Foto SGT Sjoerd Hilckmann

Met gepaste trots

Deze regering schreef in de inleiding van haar regeerakkoord: “mensen in de voorste linie van het onderwijs, in de zorg en bij de politie moeten trots kunnen zijn op hun werk en zich gesteund weten door hun leidinggevenden." De militair werd daarbij even vergeten, maar ik weet uit ervaring dat de politiek ons werk evenzeer op waarde weet te schatten. In deze uitspraak ligt de waardering besloten die de samenleving moet hebben voor de mensen die zich bezig houden met werk dat wordt uigevoerd in het algemeen belang. En terecht!

Bij de Koninklijke Landmacht is de voorste linie vaak ook daadwerkelijk de frontlinie. Dáár wordt het verschil gemaakt. Op het scherpst van de snede vindt daar de meest tastbare bijdrage plaats aan vrede en vrijheid. En al het werk in de linies daarachter staat in dienst van de man of vrouw aan het front. De grondslag van dat verbond hebben we verwoord in een credo.

In ons credo staat: “wij dienen Nederland en zijn integer, behulpzaam en moedig, maar als het moet ook hard en onstuitbaar." Een exponent hiervan is majoor Gijs Tuinman aan wie vandaag de Militaire Willems-Orde 4e klasse is uitgereikt. Majoor Tuinman krijgt deze hoogste dapperheidonderscheiding als erkenning voor zijn voortdurend en onder alle omstandigheden moedig en beleidvol optreden tijdens een uitzending in Afghanistan. Zijn optreden toont nog maar eens aan dat de mens de kracht van de Koninklijke Landmacht is, die als het moet in staat is tot uitmuntende daden, ongeacht de situatie, ongeacht hoe erg het tegenzit. 

tweet

Natuurlijk stond majoor Tuinman niet alleen in Afghanistan. Zijn daden kon hij alleen verrichten in samenwerking met het team waarmee hij op pad was: Task Force 55-2. Bij de uitvoering van de taken, onder extreme omstandigheden, heeft hij geleund op groepsleden. Dat is alleen mogelijk als ieder lid binnen de groep bereid is om elkaar te steunen, te dekken en elkaar aan te vullen. Het laat maar weer eens zien hoe belangrijk het team is: als het team goed draait kunnen de leden van het team excelleren en leidt dit tot buitengewone prestaties. De eer die majoor Tuinman heeft gekregen strekt daarmee uit naar het team Task Force 55-2. Dat hele team verdient daarom eveneens onze waardering.

Task Force 55 was op haar beurt een schakel in een nog groter geheel: hun optreden kwam ten goede aan de prestaties van Task Force Uruzgan (TFU). Maar andersom zouden ook zonder de inspanningen van de TFU nooit zulke goede prestaties bereikt zijn. Op die manier maakt de bijdrage die eenieder in een missie levert, deel uit van een grotere opdracht. Alle prestaties die binnen de landmacht worden geleverd, kun je niet van elkaar los zien.

Ik ben ontzettend trots op majoor Tuinman. Deze erkenning komt hem volledig toe. En als ieder van ons zich realiseert dat we allemaal een schakel zijn in het grote geheel, kan ieder van ons ook een beetje trots op zichzelf zijn.

Luitenant-generaal Mart de Kruif

Commandant Landstrijdkrachten