03

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 09

De 12 mooiste foto's...

…van bivak 1 van lichting 22-09

Overnachten in het veld, een ligsleuf graven en contactdrills oefenen. De 126 leerlingen van lichting 22-09 kregen onlangs tijdens de initiële fase van de marechausseeopleiding les in militaire basisvaardigheden op de Ermelosche Heide. Het betrof 5 klassen van de opleiding marechausseebeveiliger en 2 klassen van de wachtmeesteropleiding. De groep had een bijzondere primeur: het was de eerste marechausseelichting die gekleed ging in de nieuwe interim NFP-gevechtskleding (Netherlands Fractal Pattern). 

De studenten leerden onder meer hoe ze zichzelf en hun materiaal te velde inzetbaar houden. Ook kregen ze les in camouflage, patrouillegang en het bouwen van een eigen onderkomen. De groep moest niet alleen overdag vol aan de bak, ook ’s nachts kon het ‘gevaarlijk’ zijn in het bos. Zo moesten de leerlingen zich bij een fictieve aanval in het duisternis ongezien vanuit hun eigen onderkomen verplaatsen naar een zelf gegraven ligsleuf.

Het bivak was niet alleen pittig voor de leerlingen, ook het 15-koppige kader maakte lange dagen. Terwijl de leerlingen ’s avonds vermoeid in hun slaapzak kropen, maakte het kader nog een laatste rondgang om te checken of iedereen er goed bij lag. “De temperatuur lag tegen het vriespunt. Je wilt niet dat mensen onderkoeld raken als ze hun rits vergeten te sluiten”, zegt klassenbegeleider opperwachtmeester Bart van Weert. Maar overdag scheen de zon. “Het was droog, niet al te koud en het zonnetje scheen. Goed voor de motivatie.”

Een dribbelpas op de plaats: de dag begint al vroeg met een korte warming up. Na een nacht te velde op een dun matje, kunnen de stijve spieren wel wat beweging gebruiken.

‘Green sally up, green sally down.’ Op de klanken van het bekende fitness-nummer drukken de leerlingen allemaal tegelijk op.

Zitten er nog zandkorrels of etensresten in de veldmok? Goed onderhoud van het eetgerei is belangrijk om ziektes te voorkomen. Klassenbegeleider Van Weert controleert of het materiaal ‘veld schoon’ is, dat wil zeggen: geen etensresten en de mok moet met een handveeg zandvrij zijn.

Zand in de loop betekent verhoogde kans op storingen. Even checken dus of het wapen goed schoon is.

Een rustig moment: wapenonderhoud te velde, zittend op de 60-liter-rugtas, bij het eigen onderkomen.

Na wapenonderhoud volgt zoals gebruikelijk de controle werking van het wapen, in dit geval het Colt C8-geweer.

Bivak is niet alleen maar doorbikkelen met weinig slaap, het is ook gewoon leuk!

Wat is een goede vuurpositie? De wachtmeester-instructeur bespreekt met een marechausseebeveiliger in opleiding of zijn vuurpositie aan de eisen voldoet.

Hoe steek je een pad over tijdens een patrouillegang? De opperwachtmeester tekent het uit in het zand.

En na de theorie volgt de praktijk.

Contact front! Bij plotseling vuurcontact met de vijand moeten de leerlingen direct enkele schoten afvuren.

Buddygewijs-terugtrekken tijdens een vuurgevecht: om de beurt dekkingsvuur geven en terugrennen naar de achterste linie.

Tekst: kapitein Henny de Boer I Foto’s: sergeant Jasper Verolme