10

Dit artikel hoort bij: Landmacht 10

Het nieuwe luisteren

Tekst Evert Brouwer
Foto Ceesnan Dogger

102 EOV-compagnie test ‘nieuw’ systeem

De spullen waren er al even, maar het KL/EOV-systeem van 102 Elektronische Oorlogvoeringcompagnie bleef tot vorige maand onaangeroerd. De certificering liet op zich wachten en bovendien was het te robuust en misschien ook wel te modern voor inzet in missiegebieden. Tijdens de oefening Dragon’s Talon in het Britse Norfolk trok 102 de stoute schoenen aan. Het  KL/EOV-systeem mocht daar een ultieme test ondergaan. “Andere landen kijken nu al jaloers naar ons. Met een upgrade van de hard- en sofware kunnen we heel veel met dit systeem”, weet adjudant Henrie van der Graaf.

EOV DRAGONS TALON

‘Onze tegenstanders zitten ook niet stil’

In de historische omgeving van de verouderde Wretham Barracks pakt de eenheid van het JISTARC dus maximaal modern uit in een internationale setting. “We draaien niet mee in het tactische deel. Het gaat ons puur om het testen van de apparatuur. Dat is compleet geslaagd”, vindt detachementscommandant adjudant Berend.

Waar de Fransen, Britten en compleet afgeschermde Amerikanen alleen spraak (analoog) uitluisterden, hield de Nederlandse eenheid zich vooral met bezig het onderscheppen van dataverkeer (digitaal). “In Afghanistan was het afluisteren van radiofrequenties nog wel voldoende, maar ook onze mogelijke tegenstanders zitten niet stil”, legt Van der Graaf uit. 

EOV DRAGONS TALON
De onderhoudsploeg had heel wat werk aan de Fuchs in Engeland. 'Zonder hen hadden we meteen naar huis kunnen gaan', aldus adjudant Van der Graaf.

Meer signalen

102 EOV-compagnie toog aldus met 19 man voor 3 weken naar Engeland. Met aan boord van 3 Fuchs-pantserwagens en een shelter het nieuwe KL/EOV systeem. “Het vraagt in de praktijk om een andere manier van werken. Dat leer je niet tijdens de opleiding overdag”,  zegt Van der Graaf. Met deze pantserwagens hoeven de EOV’ers minder dichtbij hun doel te komen dan met de Mercedes-Benz die in Afghanistan werd gebruikt. “Met het KL/EOV systeem pikken we ook nog eens meer signalen op”, vertelt adjudant Van der Graaf. Dat gebeurt door 2 peilers (slaves), die peilopdrachten krijgen van het derde voertuig (sensor/master). Deze Fuchs is speciaal omgebouwd en heeft 2  bedienaars achter de knoppen. Ook is er een speciale mast op dit voertuig gebouwd. “Het hijsen van de mast van de sensor vergt wat meer tijd waardoor hij niet te dicht bij een tegenstander mag zijn geposteerd”, aldus Van der Graaf.

EOV DRAGONS TALON
EOV'ers maken de Fuchs gereed voor de nacht. Alles dat kan reflecteren moet worden afgeschermd.

‘Het nieuwe systeem pikt meer signalen op’

Wending

Het werken als slave is een stuk minder interessant dan in de gewone setting, bekent sergeant-1 Marcel, zittend in zijn Fuchs. “De master stuurt ons immers automatisch aan.” Zo staat het althans in de handleiding en zo zijn de fabrieksinstellingen aangebracht. De sensor viel echter door motorproblemen uit tijdens de oefening en dat bleek het begin van een onverwachte wending. Behalve data, verzamelden de peilers ook analoge berichten. “Er zit hier echt van alles in de lucht. We pikten een babyfoon, fax, diverse radiopiraten en zelfs morse op. We weten natuurlijk niet of dat bij de oefening hoort”, zegt Marcel.

“Omdat de master uitviel, hebben we veel moeten improviseren”, vult opperwachtmeester Bert aan. “Daarbij hebben we echt alles uit de kast gehaald en bleken de peilers voorin het terrein ook zelfstandig heel veel data te kunnen verzamelen. De handleiding van de fabrikant kunnen we dus mooi aanpassen.”

EOV DRAGONS TALON
Adjudant Henrie van der Graaf (links) overlegt met de Britse majoor Jane Ellis, commandant 237 Squadron en de Franse kapitein Nedersdorff.

Vooraan

En daar draait de oefening ook om: de procedures testen, waar nodig aanpassen en wensen aanleveren om KL/EOV operationeel te houden de komende jaren. Je weet immers nooit wanneer er weer een beroep op 102 EOV-compagnie wordt gedaan. Na de langdurige missies in Afghanistan staat de uitzending naar Mali op de planning. Het nu geteste systeem blijft dan nog thuis. “Het is een kleine uitzending waarvoor we met slechts 3 man mee gaan, met de Bushmaster”, weet sergeant-1 Rick, drievoudig Afghanistanganger. “Toen we hoorden dat Mali eraan kwam, stonden we allemaal vooraan. Zo’n internationale oefening is hartstikke leuk, maar geef ons maar het echte werk.”

EOV DRAGONS TALON