06

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 05

Een dagje KMarren met...

Opperwachtmeester Jasper, instructeur team Grenspolitietaken

Wist u dat het Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum Koninklijke Marechaussee op de Koning Willem III-kazerne in Apeldoorn ook een eigen luchthaven heeft? Er vertrekken geen vliegtuigen en er kan niet taxfree worden gewinkeld, maar paspoortbalies zijn er wel. De speciaal ingerichte ruimte in gebouw 55 is dé plek waar onder andere studenten uit de wachtmeesteropleiding tijdens de module Grenspolitietaken (GPT) de geleerde theorie in de praktijk kunnen oefenen, inclusief acteurs en documenten. Aan opperwachtmeester Jasper en zijn collega’s van het team GPT van de sector Vaktechnische Opleidingen om toekomstige grenswachters op die manier zo goed mogelijk op te leiden voor het echte werk.

De GPT-module maakt naast de Basis KMar Vorming en de module Internationale Militaire Politietaken (IMPT) deel uit van de wachtmeesteropleiding. De module bestaat grofweg uit 2 delen. Tijdens de eerste 3 weken ligt de focus op ‘toegang’, zoals grenswachters dat bijvoorbeeld uitvoeren tijdens het controleren van paspoorten op luchthavens vanuit de balie. In de laatste 2 weken staat ‘toezicht’ centraal, zoals grenswachters dat toepassen tijdens Mobiel Toezicht Veiligheid-controles. Daarna volgt een stage en een praktijkexamen en zijn de studenten beginnend beroepsbeoefenaar. Jasper neemt het deel Vreemdelingenrecht voor zijn rekening: “Hoe pas je de theorie toe in de praktijk? Hoe toets je de toegangsvoorwaarden vanuit de Schengengrenscode voor derdelanders en hoe houd je toezicht op en controleer je vreemdelingen tijdens MTV-controles?”

“De studenten oefenen vandaag met het controleren van documenten voor grensoverschrijding en toebehoren, zoals visa, die personen nodig moeten hebben. Daarnaast checken ze het doel, de duur en de middelen van de reizigers om zo illegale migratie en grensoverschrijdende criminaliteit te voorkomen”, legt Jasper uit. Dat het werk op een luchthaven alleen maar bestaat uit in een hokje zitten en documenten controleren, is volgens hem een misvatting. “Het is complex en grenswachters hebben veel verantwoordelijkheid. Ze bepalen uiteindelijk of iemand binnen de geldende wet- en regelgeving de grens mag passeren met alle mogelijke gevolgen van dien. Ik vind het mooi om te zien hoe studenten heel snel de leerstof absorberen en tijdens de module steeds enthousiaster worden over het werk. Ik zit hier prima op mijn plek.”

Tekst: Robert den Hartog | Video: adjudant Eva Klijn | Montage: Karel Polack