het gehele vrouwelijke militaire kledingassortiment onder de loep. De samenstelling van de groep is wisselend, maar altijd gevarieerd qua leeftijd, rang, functie en krijgsmachtdeel. Afgelopen maand was het de beurt aan het gevechtstenue.

Kritisch paar vrouwenogen 
Normaal houdt het KPU-bedrijf assortimentsschouwingen per kledingsoort wanneer het raamcontract afloopt. De klant bekijkt dan of hij het artikel wil houden, wijzigen of compleet wil vernieuwen. Kleding voor vrouwelijke militairen zit echter in vrijwel alle assortimenten.

Accountmanager luitenant-kolonel Ciska Schoofs:  “Al die damesmodellen kun je dus beter in 1 keer onder de loep nemen in plaats van apart per categorie.” Een klankborddag voor vrouwen is hiervoor een goed middel meent de accountmanager. De klankbordgroep heeft geen beslissingsbevoegdheid, maar vertegenwoordigt wel de stem van de militaire vrouwenpopulatie, die slechts 10% is. Het KPU-bedrijf bundelt de klachten en wensen met betrekking tot de militaire tenues voor vrouwen en communiceert die naar de OPCO’s.

x

Pontonniers leggen brug over snelstromend water

Het Waterbouwpeloton van 105 Geniecompagnie heeft in Duitsland geoefend op snelstromend water. De genisten leerden welke invloed de stroomsnelheid van water op hun werk heeft. Daarbij kwamen de noodprocedure ‘man over boord’, veren en gewenningsopdrachten aan bod.

De compagniesstaf doorliep gelijktijdig een straftraining en kreeg te maken met een rivieroversteek-operatie. Het peloton moest bij dag en duisternis haar veer-skills laten zien. De oefening had ook nog een internationaal tintje. Met een Nederlandse vouwbrug en een Britse tank werd materieel over rivier De Wezer gezet.