01

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 05

Nieuwe opzet 1-daagse selectie BSB

‘Eisen meer toegespitst op het werk’

Het duurt even, maar dan heb je ook wat. Na uitgebreid onderzoek heeft de vakgroep Fysieke Mentale Weerbaarheid van de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB) een nieuwe opzet gemaakt voor de 1-daagse selectie. De eisen voor sollicitanten zijn nu meer toegespitst op de toekomstige werkzaamheden. Bovendien krijgen de kandidaten de fysieke eisen vooraf in te zien, zodat ze zich gerichter kunnen voorbereiden. Doel: laten zien dat de eisen prima haalbaar zijn als je je voorbereidt, om zo meer geïnteresseerden aan te trekken. Want de belangstelling voor de BSB mag best een tandje hoger. “Het aantal aanmeldingen blijft helaas achter.”

“3,2,1, start!”, roept instructeur opperwachtmeester Dennie van de afdeling Opleiden en Trainen van de BSB aan de rand van het zwembad. Enkele kandidaten zetten zich af tegen de rand om zo snel mogelijk aan de overkant te komen. De 1-daagse selectie begint met een zwemproef. De kandidaten moeten 25 meter zwemmen met een houten wapen, 25 meter onder water zwemmen, 200 meter afleggen in 4 minuten en 15 seconden, en van de 7,50 meter hoge duikplank springen.

De 1-daagse selectie begint met de onderdelen zwemmen met een wapen, onder water zwemmen, 200 meter zwemmen en van een hoge duikplank springen.

Allrounders

De groep van 8 sollicitanten bestaat uit collega’s van het Korps Mariniers, de Koninklijke Landmacht en de Koninklijke Marechaussee. Hoewel iedereen zijn uiterste best doet, vallen 2 van de 8 kandidaten af na de zwemronde. Ze haalden de 200 meter-tijd helaas niet. Na afloop worden ze even apart genomen voor de teleurstellende mededeling. Over een jaar mogen ze een nieuwe poging wagen. “Jammer, maar niet geheel onverwacht”, reageert een van hen. “Zwemmen is mijn achilleshiel.”  

De rest gaat door naar de Bernardkazerne voor de volgende ronde: een conditie- en krachtparcours in de sporthal, plus buiten op de atletiekbaan de coopertest. En daarna volgen nog boksen en de hindernisbaan op Camp New Amsterdam. “Deze dag is zwaarder dan gedacht”, hijgt een van de kandidaten tussen de oefeningen door.

Het programma is zeer divers. “Mensen denken soms dat we alleen kleerkasten van 2 meter zoeken, maar dat beeld is al lang achterhaald”, legt Dennie uit. “We zoeken allrounders, atletische jongens en meiden.” Nieuwe collega’s hoeven volgens de opperwachtmeester geen topsporter te zijn, maar ze moeten wel van alle markten thuis zijn voor het werk van een operator.

Sprintjes, squats, shoulder presses en pull-ups. In de sporthal op de Bernardkazerne leggen de kandidaten een conditie- en krachtparcours af. Daarna wacht buiten de coopertest.

Wist u dat…..

…het volledige sollicitatietraject van de BSB uit de volgende onderdelen bestaat:

  • Voorlichtingsbijeenkomst
  • 1-daagse fysieke testen
  • Selectiegesprek waarin stabiliteit, leervermogen en motivatie worden gemeten
  • 4-daagse combinatie van fysieke en mentale oefeningen (diverse competenties worden gemeten)
  • Rijvaardigheidstest
  • Aanvullende onderzoeken bij het Dienstencentrum Personeelslogistiek in Amsterdam, psychologische keuring, fysieke keuring, cluster 6-keuring
  • Veiligheidsonderzoek

Als dit traject met succes wordt afgelegd, worden de kandidaten toegelaten tot de 31-weekse opleiding tot Medewerker Bijzondere Opdrachten (MBO). Enthousiast? Schrijf je in voor een voorlichting op www.werkenbijdefensie.nl. Vragen? Mail naar: bsb.werving.en.selectie@mindef.nl of kijk op de intranetpagina van de BSB voor onder andere de fysieke eisen van de 1-daagse.

“Lekker explosief, laat jezelf zien!” Instructeur wachtmeester Lex moedigt de kandidaten aan. Hij let onder meer op gevechtsbeheersing, gevechtsbereidheid, motoriek en techniek.

Hoog risico gebied

Voorheen waren de fysieke testen verspreid over de 1-daagse en de 4-daagse, maar nu worden ze allemaal op 1 dag getoetst. Ook sluiten ze beter aan bij de werkzaamheden. ‘When the shit hits the fan’ in een hoog risico gebied, wat moet je dan kunnen?, vroeg de vakgroep zich af. Daar zijn de eisen op aangepast. Dus niet alleen de fysieke standaardeisen van Defensie, maar ook extra zaken, zoals het verplaatsen van een pop van 80 kilo. Deze pop is zogenaamd een gewond teamlid of een gewond Te Beveiligen Persoon (TBP).

De instructeurs willen explosiviteit, kracht, intrinsieke motivatie, stressbestendigheid en zelfredzaamheid zien; het profiel van een operator. “Tijdens het beveiligen van TBP’s in een hoog risico gebied gebeurt er 99,9% van de tijd niets”, legt instructeur Lex uit. “Maar de vlam kan ineens in de pan slaan. Net als bij de evacuatie in Kabul. Dan moet je er met een klein team direct vol voor gaan.” 

Bepaalde facetten van de training sluiten aan bij de toekomstige werkzaamheden, zoals het verplaatsen van gewonden.

Onderzoek

Vorig jaar heeft de vakgroep de nieuwe opzet uitgebreid getest. Onder groepjes landmachters, vrouwen en bij de eigen opleiding tot Medewerker Bijzondere Opdrachten. Zo zijn er veel data verzameld en daaruit is een complete test gerold.

De uitval op de 1-daagse is dankzij het vooraf bekend stellen van de eisen omlaag gegaan. Kandidaten komen nu beter voorbereid aan. “We hebben minder kandidaten die zomaar een gokje wagen. Desondanks zien we dat de belangstelling ten opzichte van anderen jaren wat is teruggelopen.” Waar dat aan ligt, is onduidelijk. Corona? Houden andere krijgsmachtdelen mensen vast vanwege het personeelstekort? Of denken geïnteresseerden dat de eisen onhaalbaar zijn? Het blijft vooralsnog gissen. Met het vooraf bekend stellen van de eisen proberen ze in elk geval de laatste optie te ondervangen.

De kandidaten die de eisen vandaag hebben gehaald, waren in elk geval positief over de transparantie. Ze hebben daardoor namelijk gerichter kunnen trainen. De een heeft geoefend met sprinten op tijd, een ander met zwemmen. Hebben ze nog tips voor andere belangstellenden? “Train de verschillende onderdelen niet alleen apart, maar doe ze ook allemaal achter elkaar, zoals we op deze dag moeten doen”, oppert een van hen. “Een losse coopertest voelt namelijk heel anders dan een coopertest na een serie andere fysieke prikkels.”  

Op de hindernisbaan is het een kwestie van kruipen, lopen, klauteren en rennen. Hoe beweegt iemand? Is een kandidaat opleidbaar?

Continu operationeel

Na de heuglijke mededeling dat de overgebleven 5 kandidaten allemaal door zijn, volgt blijdschap. Uitbundige reacties blijven uit of misschien zijn de kandidaten te moe om te juichen. Waarom ze operator bij de BSB willen worden? Motivaties als continu operationeel zijn, meer verantwoordelijkheid en veel doorgroeimogelijkheden passeren de revue. Hun droombaan is weer wat dichterbij gekomen, op naar de volgende stap in het sollicitatietraject.

Even bijkomen... zo’n testdag is toch best zwaar.

Tekst: kapitein Henny de Boer | Foto’s: Paul Tolenaar