Tunis, Tunesië

In ‘KMar Wereldwijd’ laten we elke maand een collega aan het woord die in het buitenland actief is voor de Koninklijke Marechaussee. Deze keer is dat luitenant-kolonel Theo in Tunesië.

“Ik maak sinds 1 juni van dit jaar deel uit van de European Union Liaison Cell (EULPC)-missie in Libië. De EULPC-missie voor Libië is aangesloten bij een afvaardiging van de EU en is een militaire (veiligheids-)cel in een civiele delegatie. We zijn, omdat het in Tripoli niet helemaal veilig is, werkzaam in de Tunesische hoofdstad Tunis. De cel wordt geleid door een Italiaanse brigadegeneraal, die verantwoording aflegt aan de EU-ambassadeur voor Libië. EULPC bestaat nu uit 5 personen. De Chief of Staff (COS) is altijd een Nederlandse overste, die hier ook 6 maanden verblijft. Hij is ook de Senior National Representative voor deze missie. We delen samen een appartement in La Marsa, een heel levendige buurt met het strand, koffietentjes en restaurants om de hoek.

Links: De handover takeover in Tunis met collega Tim. | Midden: Een training van hoge officieren van het Libische ministerie van Binnenlandse Zaken over mensenrechten bij wetshandhaving. En een 2e training voor Libische grensbeambten over mensenrechten en specifieke overwegingen die relevant zijn voor de veiligheid van documenten. | Rechts: Een online coördinatiebijeenkomst waar ik in mijn rol als police & gendarmerie advisor aan heb deelgenomen.

Ik ben uitgezonden via de European Gendarmerie Force (EUROGENDFOR). Binnen het team ben ik de police & gendarmerie advisor en ik werk in burger. Mijn werkdag begint om 6.30 uur met een half uur zwemmen in zee, ontbijt en vervolgens een half uurtje rijden naar kantoor of naar een afspraak elders. Ik verricht vooral veel kantoorwerk en lees en schrijf rapporten. Daarnaast maak ik veel afspraken, binnen en buiten kantoor met verschillende partners. EULPC is namelijk belast met de bemiddeling tussen organisaties in Libië (VN, EU, non-gouvernementele organisaties (NGO’s)) en planning van projecten op veiligheidsgebied in Libië. Ook verzorgt EULPC een actueel beeld van de veiligheidssituatie in Libië. Ik heb ook regelmatig contact met de Nederlandse ambassade in Tunis, en onze KMar-liaison en Nederlandse militair attaché die beiden in Tunis werken en wonen. Ik leg door middel van verschillende rapportages verantwoording af aan het hoofdkwartier van EUROGENDFOR in Vicenza.

Links: Typisch tafereel, in dit geval de Ribat (fort) van Monastir. | Rechts: Romeinse nederzetting Dougga.
Links: Plastic flessen worden verzameld en leveren veel geld op. | Rechts: Medina in Sousse.

Door de huidige omstandigheden in Libië is het zeer uitdagend om voortgang te boeken. Wij hopen echter met kleine stapjes toch bij te dragen aan een veiliger Libië. Dit is misschien ook de grootste uitdaging. Niet alles verloop zoals je graag zou willen zien, maar het blijft een kwestie van doorzetten. Gelukkig ben ik door mijn eerdere missies hierop ook goed voorbereid. Interessant is dat ik in de 4e week de kans kreeg om een week lang aan een workshop deel te nemen waar ik ongeveer 20 leidinggevende politiefunctionarissen uit Libië heb mogen ontmoeten. Ook heb ik EUROGENDFOR-trainers een bijdrage kunnen laten leveren aan opleidingen voor Libische politiefunctionarissen buiten Libië. Ik heb ook een bescheiden bijdrage geleverd aan een afsluitingsceremonie van een documententraining aan Libische border guards, die werd verzorgd door 2 collega’s van ons Expertisecentrum Identiteitsfraude en Documenten in samenwerking met European Union Border Assistance Mission in Libya (EUBAM) en de Nederlandse ambassade.

Hier sta ik aan het einde van mijn loopbaan met het schip de Amerigo Vespucci. Ik sta ook op mijn eerste werkplek met dit schip op de foto. De cirkel is rond.

Dit is mijn 3e en laatste missie want volgend jaar ga ik na 39 jaar met FLO. Ik vind het een hele mooie afsluiting van mijn loopbaan bij de Marechaussee. Ik heb als onderofficier in alle taakvelden bij de KMar gewerkt, na verschillende studies heb ik vervolgens als officier ook mooie functies mogen bekleden. De laatste periode mocht ik deel uitmaken van het team Sociale Innovatie bij de Directie Kennis Strategie & Innovatie, waar ik als ‘senior’ samen met jonge enthousiaste collega’s een bijdrage heb geleverd aan een toekomstbestendige KMar. Vooral de verbinding met de operatie heb ik hierbij altijd voor ogen gehouden.

Ik wens elke KMar-collega al het goede voor de toekomst in een Future Proof KMar!”

Een hartelijke groet uit Tunis,

Luitenant-kolonel Theo

Police & gendarmerie advisor
EU Liaison & Planning Cell (EULPC)