05

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 05

Eerste relatieconcert Orkest KMar sinds corona

“Zo blij als een kudde jonge koeien en stieren die weer de wei in mag.” Zo omschreef commandant kapitein Dirk Jan Leurink de beleving van de muzikanten tijdens het eerste grote concert van het Orkest Koninklijke Marechaussee sinds de coronacrisis. Het orkest trad 6 mei op in theater Veluvine in Nunspeet voor een volle zaal. In plaats van het in mei 2020 geplande jubileumconcert voor het 70-jarige bestaan, gaf het nu een relatieconcert. Een sfeerimpressie.

Bij de ontvangst buiten werden de bezoekers onthaald met muziek van het Historisch Tamboerkorps Koninklijke Marechaussee.
Tijdens het welkom heten van de gasten, refereert commandant Leurink ook aan de recentelijk doorgevoerde reorganisatie van het orkest, die op 1 mei 2021 officieel is ingegaan. Twee derde van de muzikanten is omgeturnd van reservist naar militair met een vaste aanstelling.
Tamboer-maître en bibliothecaris wachtmeester-1 Marc overhandigt de mars ‘Quantum Ad Illis’ - Latijn voor ‘Als het erop aankomt’ - aan commandant van de Marechaussee luitenant-generaal Hans Leijtens. De mars is gecomponeerd door componist Theo Jetten van het orkest als dank aan iedereen die een rol van betekenis heeft gehad bij de reorganisatie.
Het orkest van de Marechaussee heeft een fanfarebezetting met 50 professioneel opgeleide muzikanten. Met de klok mee: dirigent kapitein Peter Kleine Schaars, slagwerker wachtmeester-1 Rutger, bassiste wachtmeester Bente.
Het orkest bracht onder meer ‘Choral Intermezzo’ van componist Christiaan Janssen ten gehore en de compositie ‘Libertadores' van de Spaanse componist Oscar Navarro. Na de pauze volgde een lichte muziekshow met onder andere muziek van Abba, Doe Maar en Charles Aznavour.
Saxofoonsolo van wachtmeesters-1 Daan en Maik bij het speciaal door de Engelse componist en saxofonist Andy Scott voor het Orkest KMar gecomponeerde nummer ‘Looking Back, Looking Forward’.
Het orkest, waarvan de naam sinds 2019 gewijzigd is van Trompetterkorps der Koninklijke Marechaussee naar de meer toepasselijke naam Orkest Koninklijke Marechaussee, verzorgt onder meer de muzikale omlijsting bij militaire plechtigheden bij de Marechaussee, geeft Anjer-, relatie- en korpsconcerten en neemt deel aan taptoes. Zowel in Nederland als in het buitenland. Links: de trombonesectie, rechts: het stemmen van een pauk.

Tekst: kapitein Henny de Boer | Foto’s: sergeant-majoor Hille Hillinga