Tekst Nederlands Instituut voor Militaire Historie
Ingeklemd tussen de Tweede Wereldoorlog en de Vietnamoorlog wordt de Korea-oorlog wel eens ‘de vergeten oorlog’ genoemd. Geheel onterecht overigens. Niet alleen was ‘Korea’ het eerste gewapende conflict van de Koude Oorlog, ook was het een bloedige bladzijde in de Nederlandse krijgsgeschiedenis. 123 Nederlandse militairen verloren hun leven in de strijd. Helden werden geboren. Eén van hen was luitenant-kolonel M.P.A. (Marinus) den Ouden.
Nadat Japan in 1945 is verslagen, hakken de Amerikanen en Russen Korea in tweeën. De 38ste breedtegraad wordt de grens tussen Noord- en Zuid-Korea. Vrije verkiezingen die tot hereniging moeten leiden, mislukken. En in 1948 worden de Volksrepubliek Korea in het noorden en de Republiek van Korea in het zuiden geboren. Een jaar later trekken de Amerikanen en de Russen zich terug uit beide landen. Noord-Korea gaat in de aanval. Binnen enkele maanden is 90 procent van Zuid-Korea in noordelijke handen.
38ste breedtegraad
Deze communistische agressie leidt uiteindelijk tot een gezamenlijk optreden van de Verenigde Naties. Elf lidstaten leveren troepen, waaronder Nederland. Het communistische China komt in actie en valt op 28 november 1950 massaal aan. De VN-troepen moeten terugtrekken. Na een hevige strijd stabiliseert het front zich rond de zogenoemde 38ste breedtegraad, de huidige grens.
631 Nederlandse militairen
Het eerste Nederlands Detachement Verenigde Naties (NDVN) Korea, onder bevel van luitenant-kolonel Marinus den Ouden, is inmiddels aangekomen in Korea. Iedere man is nodig om het Chinese tegenoffensief tot staan te brengen. De 631 Nederlanders vertrekken vrijwel meteen naar het front. Ingedeeld bij het 38th Regiment van de 5th Indian Head Division krijgt het NDVN ook de opdracht Noord-Koreaanse infiltranten achter het front op te sporen. Op 31 december volgt het bevel om zich te verplaatsen naar de omgeving van Hoengsong, ten oosten van Seoul.
Krijgslist
Op 12 februari bevindt Den Ouden zich in zijn commandopost bij Hoengsong als 400 Chinese soldaten, gekleed in Zuid-Koreaanse uniformen en bewapend met Amerikaanse geweren, zich melden. De leider van deze ‘Zuid-Koreaanse’ groep verzoekt de Nederlanders in het Engels om munitie, geen ongewoon verzoek. Nadat de Chinezen patronen hebben ontvangen, lopen zij enkele meters terug, laden hun geweren en vuren dan onverwachts op de Nederlanders. Den Ouden valt direct na het eerste salvo, verschillende andere stafleden sneuvelen enkele seconden daarna.
Heuvel 325
Slechts een paar Nederlandse soldaten beantwoorden het Chinese vuur. Als de Chinezen vervolgens een aantal takken in brand steken, begint een massale aanval. Minuten later regenen mortiergranaten op de Nederlandse commandopost neer. Deze granaten vallen echter zo dicht bij de Chinezen zelf dat velen van hen sneuvelden. Den Oudens plaatsvervanger, majoor Eekhout, neemt het commando over en levert direct met de rest van het bataljon strijd om ‘heuvel 325’.
Wapenstilstand, geen vrede
De Nederlanders weten de heuvel uiteindelijk te behouden, een Chinees/Noord-Koreaanse doorbraak blijft uit. Als blijk van waardering krijgt de NDVN de Distinguisted Unit Citation toegekend.