09

Dit artikel hoort bij: Landmacht 10

Emotie en entertainment

Tekst Leo de Rooij
Foto SGT-1 Joyce Rutjes

x

“Papa, wanneer kom je weer thuis? En die baard moet er dan af!” Lach en traan streden om voorrang bij de opnames van Missie Max, het groetenprogramma voor militairen op uitzending. Emotie en entertainment vormden alweer voor de 7de keer de perfecte combinatie voor een feestelijk programma, met als hoogtepunten natuurlijk de live videoverbindingen met de diverse missiegebieden. 

x
Waar zit papa? De live verbinding met de missiegebieden vormde wederom het hoogtepunt van de feestdag.

Hangaar 2 op voormalig vliegkamp Valkenburg was omgetoverd tot feestruimte in heuse kerstsfeer voor de opnames van het populaire groetenprogramma van Omroep Max. Natuurlijk waren er de live verbindingen met onder andere de missiegebieden Afghanistan, Turkije en Mali. Tussendoor trad een keur aan artiesten. Krystl, Waylon, illusionist Christian Farla en Gerard Joling wisten de zaal uitstekend te vermaken. Laatstgenoemde had zelfs een speciaal lied ingestudeerd, dat werd gezongen met een schare kinderen van uitgezonden militairen als achtergrondkoor, de Missie MAX Stars.

x
Gerard Joling zingt met kinderen van uitgezonden militairen, de Missie Max Stars, een speciaal lied. De missiegebieden genieten volop mee.

Max-directeur Jan Slagter: “Op deze speciale dag proberen we met Missie Max zowel de thuisblijvers als de uitgezonden militairen een hart onder de riem te steken. Daarmee hopen we beide partijen te steunen en te bedanken voor hun belangrijke inzet.”

x
De Fotobox, waar iedereen zich kon laten fotograferen in zelfgekozen outfit, was de hele dag enorm populair.

Kanjers

Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp is het daar roerend mee eens. “Het is cruciaal dat U als thuisfront goed in uw vel zit. Dan kunnen onze militairen namelijk ook goed hun werk doen. Voor mij zijn jullie allemaal kanjers!”

x
Generaal Tom Middendorp wees nog maar een keer op het belang van een betrokken thuisfront.

“Een fantastische dag”, vinden de meesten van die kanjers, onder wie de familie de Jongh. Zij zijn voor zoon Ron (logistiekeling in Adana, Turkije) naar Valkenburg afgereisd. “Hij is binnenkort jarig en we willen hem dan ook graag met een video feliciteren.” En zo had iedereen wel een speciale boodschap, groet of gewoon dikke kussen voor de relatie in het missiegebied. 

Missie MAX wordt uitgezonden op 25 december op NPO 1 en zal daarna nog diverse keren worden herhaald.

x
In gespannen afwachting van de videoverbinding. En met vlaggen of grote tekeningen val je natuurlijk extra op.

De krijgsmacht levert momenteel zo'n 1.700 functies voor meer dan 20 grote en kleinere missies in het buitenland. Daarmee dragen de Nederlandse militairen dagelijks bij aan stabiliteit en veiligheid in de wereld. Voor de landmacht zijn momenteel 1.200 militairen uitgezonden. Check hier waar ze zoal actief zijn.

Missies