Tekst ELNT Wouter Helders
Foto Bart Nijs Fotografie, Evert-Jan Daniels

Trainingscentrum bereidt voor op rampen en terreur

Een terroristische aanslag met gifgas in de metro, een ‘vuile’ bom die afgaat in een winkelcentrum of lekkende vaten vol met chemicaliën die worden aangetroffen in een verlaten loods. In het Nationaal Trainingscentrum (NTC) kan het allemaal worden gesimuleerd. Defensie en civiele hulpverleners krijgen zo de kans om de bestrijding van chemische, biologische, radiologische of nucleaire (CBRN) rampen en ongevallen te oefenen.

x

Wie

Nationaal Trainingscentrum CBRN.

Waar

Het 2 hectare grote terrein is te vinden op de Van Brederodekazerne in Vught.

x

Wat

Het hypermoderne trainingcentrum herbergt een hotel, een vliegtuigcabine, een postkantoor en restaurants. Er kunnen winkelstraten worden gesimuleerd en er is zelfs een boerenschuur - inclusief hennepkwekerij - uit de grond gestampt. Paradepaardje van het oefenterrein is het (bovengrondse) metrostation met treinstel. De locatie is volledig te verduisteren, de temperatuur kan 32 graden warmer gestookt worden dan buiten en er kan gas ingezet worden, om bijvoorbeeld een terroristische aanval te simuleren.

x

Waarom

Defensiepersoneel en civiele hulpverleners kunnen nu samen optimaal hun CBRN-inzet trainen. Denk aan een ontspoorde trein met chemicaliën, giftige stoffen in een vliegtuig of een aanslag met radioactief materiaal in een druk winkelcentrum. Dit soort realistisch gesimuleerde oefeningen maakt dat alle betrokken instanties hun procedures nog meer op elkaar kunnen afstemmen en nog beter gaan samenwerken.

x

Wanneer

Het NTC is op donderdag 27 november officieel geopend door minister Opstelten van Veiligheid en Justitie en minister Hennis-Plasschaert van Defensie. De krijgsmacht en betrokken civiele partijen profiteren samen van deze hightech oefenfaciliteit.

x

Hoe

Hoe zo’n oefening eruit kan zien? Bekijk de onderstaande clip en zie hoe de Unit Interventie Mariniers en de Dienst Speciale Interventies twee gijzelaars bevrijden en de gijzelnemers gevangen nemen. In hun kielzog volgen politie, brandweer, ambulancepersoneel en de CBRN Response Eenheid, elk met een specifieke taak binnen het scenario.

Bekijk hier de video: