03

Dit artikel hoort bij: Landmacht 10

Ridderslag voor Gijs Tuinman

Tekst Leo de Rooij
Foto Evert-Jan Daniels, SGT-1 Eva Klijn

Commando ontvangt Militaire Willems-Orde

Willems-orde

Vandaag, donderdag 4 december, werd een geëmotioneerde majoor Gijs Tuinman door koning Willem-Alexander tot Ridder Militaire Willems-Orde geslagen. “Dat is natuurlijk mooi, maar deze MWO zou ik eigenlijk in hele kleine stukjes moeten knippen en verdelen. Het blijft een teamprestatie”, aldus de zojuist geridderde commando.

“Man, de zenuwen namen met het uur toe”, kijkt Tuinman tijdens de drukbezochte receptie terug op de hele ceremonie. “Nu is dat redelijk van me afgevallen, al voelt het voor een commando onnatuurlijk om zo in de belangstelling te staan. Wat ik fijn vind is dat er zoveel mensen zijn, collega’s uit binnen- en buitenland. Want we doen het toch met z’n allen.”

Tuinman diende in totaal 4 keer in Afghanistan. Maar het zijn vooral zijn daden in 2009 als commandant Meervoudig Ploegoptreden van Task Force 55 in Afghanistan waarvoor hij de Militaire Willems-Orde ontvangt. Daarbij is het de specifieke combinatie van 3 bijzondere kwaliteiten die hem tot echte ridder maakt: moed, beleid en trouw.

Willems-Orde Gijs Tuinman
Collaga-ridders Ken Mayhew en majoor Marco Kroon.

'He’s a good bloke!'

Collega-ridders

Collega-ridder majoor Marco Kroon heeft genoten van de ceremonie. “Daar kreeg ik destijds zelf amper iets van mee, zo zenuwachtig was ik. Ik ben uiteraard erg trots dat een collega-commando RMWO is geslagen. Ik ken Gijs goed; het komt hem toe.” De oudste (97) nog in leven zijnde ridder, de Brit Ken Mayhew is blij dat er weer vers bloed is toegetreden tot de selecte club van Ridders MWO: “Naar ik begrijp betreft het hier een zeer moedige jongeman, dus dat zit wel goed.”

Voor commandant Korps Commandotroepen kolonel Jan Swillens voelt de onderscheiding als een waardering voor het hele KCT. Hij onderstreept het groepsgevoel dat heerst onder zijn mannen. “Moed als het moet. Waarom samen met anderen uit een veilige dekking onder zwaar vijandelijk vuur naar voren gaan om een gewonde kameraad in veiligheid te brengen? Het antwoord is misschien wel eenvoudig: "Hij zou het ook voor mij doen."

Willems-Orde Gijs Tuinman
Drie helden op een rij.

Snelle denker

“He just doesn’t get tired”, verzucht major Stewart Parker. Als special tactics officer van de US Air Force deed Parker in Uruzgan veelvuldig zaken met Tuinman. “Een kritische en snelle denker, met enorm veel energie. En steeds op zoek naar nieuwe oplossingen.” Een Australische militair, die vanwege zijn inlichtingenwerk liever niet met naam genoemd wil worden, houdt het op een even simpel als veelzeggend statement: “He’s a good bloke!” 

Bekijk de video van de uitreiking met beelden van TF55.

Koning Willem-Alexander geflankeerd door paradecommandant kolonel Jan Swillens.

Majoor Tuinman maakt zijn opwachting bij de overige Ridders Militaire Willems-Orde. Met Tuinman meegerekend zijn er nu nog 5 Ridders MWO in leven.

Wat moet er door het hoofd van Gijs Tuinman gaan?

Een trotse kolonel Swillens bij aanvang van de ceremonie. De commandant van het Korps Commandotroepen ziet voor de 2de keer in 5 jaar tijd een commando de allerhoogste dapperheidsonderscheiding krijgen.

De commandanten van de 4 krijgsmachtdelen betreden het Binnenhof. In het midden generaal Tom Middendorp.

De uitreiking van de Militaire Willems-Orde vindt plaats op historische en symbolische grond.

Felicitaties van het koningspaar.

Ter ere van de nieuwe Ridder MWO volgt een afsluitend defilé.