KMar Recherche- en Opsporingsteam aan de slag in Oekraïne
Het Forensisch- en Opsporingsteam Nederland van de Koninklijke Marechaussee is vorige week vertrokken naar Kiev. In en rond de Oekraïense hoofdstad doen de specialisten momenteel op verzoek van Oekraïne onderzoek naar mogelijke oorlogsmisdaden voor het Internationaal Strafhof in Den Haag.
Het onderzoeksteam bestaat uit ongeveer 30 personen, waaronder forensische, digitale en tactische opsporingsambtenaren van de Marechaussee. Maar ook een patholoog van het Nederlands Forensische Instituut (NFI), een tolk, medisch personeel, opruimingsexperts van de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) en een team van de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB) maken hiervan deel uit.
Gezamenlijk leveren ze een bijdrage aan het veiligstellen en onderzoeken van bewijsmateriaal van potentiële oorlogsmisdaden. Dat doen ze onder andere door het opnemen van getuigenverklaringen, en het veiligstellen van en onderzoek doen naar digitale middelen zoals camera’s en computers. De KMar heeft hiervoor specialisten op het gebied van digitale middelen en experts die onderzoek doen op lichamen, naar DNA of de omgeving.
De hele operatie is niet zonder risico. Het operatiegebied staat onder controle van de Oekraïense strijdkrachten. Een directe confrontatie met Russische militairen in of rondom Kiev wordt zeer onwaarschijnlijk geacht. Mocht de veiligheidssituatie veranderen tijdens de inzet, dan vindt een nieuwe afweging plaats en kan het team, indien nodig, worden teruggehaald.
Bekijk de clip van het vertrek. Video: adjudant Eva Klijn.
Nieuwe website KMar
De website van de Koninklijke Marechaussee staat online. Op www.marechaussee.nl kunnen bezoekers terecht voor alle informatie over de KMar, nieuwsberichten en reizigersinformatie.
Een paar jaar geleden ontstond de behoefte aan een eigen website voor de Koninklijke Marechaussee. Nieuwsberichten over de politietaken van de KMar konden bijvoorbeeld niet op www.defensie.nl/marechaussee worden geplaatst. Voor burgers was het bovendien verwarrend dat zij hun reizigersinformatie op de website van Defensie moesten vinden.
Informatieportaal
Vanaf nu is www.marechaussee.nl het nieuwe service- en nieuwskanaal van de KMar. Behalve nieuwsberichten, kunnen bezoekers op de website terecht voor onder andere:
Bekijken en downloaden van communicatiemiddelen, zoals onze corporate brochure en video.
Informatie over het reizen met kinderen, paspoort en ID-kaart.
Doen van aangifte bij de KMar.
Aanvragen van een noodpaspoort.
Marechaussee ingezet tijdens klimaatprotest
De KMar was op 14 mei actief op verschillende locaties zoals Schiphol, Maastricht, Rotterdam, Eindhoven, Lelystad en Groningen voor eventuele handhaving van de openbare orde. De betreffende zaterdag was door verschillende organisaties uitgeroepen tot grote landelijke demonstratiedag ‘Actie voor krimp van de luchtvaart’. De manifestaties zijn ordelijk en rustig verlopen. Daardoor was ingrijpen door de Marechaussee niet nodig.
Diverse eenheden
In de aanloop naar en tijdens deze manifestatie is een groot beroep gedaan op vele collega’s in het hele land. Onder andere de Landelijke Bijstandsorganisatie (LBO) van de KMar, collega's van brigades Politie en Beveiliging (P&B), Scheldestromen, Veluwe, Drenthe-IJsselstreek, Brabant-Zuid en Limburg-Zuid zijn voor deze manifestatie ingezet. De gehele actie is aangestuurd door het Staf Grootschalig en Bijzonder Optreden van de KMar op de Koningin Máximakazerne.
Waarderingsspeld in brons voor collega Maarten
Commandant KMar, luitenant-generaal Hans Leijtens, heeft een waarderingsspeld in brons uitgereikt aan wachtmeester-1 Maarten. Maarten kreeg de speld voor zijn kordate optreden op 21 mei 2021 tijdens een reddingsoperatie van een onwelgeworden wandelaar inonherbergzaam terrein op Sint Eustatius.
Doorgaans wordt de waarderingsspeld uitgereikt tijdens de Wapendag. Helaas kon Maarten daar vorig jaar niet bij zijn vanwege de COVID-reisrestricties. Maarten werd daarom op donderdag 12 mei met een smoes op de KMar-locatie op Sint Maarten ontboden om daar verrast te worden door alle aanwezigen. Daar ontving hij in het bijzijn van zijn partner en meerdere collega’s de waarderingsspeld voor zijn niet aflatende fysieke inzet onder zware omstandigheden en het hooghouden van de eer van het Wapen.
Het complete verhaal van Maarten is hier terug te lezen in de decembereditie van KMarMagazine van 2021.
Scholieren herdenken gevallenen
Op dinsdag 10 mei stonden leerlingen van de Sint Victorschool uit Apeldoorn stil bij de gevallenen van het Wapen der Koninklijke Marechaussee en het Korps Politiekorpsen. De school heeft jaren geleden het Marechausseemonument aan de hoofdpoort van de Koning Willem III-kazerne geadopteerd. Leerlingen uit groep 7 en 8 zijn elk jaar betrokken bij de kranslegging en lezen gedichten voor. Op school wordt speciaal een les besteed aan de betekenis en achtergrond van het monument.
In 1985 werd door de Stichting ‘Februari 1941’ het initiatief genomen tot de actie ‘Adopteer een monument’. De opzet van dit initiatief was schoolklassen met kinderen in de leeftijd van 10 tot 14 jaar bestaande verzets- of oorlogsmonumenten te laten adopteren. Daarbij was het streven de scholieren vertrouwd te maken met de geschiedenis die achter ‘hun’ monument ligt, hen inzicht te geven in de wezenlijke waarden van het begrip ‘vrijheid’ en hen dat begrip te leren vertalen in de wereld van nu. Vele monumenten werden op deze wijze door schoolklassen geadopteerd. Ook in Apeldoorn vond dit initiatief gehoor.
Marechaussee staat stil bij Nationale Herdenking
Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei heeft de Marechaussee overal in het land, in het Caribische gebied en in de uitzendgebieden alle burgers en militairen herdacht die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.
Englandspiel
Op 4 mei vond de jaarlijkse herdenking plaats voor het Englandspiel in Den Haag. Bij het monument ‘De val van Icarus’ werden 54 Nederlandse agenten, en allen die sneuvelden tijdens het inlichtingenwerk, herdacht door middel van verschillende kransleggingen. Naast de kransleggingen werd er taptoe geblazen en het Wilhelmus gezongen. Onder andere de commandant van de Koninklijke Marechaussee, luitenant-generaal Hans Leijtens, was aanwezig bij de herdenking.
Herdenkingen in het land
Om 20.00 uur was CKMar aanwezig bij de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam. Zijn plaatsvervanger generaal-majoor Marty Messerschmidt was present bij de Nationale Militaire Herdenking op de Grebbeberg in Rhenen. De commandant van het LTC, brigadegeneraal Roger Costongs, herdacht de gevallenen op het Nationale Ereveld in Loenen. Daarnaast werden ook op alle brigades in Nederland, in het Caribische gebied en in de diverse uitzendgebieden de oorlogsslachtoffers herdacht.