03

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 03

De 12 mooiste foto's...

…van een BE-training met less lethal weapons

De 4 pelotons van de Bijstandseenheid (BE) van de Landelijke Bijstand Organisatie hebben afgelopen maand getraind op het gebruik en de inzet van zogenoemde less lethal weapons. Op het Infanterie Schietkamp Harskamp maakten de BE’ers kennis met de wapens, oefenden ze procedures en pasten ze deze in de praktijk toe tijdens diverse scenario’s.

Less lethal weapons kunnen - na toestemming van het bevoegd gezag - worden ingezet wanneer de inzet van reguliere middelen als de wapenstok niet toereikend zijn, maar het gebruik van het (persoonlijk) vuurwapen te ver gaat om een situatie te beheersen. Denk daarbij aan scenario’s waarbij personen de openbare orde in ernstige mate verstoren en niet onmiddellijk kunnen worden aangehouden of menigtes een dusdanige dreigende houding aannemen, dat deze een ernstige en onmiddellijke bedreiging vormen voor de veiligheid van personen of zaken.

De BE heeft de beschikking over 2 less lethal weapons: het luchtdrukwapen FN303 en de 40mm granaatwerper HK69. Om ernstige ordeverstoorders tijdelijk weerloos te maken en later aan te houden, kunnen met de FN303 hardshell-projectielen worden afgeschoten, waarvan de impact is te vergelijken met een klap van een wapenstok. Daarnaast is de FN303 geschikt om verfpatronen mee af te vuren om specifieke personen te markeren voor hun latere aanhouding. Met de HK69 tenslotte kunnen lichtpatronen, rook, traangas en rubberen balletjes worden verschoten. Dit wapen kan bijvoorbeeld worden ingezet ter verspreiding van bedreigende menigtes.

Trainen met less lethal weapons is niet nieuw. De BE heeft ze al geruime tijd in de bewapening en was bijvoorbeeld voorbereid op de inzet ervan tijdens de Nuclear Security Summit in 2014. Dat bleek toen niet nodig. Trainen is noodzakelijk, want het werken met de wapens is geen sinecure. Los van de ethische besluitvorming en de juridische kaders voor de inzet van less lethal weapons moeten de BE’ers leren hoe ze zorgvuldig met de wapens moeten werken als een situatie daar om vraagt en het gezag toestemming geeft voor de inzet. Daarnaast heeft het gebruik van de FN303 en HK69 ook gevolgen voor het optreden van de afzonderlijke groepen, secties en pelotons van de BE. Uiteindelijk behaalden de pelotons alle gestelde doelen, werd de gewenste synergie bereikt en legden ze succesvol de basis voor verdere trainingen.

Benieuwd naar de training? Bekijk de foto’s.

Een BE-groepscommandant brieft zijn groepsleden. Hij geeft aan op welke wijze en met welke tactiek ze een vip gaan ontzetten.

De groepsleden maken zich klaar voor hun inzet. Omdat er gebruik gaat worden gemaakt van traangas, zetten ze een CBRN-masker op.

Het afschieten van verfpatronen met de FN303. De schutter markeert vanuit geknielde positie specifieke personen, zodat duidelijk is wie er aangehouden moeten worden.

De FN303 kan ook staand worden gebruikt. Zo kan met niet-penetrerende munitie direct gevaar worden afgewend.

Met de granaatwerper HK69 kunnen lichtpatronen, rook, traangas en rubberen balletjes worden verschoten.

Een BE-sectie begeeft zich in formatie naar het inzetgebied.

Op een plein treft de BE-sectie een groep mensen aan die de orde verstoort. De BE’ers hebben de taak om het plein te sweepen.

Charge! De ‘demonstranten’ maken zich uit de voeten en worden uiteindelijk uit de wijk verwijderd.

Tijdens de training wordt - naast de inzet van less lethal weapons - ook aandacht besteed aan andere vaardigheden, zoals aanhoudingstechnieken.

Voor het ontzetten van de vip gebruikt de BE om tactische redenen traangas. Op deze manier wordt de weg vrijgemaakt om de vip veilig af te voeren.

Na het aanhouden en controleren van een persoon levert een BE’er nazorg.

De focus tijdens de trainingen ligt op het gereedstellen van de afzonderlijke BE-pelotons zodat ze met less lethal weapons kunnen werken. De basis is hiervoor gelegd.

Tekst: Robert den Hartog | Foto’s: Studio 38C