Wat houdt de commandant van de Koninklijke Marechaussee, luitenant-generaal Hans Leijtens, allemaal bezig? Een keer per maand kijkt KMarMagazine met hem mee. Deze maand: een werkbezoek aan de 3 Caribische landen van het Koninkrijk der Nederlanden: Aruba, Curaçao en Sint Maarten.
Luitenant-generaal Hans Leijtens:
“Het doel van de reis was tweeledig: ten eerste spreken met de collega’s om te horen hoe het met ze gaat, waar ze mee bezig zijn en waar eventuele behoeftes liggen. En ten tweede in gesprek gaan met de autoriteiten van Aruba, Curaçao en Sint Maarten om te horen hoe de vlag erbij hangt.
Dit keer gingen de gesprekken met de autoriteiten vooral over de naderende uitbreiding van het aantal Marechaussee-functies. In de 3 landen komen er in totaal 71 functies bij in het kader van het protocol versterking grenstoezicht. Ik heb daarover gesproken met politiechefs, hoofden immigratie, kwartiermakers, ministers en de gouverneurs.
Binnen de kaders van het protocol versterking grenstoezicht hebben de landen gezamenlijk met de KMar gekeken naar welke effecten we willen bereiken. De groei van de KMar vloeit voort uit de gestelde behoefte van de landen om gezamenlijk de ondermijnende criminaliteit tegen te gaan.
Onder het gezamenlijke protocol versterking grenstoezicht is er per land een plan van aanpak vastgesteld. Deze plannen gaan over de te zetten stappen in de komende 3 jaar. Daarna zal er een nieuw plan van aanpak worden opgesteld voor de daaropvolgende 3 jaar. We hebben nu echt de kans om samen met de landen goede stappen te zetten voor de lange termijn.
Tot mijn tevredenheid staan de landen in de startblokken. Dus ze zijn klaar om ons te ontvangen, ze zijn nieuwsgierig naar hoe het zal gaan en hoe wij het gaan faseren de komende jaren. Al met al was ik eigenlijk wel heel blij met alle reacties die ik hoorde.
Er is nog genoeg werk te doen, en het ene land is nog iets meer zoekende dan het andere land, maar we staan van 2 kanten in de startblokken en dus kunnen de collega’s die binnenkort die kant op gaan echt aan de bak.”
‘Qua timing was deze reis ideaal’
Hans Trip, senior Stafadviseur bij Directie Operaties KMar in het Caribisch gebied:
“Ik ben mee geweest als stafadviseur vanuit de DOPS en heb de gesprekken van CKMar inhoudelijk voorbereid, bijgewoond en waar nodig van input voorzien.
Het was een periodieke reis, die in principe 1 keer per jaar plaatsvindt, waarin CKMar onder andere het gesprek aangaat met de lokale gezagen en zijn counterparts. Dit keer gingen praktisch alle gesprekken over de uitbreiding van het aantal VTE’s van de KMar in de 3 landen. We gaan van 43 VTE naar 114 operationele stoelen, dus 71 functies erbij. Dat is fors. Deze functies worden in eerste instantie gevuld met tijdelijk te werk gestelde collega’s.
Vorig jaar hebben we het protocol versterking grenstoezicht ondertekend met de betreffende landen. De versterking van de grenzen is op de land- (alleen Sint Maarten), lucht- en maritieme grenzen, op alledrie terreinen van het HOI-principe (Handhaving, Opsporing en Intell), om onder meer mensenhandel en mensensmokkel tegen te gaan en andere transnationaal georganiseerde criminaliteit.
Qua timing was deze reis ideaal. Het eerste deel van de extra inzet komt begin juli, dus we zaten net voor de instroom. In de gesprekken konden we daardoor allerlei laatste zaken bespreken. Zoals welke expertise er wordt ingebracht, praktische voorbereidingen qua extra werkruimtes en aandacht voor de cultuurverschillen.
Ik merkte tijdens de gesprekken dat collega's uitkijken naar de extra expertise en capaciteit die wij straks gaan leveren om bepaalde effecten te bereiken. We hebben goede gesprekken gevoerd die in een plezierige sfeer verliepen. Dat geeft energie voor de vervolgstappen die we gaan maken.”