Graf Ignatievo, Bulgarije

In KMar Wereldwijd laten we elke maand collega’s aan het woord die in het buitenland actief zijn voor de Koninklijke Marechaussee. Deze keer is dat detachementscommandant eerste luitenant Eva vanuit Bulgarije.

“Ruim 2 weken geleden ben ik samen met collega opperwachtmeester Nick voor 3 maanden naar Bulgarije vertrokken. We sluiten aan bij een Air Policing-missie van de luchtmacht, waarbij het Korps Mariniers de Force Protection verzorgt. Het is de eerste keer dat ik mee ga op missie, dus ik ben vooral heel benieuwd!

Opperwachtmeester Nick en detachementscommandant eerste luitenant Eva. Foto: sergeant-1 Jan Dijkstra

Het is een standaardprocedure dat de KMar aansluit tijdens een (grote) missie van andere krijgsmachtdelen. We zijn aanwezig in het kader van de artikel 4-taak. Dat houdt in dat we meegaan als ‘politie’ van een eenheid die op uitzending gaat. Hierbij vervullen we de politietaken in het uitzendgebied of op de militaire basis.

Wij zijn een soort wijkagent voor alle Nederlandse militairen in Bulgarije, dus we zijn er ook om te adviseren en informeren, maar mocht er wat gebeuren dan zijn we er ook om het Nederlands strafrecht te beschermen. Als er bijvoorbeeld wat gestolen wordt op de basis, kun je aangifte doen bij ons. Maar we controleren ook de inzet van vuurwapens. Als een F-35-vlieger bijvoorbeeld zijn wapens heeft gebruikt, dan toetsen wij of dat mag volgens de wet- en regelgeving.

Ons land stuurt 2 F-35’s en een of 2 reservetoestellen. Foto: sergeant-1 Jan Dijkstra.

De NAVO stuurt sinds 2015 vliegtuigen naar Bulgarije in het kader van de Air Policing-missie, om bij te dragen aan de bescherming van het NAVO-grondgebied en het Bulgaarse luchtruim. Nederland neemt deze taak de komende maanden voor haar rekening en lost daarmee Spanje af. Ons land stuurt 2 F-35’s en een of 2 reservetoestellen en circa honderd man personeel. De toestellen zijn afkomstig van 322 Squadron van vliegbasis Leeuwarden.

We werken op de luchtmachtbasis Graf Ignatievo, vlakbij de stad Plovdiv. Die stad hebben we afgelopen weekend bezocht, heel mooi. Mensen spreken hier niet zo goed Engels, maar ze doen erg hun best om zich met handen en voeten verstaanbaar te maken. 

In Bulgarije bouwen genisten van de landmacht clamshells voor de F-35’s. Foto: korporaal Sanne Kingma

Het is tot nu toe vrij rustig qua werkzaamheden. We maken elke dag een rondje over de basis om te horen hoe iedereen erbij staat en of er zaken zijn die we moeten weten. We hebben iedereen geïnformeerd dat ze ons 24/7 kunnen bellen voor als er iets aan de hand is. En natuurlijk vragen we ook altijd of we ergens bij kunnen helpen. Het is een leuke groep collega’s, dus ik heb het goed naar mijn zin.

We zijn in principe vrij in beweging. We hebben onder meer een bezoek gebracht aan de Nederlandse ambassade en aan het lokale ziekenhuis om afspraken te maken voor het geval we er gebruik van moeten maken. Verder worden er ook een aantal militairen in Sofia geplaatst, dus een werkbezoek aan de hoofdstad staat ook op de planning.

We zijn inmiddels goed geïnstalleerd. Ons kantoor staat en ieders taken worden steeds duidelijker. Dat is prettig, de opbouwfase loopt bijna ten einde. Op 1 april neemt Nederland officieel de taken over van Spanje.”

Detachementscommandant eerste luitenant Eva