08

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 03

De agenda van de commandant

Wat houdt de commandant van de Koninklijke Marechaussee, luitenant-generaal Hans Leijtens, allemaal bezig? Een keer per maand kijkt KMarMagazine met hem mee. Deze maand: een 2-daags werkbezoek aan de noordelijke brigades: Waddengebied, Drenthe-IJsselstreek en Oostgrens-Noord.

Luitenant-generaal Hans Leijtens:

“Het doel van mijn werkbezoek was kijken wat er leeft, en dus vooral mijn oor te luister leggen. Ik heb gemerkt dat de naderende samenvoeging van de noordelijke brigades tot 1 brigade Noord behoorlijk leeft op de werkvloer. Het nieuwe bewakingsgebied wordt natuurlijk ook enorm. Het loopt van Havelte tot Delfzijl en van Coevorden tot Harlingen. Het wordt nog een zoektocht naar waar je de prioriteiten legt qua inzet. Maar volgens mij zijn ze al ver gevorderd met dat proces.  

Deze grote afstanden vragen veel flexibiliteit van onze mensen. Bovendien hebben sommige collega’s aangegeven dat ze vanwege de torenhoge brandstofprijzen geld moeten meenemen naar het werk. En soms is het al geen vetpot. Hier is natuurlijk deels de politiek aan zet, om burgers te compenseren voor de toegenomen kosten voor levensonderhoud, maar ik zal dit punt zelf ook onder de aandacht brengen bij de HDP (Hoofddirecteur Personeel).    

Tijdens mijn werkbezoek heb ik Havelte bezocht, Coevorden en Leeuwarden. Ik was niet eerder bij de arrestantenzorg in Coevorden geweest, dus dat was extra verhelderend. Ook heb ik alvast een kijkje genomen in de nieuwe cabin rhib die in Leeuwarden aan de kade ligt en binnenkort in gebruik wordt genomen. Een waanzinnig mooi ding, met de allernieuwste sensoren. De collega’s waren er laaiend enthousiast over. Dat is goed om te horen.

Het was hartstikke interessant om overal langs te gaan, maar omdat het zo’n groot bewakingsgebied is, heb ik er tijdens mijn bezoek natuurlijk slechts een stukje van gezien. Dus ik kom graag nog een keer terug. Ik heb mezelf daarom alvast uitgenodigd voor een volgend bezoek!” 

CKMar heeft Havelte bezocht, Coevorden en Leeuwarden.

Brigadeadjudant van de brigade Waddengebied Herre van Dijk

“Wij hebben CKMar zaken voorgelegd die momenteel vrij hot zijn in ons werkgebied. Zoals de samenvoeging van de 3 noordelijke brigades tot 1 brigade Noord. Wij hebben CKMar laten zien dat wij al vrij ver gevorderd zijn met zogeheten stap 4 van de reorganisatie van het Landelijk Tactisch Commando. Wij werken inmiddels al 2 jaar samen op de nieuwe manier. Deze samenvoeging betekent voor ons verandering van het budget, van het aantal mensen en van het werkgebied. De gevolgen van deze aanpassingen hebben wij tijdens het werkbezoek inzichtelijk gemaakt.

Het voordeel van de samenvoeging is dat we straks alle taken in ons werkgebied hebben. Dat betekent dat het werk diverser en interessanter wordt. Maar het aantal functies zal afnemen. Zo gaat de werklocatie Enschede naar Oostgrens-Midden. En het aantal brigadeadjudanten gaat terug van 3 naar 1. Daardoor wordt de leiding minder zichtbaar op de werkvloer. Ook zullen de afstanden groter worden, waardoor het personeel meer moet reizen. Wij hebben CKMar tijdens het werkbezoek bewust naar enkele locaties gereden die verder uiteen liggen om duidelijk te maken welke afstanden het personeel straks tijdens de dienst moet overbruggen.

Ook digitaal zijn we vergevorderd met de naderende samenvoeging. We hebben CKMar meegenomen in de ontwikkeling van een digitale samenwerkingsruimte voor het toekomstige werkgebied. We hebben laten zien hoe die digitale werkruimte eruitziet en wat het toevoegt. Zo weet men elkaar makkelijker te vinden en dankzij de gedeelde operationele kalender weet iedereen in het toekomstige werkgebied wat er speelt en kan men daarop acteren.”

Tekst: kapitein Henny de Boer