02

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 05

‘Wapens tellen sneller en nauwkeuriger’

Pilot ‘Wapenkamer van de toekomst’ veelbelovend

Een aantal jaren geleden wonnen ze al de Defensie Innovation Award met het idee: een scansysteem om het wapenbeheer mee te vergemakkelijken. Nu, enkele jaren later, is het onderzoek afgerond. De resultaten zijn positief. “Mensen zijn razend enthousiast: het tellen van vuurwapens gaat op deze manier vele malen sneller en efficiënter.”

In de meeste winkels is het de normaalste zaak van de wereld: je scant een tag aan een product om je voorraad te checken. Een aantal collega’s van de Materieel & Diensten sectie Bedrijfsvoering binnen het Landelijk Tactisch Commando vroegen zich af waarom deze technologie niet binnen Defensie wordt gebruikt. Een onderzoek was geboren, in de vorm van de pilot ‘Wapenkamer van de toekomst’.

De tags uit de kledingindustrie zijn overigens niet één op één te gebruiken voor het scannen van vuurwapens, zo bleek tijdens het onderzoek. Als je zo’n chip namelijk in een vuurwapen zou doen, leest de scanner hem simpelweg niet. Oorzaak: de beveiligde – staalrijke – omgeving van de wapenkamers binnen Defensie. Een belangrijk deel van het onderzoek bestond dan ook uit de zoektocht naar de juiste tag, die door het staal van een kluisje heen kan worden gelezen. 
 

De technologie die hiervoor wordt gebruikt, heet RFID-technologie: Radio Frequency IDentification.

Encryptie

De technologie die hiervoor wordt gebruikt, heet RFID-technologie: Radio Frequency IDentification. Hiermee worden data van een minuscule tag via een elektromagnetische lezer doorgegeven. Het betreft passieve RFID-technologie om precies te zijn: de chip geeft alleen een kort signaal af in reactie op de scanner, binnen een bepaalde afstand. ‘Ja, ik ben er.’

Hierbij is natuurlijk aan de beveiliging gedacht. De scanner registreert niet het serienummer van het wapen, maar een code die via een beveiligde omweg naar het juiste product leidt. Zo kan het dienstwapen van een marechaussee niet door derden worden uitgelezen als die zich op straat begeeft.

 

De technologie is in verschillende settingen getest.

55 seconden

Na meerdere jaren gedegen onderzoek - met vragen als welke tag is geschikt, hoe en waar plaats je de tag in een vuurwapen - is de technologie in verschillende settingen getest. Dat gebeurde in een oefenomgeving met een nagemaakte wapenkamer, en bij 2 eenheden. De resultaten waren zo goed als 100%.

De voordelen zijn groot, zo bleek uit de fysieke testen van afgelopen half jaar. “We kunnen vaker en makkelijker een telling houden, iedereen telt op dezelfde manier en de resultaten zijn nauwkeuriger”, zegt dossierhouder van de pilot, senior medewerker Bedrijfsvoering adjudant Jerry van Dam.

Dossierhouder van de pilot, senior medewerker Bedrijfsvoering adjudant Jerry van Dam.

Op de brigade Veluwe vond een telling plaats in slechts 55 seconden. Ter vergelijking: anders waren 2 collega’s er zeker 2 uur mee in de weer geweest: lijsten printen, kluisjes openmaken, serienummers oplezen en controleren op de lijst. Dat is een tijdrovend proces. Nu scant de scanner door de kluisjes en wapenlades heen, dus tel uit je winst.  

De huidige werkwijze voor het tellen van wapens is een tijdrovend proces.

Controle

In totaal daalde de benodigde tijd voor het gehele registratieproces van alle vuurwapens binnen de Marechaussee naar slechts een twintigste van het geheel. De reacties op de pilot zijn dan ook erg positief. “Iedereen reageerde zeer enthousiast tijdens de verschillende demo’s die we hebben gehouden”, vertelt de dossierhouder. “Van opperwachtmeester tot kolonel.” 

“Met deze snelle manier van werken, kun je dus ook vaker tellingen houden”, concludeert Van Dam. “Daardoor heb je meer controle op je voorraad.”

Op de logistieke dag van de Marechaussee op 23 mei in Stroe konden bezoekers zelf ervaren hoe wapens tellen met de RFID-technologie gaat.

Overzicht

Nog een voordeel: de scanner kan in de toekomst aan de nieuwe versie van het besturingssysteem SAP gekoppeld worden, SAP S/4Hana. SAP S/4Hana is eind 2025 in heel Defensie ingevoerd. “Door de directe koppeling met SAP heb je een snel een volledig overzicht van de voorraden.”

Zo zou het systeem eruit kunnen komen te zien.

Wapenstokken

Zo’n systeem is natuurlijk niet alleen te gebruiken voor het wapenbeheer, maar ook voor andere zogeheten beheersplichtige artikelen als wapenstokken, portofoons of in- en uitreisstempels. Zeer gebruiksvriendelijk voor logistieke medewerkers.

Wordt het daadwerkelijk ingevoerd? Van Dam: “Ik kan me niet voorstellen dat het niet gaat gebeuren. Het onderzoek was zeer gedegen en de resultaten positief. Maar het is nu een kwestie van afwachten of het hogere dek besluit om het systeem te implementeren en de koppeling maakt met SAP 4/HANA. Ondertussen onderzoekt de werkgroep van de pilot wat er nog meer mogelijk is met deze technologie, zoals in- en uitregistratie. Van Dam: “Zo hebben we nog meer informatie beschikbaar over wanneer welk item de wapenkamer verlaat.”

Het systeem is ook te gebruiken voor andere zogeheten beheersplichtige artikelen als wapenstokken, portofoons of in- en uitreisstempels.

Tekst: kapitein Henny de Boer | Foto’s: Mediacentrum Defensie