06

Dit artikel hoort bij: Landmacht 10

Stompen tussen de slangen en lianen

Afzien in de jungle

De Luchtmobiele Brigade moet overal ter wereld kunnen opereren, óók in de hitte en vochtigheid van de jungle. Een groep luchtmobielers volgde daarom de afgelopen weken, samen het Korps Mariniers, de Jungle Warfare Instructor Course (JWIC) in het Centraal-Amerikaanse Belize. Het was afzien voor de deelnemers. “Tegenwerken heeft geen zin.”

Tekst: Arjen de Boer | Foto’s: SGT Sjoerd Hilckmann

Alle ruimte

De jungle in Belize waar 26 militairen van de Luchtmobiele Brigade en het Korps Mariniers oefenden, is vrij onbewoond. Tijdens de JWIC konden de cursisten dan ook diverse scenario’s oefenen te land en te water zonder mensen te storen. Af en toe maakte een geschrokken leguaan zich snel uit de voeten. 

‘PUSH LEFT, PUSH LEFT’

Communicatie in de jungle is lastig. Door de dichte begroeiing is het moeilijk om de man naast, voor of achter je te zien. Het is essentieel om via duidelijke commando’s de manschappen op linie te houden. Handgebaren hebben relatief weinig nut, schreeuwen is in het heetst van de strijd het duidelijkst.

Hoofd boven water

De river crossing was een apart onderdeel van de JWIC. Voordat een geweergroep in het water lag, moest eerst de oever goed worden beveiligd. Daarna konden de rugzakken aan elkaar en zwommen de cursisten per viertal naar de overkant. Eenmaal daar aangekomen, was veiligheid de eerste prioriteit.

Train de trainer

De cursus heeft als doel jungle-instructeurs op te leiden. Sommige cursisten keren als instructeur terug naar Belize, of een ander land waar jungletrainingen worden gegeven. Zo zijn er ook cursussen in Brunei. Alle geslaagde cursisten zijn na de JWIC in staat les te geven aan hun eenheid.

Donkergroen optreden

“In Nederland doen we aan ‘groen’ optreden”, zegt JWIC-instructeur, sergeant-majoor Harm Roggema (niet op foto). “Hier in de jungle noem ik dat donkergroen, dit is het zwaarste optreden wat je kunt oefenen. Niveau één zaken moeten hier kloppen, ze zijn dubbel zo belangrijk.”

Groene wirwar

“In het moeilijke terrein moeten we onze weg vinden. Tegenwerken heeft geen zin”, zegt sergeant Kevin Kemp van 11 Infanteriebataljon Luchtmobiel. “De eerste vent zoekt een mooie lijn door de jungle. Maar soms is er geen doorkomen aan, dan moet je omboksen met een kompas.”

Militaire cocktail

De deelnemende militairen zijn vanaf het begin van de JWIC door elkaar gemixt. De hele opleiding heeft dan ook een zogeheten ‘paars’ karakter. Bij elke oefening moesten zij nauw samenwerken om een rivier over te steken of een vijand op het land uit te schakelen.