03

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 05

De 12 mooiste foto's...

…van de erewacht op Paleis Noordeinde

“Een hele leuke dag, veel geleerd.” De leerlingen van lichting 21-11 van de marechausseeopleiding kijken positief terug op hun recente inzet in het centrum van Den Haag. De leerlingen van het Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum van de Koninklijke Marechaussee mochten eind vorige maand de erewacht verzorgen toen 3 nieuwe ambassadeurs hun geloofsbrieven aanboden aan Koning Willem-Alexander. De ambassadeurs kwamen uit Benin, Brunei Darussalam en Somalië.

In alle vroegte vertrokken de leerlingen vanuit Apeldoorn naar de Frederikkazerne in Den Haag om zich te kleden in het Ceremonieel Tenue. Daarna vertrok het geheel met de bus naar de Koninklijke Stallen om vandaaruit naar Paleis Noordeinde te marcheren, een paar honderd meter verderop. Op het terrein van Noordeinde kwamen even later de ambassadeurs per koets aan voor de inspectie van de erewacht en voor het aanbieden van de geloofsbrieven in het werkpaleis van de Koning.  

Geloofsbrieven zijn brieven waarin staat dat een ambassadeur namens zijn staatshoofd of regering mag spreken. De erewacht is overigens niet de enige ceremoniële bijdrage die de Marechaussee levert tijdens het aanbieden ervan. De brigade Objectbeveiliging bemant bij de ingang van het Paleis 2 ereposten. Ook begeleiden ruiters van de Bereden Brigade Koninklijke Marechaussee de ambassadeurs wanneer zij met een rijtuig worden opgehaald bij hun ambtswoning. 

De erewacht wordt op roulatiebasis geleverd door de verschillende krijgsmachtdelen. De Marinierskapel nam dit keer de muzikale omlijsting voor zijn rekening en speelde onder meer de volksliederen van de betreffende landen.

Nieuwsgierig? Kijk mee naar de foto’s!

Tekst: kapitein Henny de Boer | Foto’s: René Verleg