06

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 09

Een dagje KMarren met...

Kapitein Gerard van der Spoel, Evenementenbureau Koninklijke Marechaussee

Op het square van het Opleidings,- Trainings- en Kenniscentrum KMar staat kapitein Gerard van der Spoel van het Evenementenbureau Staf KMar tussen de bezoekers van de Veteranendag en Reünie Koninklijke Marechaussee. Hij ziet hoe de aanwezigen zich vergapen aan het opgestelde materieel, herinneringen ophalen en zichtbaar genieten van de dag. Het organiseren en coördineren van dit grote evenement namens CKMar was Gerards laatste klus. Op het moment dat hij zich realiseert dat hij zijn carrière afsluit op de plek waar hij bijna 43 jaar geleden opkwam krijgt hij een brok in zijn keel.

De Marechaussee beschikte - in tegenstelling tot de andere krijgsmachtonderdelen - lange tijd niet over een eigen evenementenbureau. In 2010 komt daar verandering in. Gerard: “In aanloop naar het 200-jarig bestaan van de KMar vroeg de toenmalige Commandant Koninklijke Marechaussee Dick van Putten mij om als kwartiermaker een evenementenbureau op te zetten. En zo geschiedde. Een dag later stond ik in mijn rol van stafofficier Evenementen meteen op het Scheveningse strand voor de organisatie en coördinatie van de strandoefening van de Bereden Brigade KMar.”

In de afgelopen 12 jaar heeft het Evenementenbureau, dat in totaal uit 3 collega’s bestaat en onder het cluster Communicatie, Ceremonieel en Evenementen valt, tal van evenementen georganiseerd. “We hebben vaste evenementen, zoals de nieuwjaarsreceptie van de Gouverneur der Residentie, de Wapendag, open dagen van Defensie en de landelijke Veteranendag. Daarnaast organiseren we ook meerdaagse nationale en internationale conferenties, zoals voor de European Gendarmerie Force. Ook geven we advies aan collega’s die lokale evenementen organiseren.”

“Soms zijn we al 2 jaar van te voren bezig om een evenement of conferentie te organiseren, waarbij ons doel is om de Marechaussee uiteindelijk zo goed mogelijk te presenteren”, legt Gerard uit. “Hotelkamers, vervoer, catering, static shows en vergaderlocaties. Alles moet goed worden geregeld. Je hebt maar een kans om een eerste indruk te maken, dus het moet meteen goed zijn. Daarbij worden we geholpen door diverse collega’s, waaronder die van het bedrijfsbureau. Dat is hartstikke fijn, maar we steken ook zelf onze handen uit de mouwen om het perfecte plaatje te realiseren.”

7 januari 1980 begon Gerard aan de marechausseeopleiding. In de jaren daarna heeft hij op diverse locaties verschillende functies bekleed. Ook is Gerard 3 keer op uitzending geweest. Samenwerken, organiseren en het organiseren van samenwerking loopt als een rode draad door zijn loopbaan. “Dat vind ik het mooiste om te doen en dat komt bij elkaar in de functie van stafofficier bij het Evenementenbureau. Als alles goed geregeld is en een evenement loopt op rolletjes, geeft dat een fijn gevoel. Mijn tijd zit er nu op. Ik draag het stokje over en kijk met enorm veel plezier terug op mijn tijd bij de Marechaussee.”

Ereteken voor verdienste

Gerard ontving voor de uitzonderlijke wijze waarop hij zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de KMar het ereteken voor verdienste in brons. Commandant Koninklijke Marechaussee luitenant-generaal Hans Leijtens overhandigde het ereteken tijdens zijn afscheidsreceptie. CKMar roemde de wijze waarop Gerard met tomeloze inzet, creativiteit en een voor vele collega’s aanstekelijk enthousiasme in ruim 12 jaar een bijdrage heeft geleverd aan het op de kaart zetten van de Marechaussee bij vele in- en externe doelgroepen.

gvds

Tekst: Robert den Hartog | Regie: Job van Dijk | Video: Jos van Stralen | Montage: Job van Dijk | Foto: Kick Smeets