13

Dit artikel hoort bij: Landmacht 10

Van ‘Foxtrot’ tot Bekende Nederlander

Tekst KAP Klaas Daane Bolier
Foto RTL Nederland

Leven deelnemer ‘The Voice’ compleet op zijn kop

Na de auditieronde van het programma The Voice of Holland stond de wereld van de ‘Foxtrot’ (sergeant verbindingen, red.) van de D-compagnie van 11 Infanteriebataljon compleet op zijn kop. Vrijdag sneuvelde hij in de liveshow maar sergeant-1 Dennis Kroon heeft de smaak van het zingen te pakken gekregen. “Zanger zijn is meer dan alleen een liedje zingen.”

“In mijn 18 jaar als militair heb ik toch al heel wat meegemaakt, ook spannende situaties. Maar niets is te vergelijken met de spanning die ik voelde toen ik het podium opstapte en voor 4 omgedraaide stoelen ‘Hello’ van Lionel Richie begon te zingen. Ik kan me van de auditie ook weinig meer herinneren. Of iemand zou omdraaien, was niet mijn eerste zorg. Ik wilde gewoon iets goeds neerzetten. Blijkbaar is dat gelukt, want alle vier de coaches draaiden zich om. 

x
x

Supervet

Sinds die auditie is mijn leven compleet veranderd. De dag na de uitzending was echt supervet. Van de één op de andere dag ben je een soort van Bekende Nederlander en spreken veel mensen je aan. En ik heb alleen maar positieve reacties gehad, ook van collega’s. Dat maakt het erg leuk. Ik zit wat dat betreft nog in de kennismakingsfase van het BN’erschap. Je wordt plotseling van alle kanten benaderd en dat is even wennen hoor! Zo heb ik gezongen op een benefietdag van een basisschool voor een terminaal ziek kind. Doel was om geld in te zamelen zodat hij thuis kan blijven wonen in de tijd die hem nog rest. Daar heb ik natuurlijk aan meegewerkt, maar ja, ik had nog geen apparatuur of een repertoire. Dus dan improviseer je maar wat. Als je ziet wat je losmaakt bij het kind, zijn ouders en de rest van de school, dan is dat het dubbel en dwars waard. 

'Van de ene op de andere dag ben je een BN-er'

x

Emotieloos

Trijntje (Oosterhuis, de coach van Dennis, red.) legde mij al uit dat zanger zijn meer inhoudt dan alleen maar een mooi een liedje zingen. Kijk, je hebt zangers die perfect kunnen zingen en waarin alles klopt. Maar toch kan het dan emotieloos zijn. Zingen gaat over het overbrengen van gevoel. Dat lukt je alleen als je er iets van jezelf instopt. Ik weet natuurlijk wat muziek met mij kan doen. Muziek brengt herinneringen boven, kan je gelukkig maken maar ook melancholisch. Dat mijn muziek zulk soort emoties ook kan overbrengen op andere mensen, vind ik heel bijzonder.

Als de mogelijkheid zich voordoet, zou ik er wel mijn beroep van willen maken. Ik sta wat dat betreft op een kruispunt in mijn leven. Ik zit al heel lang bij Luchtmobiel op parate functies. Dat gaat op een gegeven moment ook fysiek zijn tol eisen, ik heb bijvoorbeeld last van mijn rug. Ik ben nu 35 jaar en je kunt niet eeuwig in het veld blijven liggen. Op een gegeven moment moet je verder en ik heb dit groene pak niet aangetrokken om achter een bureau te gaan zitten. Zo zit ik gewoon niet in elkaar. 

'Zingen gaat over het overbrengen van gevoel'

x

Geliefde organisatie

Die rugblessure is ook de reden dat ik heb meegedaan met dit programma. Omdat ik moest revalideren, had ik ineens tijd om met muziek bezig te zijn. Een oom van mijn vriendin die ook met muziek bezig is, had al eens vaker gezegd dat ik daar wat mee moest doen. Toen heb ik maar de stap gezet en me aangemeld voor The Voice. Nu dit avontuur voorbij is, ga ik kijken hoe ik verder ga. Het is in ieder geval niet zo dat ik van vandaag op morgen afscheid neem van mijn geliefde organisatie, absoluut niet!”

Bekijk hier optreden van Dennis in The Voice of Holland. 

x