Nieuwe Amaroks voor krijgsmachtdelen
Defensie is sinds 28 november 1667 nieuwe voertuigen rijker. De sleutels van de Volkswagens Amarok zijn op Camp New Amsterdam in Huis ter Heide symbolisch overgedragen aan Defensie.
De Amarok gaat de trouwe Mercedes-Benz vervangen die jarenlang het werkpaard van Defensie was maar nu toe is aan vervanging. Nieuw is dat het onderhoud van de Amaroks in het contract is opgenomen met de leverancier. De militaire voertuigen gaan straks voor de grote en kleine beurt ‘gewoon’ naar de garage in de buurt. Bij pech onderweg komt de ANWB langs.
De landmacht is met 1138 exemplaren de grootste afnemer, waaronder speciale Amaroks voor de EOD. In totaal zijn 14 verschillende types geselecteerd.
Grensverleggend symposium afsluiting ‘200 jaar KL’
Artsen in kunststof beschermingspakken bestrijden in de verzengende hitte van West-Afrika een microscopisch gevaar dat ebola heet. Op de Zuidpool onderzoeken wetenschappers bij 50 graden onder nul ijskristallen. Zwaar bepakte militairen lopen meerdaagse patrouilles in de woestijn, terwijl de zon de temperatuur opstuwt tot ver boven de 40 graden Celsius. Wat doet werken onder extreme omstandigheden met lichaam en geest?
Ter afsluiting van het 200-jarig jubileumjaar organiseert de Koninklijke Landmacht samen met kennisinstituut TNO en de Koninklijke Nederlandse Vereniging ‘Ons Leger’ het symposium ‘Grensverleggen is …logisch: psychologisch / fysiologisch / technologisch’. Een hoog-gedecoreerde militair, een arts zonder grenzen en een operator uit de grondstoffenbranche nemen het publiek deze dag mee op één van hun uitzonderlijke avonturen.
Met het symposium wil de jarige landmacht partijen bij elkaar brengen rond het thema ‘menselijk functioneren onder extreme omstandigheden’ om kennis en ervaringen te delen. Het symposium is gratis toegankelijk, maar er is een beperkt aantal plaatsen.
Datum: 8 januari 2015, 09.30-18.00 uur
Locatie: Legerplaats Stroe
Adres: Wolweg 170
Thuisfront geïnformeerd via app
Thuisfrontinformatiedagen, teletekst en een speciale internetpagina. Tot voor kort waren dat de informatiebronnen van het thuisfront van een uitgezonden militair. Sinds deze maand deelt het Situatiecentrum Koninklijke Landmacht ook info via de smartphone, met de app ‘Sitcen’.
Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Mart de Kruif lanceerde afgelopen maand de speciaal voor het Situatiecentrum Koninklijke Landmacht ontwikkelde smartphone-app. Samen met ontwikkelaar Pjotr Ratterman gaf hij het startsein voor ‘Sitcen’. De app is zowel geschikt voor Android-toestellen als iPhones.
Vertrek eerste militairen nieuwe Afghanistanmissie
De eerste militairen voor de nieuwe Afghanistanmissie Resolute Support vertrokken op 21 november naar Mazar-e-Sharif. Op de Johannes Postkazerne in Havelte namen 34 mannen en vrouwen afscheid van familie en vrienden.
Vanaf de luchthaven van Keulen vlogen ze naar Afghanistan. Nederland stuurt adviseurs, logistiek en medisch personeel en beveiligers naar de Noord-Afghaanse stad. Met Resolute Support ondersteunt de NAVO Afghanistan in de opbouw van een professioneel veiligheidsapparaat, leger en politie. De missie start op 1 januari. Nederland is 1 van de 28 NAVO-landen die een bijdrage leveren aan de missie.
NAVO-chef bepleit verhoging defensiebudgetten
De tijd van bezuinigingen op defensie is voorbij. De NAVO moet de uitgaven verdubbelen om het bondgenootschap van voldoende geld te voorzien. De net aangetreden NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg zei dat op 24 november tijdens de NAVO Parlementaire Assemblée in Den Haag. Ook premier Mark Rutte was hierbij.
Stoltenberg herinnerde de 257 afgevaardigden van de NAVO-lidstaten eraan dat het budget van het bondgenootschap de afgelopen jaren met 20 procent kromp. Ter vergelijking: in Rusland stegen de defensie-uitgaven in 5 jaar met de helft. Hij pleitte voor meer en beter uitgeruste eenheden in de juiste hoeveelheden.
"Als we ons houden aan de toezeggingen van de NAVO-conferentie in Wales, zijn we veilig”, stelde Stoltenberg. Daar spraken de NAVO-landen af 2 procent van hun bruto nationaal product uit te geven aan defensie.“En als we samenwerken, helpen we wereldwijd de vrede te bewaren.”
De NAVO-chef roemde dan ook de samenwerking van de Nederlandse strijdkrachten met België, Duitsland en Groot Brittannië. "Zo krijg je de meeste waar voor je dollar, euro of pond. Maar het is geen alternatief voor meer geld. We moeten aan de bevolking duidelijk maken waarom we de defensie-investeringen verhogen en onze inspanningen voor grotere financiële transparantie voortzetten.”
Landmacht verleidt topmanagers
“Ik ga het leger binnen mijn bedrijf promoten. Zonder vrede en veiligheid kan het bedrijfsleven niet op mondiaal niveau opereren,” zegt Jorrit Bosselaar, HR businesspartner bij Unilever. “Ik hoop dat dit soort dagen vaker worden georganiseerd om meer mensen hiervan bewust te maken.”
Bosselaar was samen met 33 andere managers van Randstad, Unilever en Deloitte midden november te gast op het Opleidings- en Trainingscommando in Amersfoort voor een bedrijvendag. Het bezoek moest hen meer gevoel en een beter beeld geven van de landmacht. Ze ervaarden hoe moeilijk schieten (in de simulator) is, verlegden grenzen op de 20 meter hoge klimtoren en voltooiden een leiderschapstraining- en vormingsopdracht op de hindernisbaan.
Onmacht Dutchbat te boek gesteld
Kameraadschap, verveling en vooral onmacht. Dat vormt de rode draad in ‘Tango Twee’ van adjudant Marcel van Hemert. De Bosniëveteraan presenteerde zijn boek op 27 november aan minister Jeanine Hennis-Plasschaert.
‘Tango Twee’ verwijst naar een VN-observatiepost in het noordoosten van Bosnië. Vanuit daar houden Van Hemert en zijn collega’s van Dutchbat II (1994-1995) om de beurt de strijdende partijen in de gaten. Inslaande granaten en kleinkaliberwapensalvo’s turven en rapporteren, veel meer mogen de UNPROFOR-militairen niet doen. De adjudant beschrijft in zijn bewerkte dagboek hoe die onmacht steeds meer frustreert. Het maakte grote indruk op hem. Zoals de evacuatie van vluchtelingen en de aanranding van een vrouw door Servische strijders. Ook zijn daaruit volgende worsteling met een posttraumatische stressstoornis (PTSS) beschrijft hij openhartig. “Je bent machteloos”, vertelt hij. “Aan die frustratie kun je ook wat overhouden.”
‘Tango Twee. Si vis pacem, para bellum’, uitgeverij Brave New Books, ISBN 978-94-0212609-9, prijs: 24,95 euro. http://www.tangotwee.wordpress.com
Brandweertandem
Collega’s van het Artillerie Schietkamp (ASK) op ’t Harde vormden samen met de luchtmachtbrandweer een tandem tijdens de recente helikopterschietseries in Bergen-Hohne. Een primeur, vertelt sergeant-majoor Fred Hommersom van de luchtmacht. “We hebben momenteel veel personeel in Mali en het Midden-Oosten. Tegelijkertijd moeten we ook de vliegbases in Nederland bemannen. Dan zou er een tekort zijn, want operaties hier verlangen standaard 2 bluswagens.”
“Heel bijzonder om de helikopters nu een keer zo mee te maken”, vindt brandmeester Gerard van ’t Hul. Als burgerbrandweer in dienst van de landmacht – zoals al zijn collega’s – is hij de heli's wel gewend. “Op het ASK is natuurbrand- en helikopterbrandbestrijding onze taak. Chinooks en Cougars komen bij ons geregeld op bezoek.” De 'blauwe' en 'groene' collega's kunnen met elkaar lezen en schrijven, geeft Hommerson aan. “De brandweercultuur is bepalend.” Foto: sergeant-1 Joyce Rutjes
Eeuwige geestelijke bijstand
“Samen op missie, samen teleurstellingen en tegenslagen verwerken. Zien wat zij meemaken”. Zo omschreef Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp de taak van de geestelijke verzorgers tijdens de viering van 100 jaar geestelijke verzorging in Amsterdam. Ook koning Willem-Alexander woonde het eeuwfeest van de GV’ers bij.
Militair en muzikaal schoolreisje
De Regimentsfanfare Garde Grenadiers en Jagers gaat op schoolreisje. De 21 muzikanten en hun dirigent bezoeken basisscholen door heel Nederland. Ze laten leerlingen op een muzikale manier kennismaken met de Koninklijke Landmacht. Daarvoor hebben ze 2 speciale kindervoorstellingen gemaakt, eentje voor de leerlingen van de onderbouw en één voor de bovenbouw. Bekijk hier een voorproefje of ga naar de website voor meer informatie.