Verenigde Staten, New York City

In ‘KMar Wereldwijd’ laten we elke maand een collega aan het woord die in het buitenland actief is voor de Koninklijke Marechaussee. Deze keer is dat kolonel Sandra Keijer vanuit New York City. 

“Sinds begin vorig jaar ben ik werkzaam bij het Office for the Peacekeeping Strategic Partnerschip (OPSP) van Peace Operations van de Verenigde Naties, een klein team dat functioneert als een soort inspectie voor vredesmissies. Wij gaan naar alle vredesmissies en kijken wat er wel en niet goed gaat bij de implementatie van het mandaat dat door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties voor die missie is gegeven.

Nog snel een slokje Pakistaanse thee voordat we de heli weer in moesten (Democratische Republiek Congo). | In de Democratische Republiek Congo. I Met de Formed Police Unit van Senegal ‘s avonds op patrouille in de Democratische Republiek Congo.

Bescherming van burgers

Binnen de VN zijn zowel individuele politiecollega’s (IPO’s) werkzaam, als ‘Formed Police Units’, te vergelijken met onze Mobiele Eenheid/Bijstandseenheid. Ik kijk als politie-expert specifiek hoe zij werken in de missies. Dat gaat dan over het samenwerken met de lokale politie of gendarmerie, maar ook met de militairen binnen de missie.

Daarbij kijken we naar een aantal thema’s, zoals bescherming van burgers, relatie met de bevolking, intelligence, veiligheid en leef- en werkomstandigheden van peacekeepers, CASEVAC, oftewel medische hulp en vervoer van gewonde VN’ers.

Met IPO’s op patrouille in - tot voor kort - één van de gevaarlijkste districten van Bangui in de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR). I Bezoek aan een politiebureau in een afgelegen gebied in de CAR. I Met een lokale politiecollega en een IPO in Bambari in de CAR.

Moeilijke gebieden

Ook voeren we regelmatig speciale onderzoeken uit. Zo heb ik onderzoek gedaan naar de oorzaken en omstandigheden van grootschalige seksuele uitbuiting en misbruik, gepleegd door VN-militairen in een afgelegen gebied van een missie.

Ik reis dus heel veel en kom op de meest afgelegen plekken in moeilijke gebieden, waar extreme armoede en gewapende conflicten hand-in-hand gaan. Momenteel zit ik in Zuid-Soedan voor een review.

FPU Nepal heeft 49% vrouwen! In Juba, Zuid-Soedan I In gesprek met de lokale politie in Bor, Zuid-Soedan. Buiten, onder de boom, want ze hebben geen bureau.

Intensief

Het werk is erg intensief en best zwaar, maar wordt afgewisseld met een heel leuk leven in New York, mijn standplaats. Vorig jaar voerde COVID hier de boventoon, maar nu is er weer zoveel te doen en te beleven in deze heerlijke stad!

Ik heb vroeger op nationaal niveau gesoftbald, dus hier kan ik mijn hart ophalen: ik ga zo vaak mogelijk naar de Yankees! I Genieten in één van de vele fijne restaurants in NYC. | Ik cross in NYC overal heen op mijn fiets. | Bij de uitvaart van een doodgeschoten NYPD-collega.

Kolonel Sandra Keijer
Programma Management Officer
Office for the Peacekeeping Strategic Partnerschip van Peace Operations van de Verenigde Naties