10

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 03

KMarKort

Pilot: groene periode met 4 weken verlengd

De module Algemene Militaire Basisvaardigheden van de Leergang Algemeen Opsporingsambtenaar en de Leergang Marechausseebeveiliger zijn vanaf lichting 22-03 met 4 weken verlengd. De verlenging van de AMBV vormt een pilot bij 2 lichtingen om de effecten van de verbeteringen van de opleiding te ervaren, namelijk het uitbreiden van de mentale leerlijn, de opbouw van de fysieke leerlijn en de aanvulling op de militaire vakken.

De Koninklijke Marechaussee heeft te maken met een voortdurend veranderende omgeving. Om de opleidingen van het Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum KMar goed aangesloten te houden bij de ontwikkelingen en de wensen vanuit de operatie is het daarom van groot belang het onderwijs continu te evalueren. Zo wordt er vanuit een stevig fundament aan een Future Proof OTCKMar gebouwd met kwalitatief goede opleidingen.

Naast de opzet van de groene periode is de fysieke en de mentale leerlijn verbeterd. De nieuwe fysieke leerlijn zorgt voor een betere opbouw van fysieke belasting in de opleiding. Ook de mentale leerlijn is sterk verbeterd. Een werkgroep heeft exact omschreven welke vormingsdoelen aan het eind van de AMBV bereikt dienen te worden en het pad daarnaartoe met leeractiviteiten en begeleidingsmomenten voor de ontwikkeling van de student. Daarnaast staan handreikingen voor de instructeur beschreven om uitvoering te kunnen geven aan het vormingsproces en de begeleiding van de student.

Minister J&V en voorzitter Joodse stichting bezoeken KMar

Minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz-Zegerius en Dennis Mok, voorzitter van de 'Stichting Bij Leven en Welzijn', hebben een bezoek gebracht aan de Koninklijke Marechaussee. Het bezoek stond in het teken van bewaken en beveiligen van personen, objecten en diensten.

Commandant Landelijk Tactisch Commando brigadegeneraal Roger Costongs en eskadronscommandant Hoog Risico Beveiliging (HRB) majoor Koen Polak, ontvingen de minister en voorzitter op het politiebureau Amsterdam Zuid Buitenveldert. Daar gaven zij uitleg over de werkzaamheden van de Marechaussee en over de rol van de HRB. Ook kwam het dynamisch concept van bewaken en beveiligen (bewaken & beveiligen op maat) aan de orde.

Na deze uitleg lichtten operators van de HRB toe aan de bewindsvrouw en de voorzitter met welk materiaal zij werken. De minister en de voorzitter stapten in een gepantserd voertuig van de Snelle Reactie Eenheid (SRE) en maakten onder begeleiding van 2 operators een ronde langs enkele Joodse objecten. Zo zagen zij hoe het dynamisch concept van bewaken en beveiligen in de praktijk wordt gebracht.

Landelijke Bijstand Organisatie zoekt collega’s

De Landelijke Bijstand Organisatie (LBO) zoekt gemotiveerde collega’s die de ME/BE-KMar opleiding willen volgen. Heb jij interesse in een neventaak bij LBO? Kom dan naar de kennismakingsdagen die starten vanaf 11 april.

Tijdens de kennismakingsdagen krijgen geïnteresseerden voorlichting over de ME/BE-KMar en doorlopen ze een aantal onderdelen op basis van de volgende competenties: fysieke vaardigheden, samenwerking, besluitvaardigheid, stressbestendigheid, doorzettingsvermogen en communicatie. Al deze onderdelen hebben raakvlakken met de uiteindelijke werkzaamheden van de ME/BE-KMar.

Wil je na de kennismakingsdagen bij LBO aan de slag, en heb je een positief advies ontvangen? Dan kun je in 2022 deelnemen aan de opleiding. Marechaussees, (opper)wachtmeesters, adjudanten, luitenanten en kapiteins zijn van harte welkom. Meld je aan voor de kennismakingsdagen via: S1.LBO.PERSONEEL@mindef.nl.

Turkse gendarmerie bezoekt Marechaussee

Een delegatie van de Turkse gendarmerie en politie heeft een studiebezoek gebracht aan de Koninklijke Marechaussee. Op de Koningin Máximakazerne vertelden collega’s van de brigade Vreemdelingenzaken over hun werkzaamheden. Het bezoek was geïnitieerd door de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) van het ministerie van Justitie en Veiligheid, met als doel Turkse autoriteiten in Nederland kennis te laten maken met de Nederlandse terugkeerprocessen van vreemdelingen die hier geen recht hebben op verblijf.

De delegatie kreeg in de ochtend uitleg over de samenstelling en taken van de brigade Vreemdelingezaken. Na de presentatie kregen de gasten een workshop aangeboden, waarbij zij kennismaakten met het gebruik van hulpmiddelen die onder andere ingezet kunnen worden bij een gedwongen uitzetting. In de middag kreeg het gezelschap uitleg over de werkzaamheden van Dienst Terugkeer en Vertrek. Deze overheidsorganisatie handelt het daadwerkelijke vertrek af van vreemdelingen die geen recht hebben op verblijf in Nederland. Daarnaast ondersteunt DT&V momenteel de Turkse migratieautoriteiten op het gebied van gedwongen terugkeer. Bijvoorbeeld met trainingen op het gebied van gedwongen terugkeerprocessen en de monitoring hierop, zodat alles conform nationale en Europese regelgeving verloopt.

Orkest KMar bij Nacht van de Militaire Muziek

Strijden voor de kunsten. Dat was het thema van de 7e editie van de Nacht van de Militaire Muziek. Het Orkest Koninklijke Marechaussee vertegenwoordigde de KMar met een Low Brass Ensemble. Een ensemble van 3 hoorns, 3 eufoniums en 3 bassen speelden ‘Three times Three’, een werk dat in coronatijd speciaal voor dit ensemble is gecomponeerd door kapitein Pieter Kleine Schaars.

Muziek en verhalen wisselden elkaar af. Er was aandacht voor cultuur uit eigen land en gebieden waar Defensie op missie is. Door de combinatie van muziek en verhalen kreeg de avond een bijzondere betekenis. Het waren momenten van bezinning. Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim definieerde muziek als onlosmakelijk verbonden met de krijgsmacht. “Het geeft kracht en biedt troost. Met muziek kun je je afsluiten en dat is belangrijk voor militairen als ze maandenlang op missie zijn. Via de muziek waan je je weer even bij het thuisfront.”

Aspiranten grenspolitie KMar beëdigd op Bonaire

8 aspirant-medewerkers Grenspolitie van de Koninklijke Marechaussee (KMar) zijn begin maart beëdigd op Bonaire. De nieuwe rijksambtenaren (en tevens Buitengewoon Agenten van de Politie (BAVPOL) legden de eed of belofte af in het bijzijn van hoofd Operatiën van de KMar op de BES-eilanden, kapitein Robbert Snijders en de korpschef van het Korps Politie Caribisch Nederland (KPCN), José Rosales.

Na de beëdiging zijn de aspiranten klaar voor de eerste praktijkstage, omdat zij nu bevoegd zijn om ambtshandelingen te verrichten. De opleiding waarvan deze stage onderdeel is wordt in de zomer van dit jaar afgerond.

Schulden? Zoek hulp!

Wist je dat naar schatting 1 op de 5 volwassenen in de burgermaatschappij een financieel probleem heeft? Daarover praten de meesten niet graag. 55% van de Nederlanders probeert deze problemen eerst zelf op te lossen. Maar soms zie je geen oplossing meer. Dan is het goed om te weten dat er hulp mogelijk is, ook binnen Defensie.

Defensie wil voorkomen dat haar medewerkers in een traject van gemeentelijke schuldbemiddeling komen. Stichting Burgerpersoneelsfonds (SBF) of andere sociale fondsen kunnen schulden overnemen en die omzetten in een renteloze lening. Als medewerker heb je dan voortaan nog maar met één partij te maken. Je betaalt zonder rente en kosten af volgens een vooraf afgesproken betaalschema. De lucht die dat geeft, is vaak al heel prettig.

Op de website burgerpersoneelsfonds.nl vinden burgers en militairen verschillende hulpmiddelen. Op de website geldfit.nl kan je met een korte test anoniem checken hoe je er financieel voor staat en of het verstandig is om hulp te zoeken. Je ziet dan ook direct welke hulp er is, passend bij jouw specifieke situatie. Geldfit.nl heeft een speciale ruimte voor Defensie (geldfit.nl/welkom/mindef).

Burgermedewerkers kunnen ook altijd bij SBF terecht voor een persoonlijk adviesgesprek. Bel 06 - 26 43 42 12 of vul het contactformulier in op de website. Hierop staat ook een formulier om direct een renteloze lening aan te vragen. Militairen kunnen voor informatie of advies terecht bij de Dienst Bedrijfsmaatschappelijk Werk (BWM). Bel hiervoor naar het BMW-loket via 088 - 950 50 10 of stuur een mail naar BMWloket@mindef.nl. Contacten met SBF en BMW zijn vertrouwelijk. Gegevens worden nooit met Defensie gedeeld.