02

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 03

Module Opsporing KMar operationeel

Eerste stap vernieuwing basisregistraties gezet

De Koninklijke Marechaussee heeft binnen het spoor Techniek van het Programma KMar Future Proof een belangrijke mijlpaal bereikt. Met het livegaan van de Module Opsporing KMar is een eerste stap gezet in de vernieuwing van de Basisregistraties KMar. Daarnaast is achter de schermen de beheer- en gebruikersorganisatie aangepast, zodat in de toekomst sneller ingesprongen kan worden op veranderende behoeftes. Luitenant-kolonel Rob Janssen, hoofd Informatievoorziening & Communicatie- en Informatiesystemen (IV&CIS) van het Landelijk Tactisch Commando (LTC) en Karin Wolters-Roest, medewerker bij het bureau Opsporing LTC, leggen uit hoe beide ontwikkelingen een bijdrage leveren aan de toekomstbestendigheid van de Marechaussee.

Luitenant-kolonel Rob Janssen, hoofd Informatievoorziening & Communicatie- en Informatiesystemen (IV&CIS) van het Landelijk Tactisch Commando (LTC).
Karin Wolters-Roest, medewerker bij het bureau Opsporing LTC.

Wat is de Module Opsporing KMar (MOK)?

Karin: “De Module Opsporing KMar is hét informatie- en registratiesysteem voor alle KMar-collega’s die werken aan opsporingsonderzoeken. MOK is de opvolger van Summ-IT 7, dat in 2017 het Recherche Basissysteem (RBS) verving. Destijds was een van de grootste voordelen van Summ-IT 7 dat informatie op een eenduidige manier werd samengebracht en niet meer versnipperd stond over verschillende systemen. Zo werd het mogelijk grotere verbanden tussen incidenten en onderzoeken te leggen. Met MOK beschikken de bijna 1.000 opsporings- en intellcollega’s over dezelfde functionaliteiten. De applicatie helpt de gebruiker nog steeds bij het verwerken van gegevens en dossiervorming, loodst de collega’s door alle stappen van een onderzoekdossier en procesdossier heen en legt handelingen vast. Ook het uitzetten van werkopdrachten en de koppelingen naar diverse formulieren en programma’s zoals BlueView zijn nog steeds mogelijk.”

Wat verandert er voor de gebruiker?

Karin: “Natuurlijk is een nieuw systeem in het begin even wennen. Dat geldt ook voor MOK. Gebruikers zullen merken dat de applicatie een andere look & feel heeft. De stappen van a naar b zijn iets anders ingericht. En dat zal voor sommige collega’s in het begin best wel even aanpassen zijn. Zo zijn er minder vrije invulvelden om informatie weg te schrijven, dat gebeurt nu in gedefinieerde velden. Nieuw is ook dat door de gebruiker nu meerdere tabbladen tegelijk geopend kunnen worden. Daarnaast wordt de gebruiker uitgenodigd meer informatie in te voeren. Dat lijkt in eerste instantie misschien niet zo belangrijk, maar als je redeneert vanuit het informatiegestuurde concept, dan is dat juist interessant voor het grotere informatieplaatje.”

Gebruikers zullen merken dat MOK een andere look & feel heeft. De stappen van a naar b zijn iets anders ingericht.

Waarom heeft de KMar de overstap naar de Module Opsporing gemaakt?

Rob: “Dat heeft te maken met de ontwikkeling van de KMar naar een future proof informatiegestuurde organisatie. We hebben binnen de opsporing, maar zeker ook binnen handhaving en intelligence - de HOI-processen - te maken met een toenemende informatiestroom om te verwerken, te verrijken en te koppelen. De basisregistratiesystemen, zoals Summ-IT 7 en ook BPS en VBS, zijn technisch onvoldoende uitgerust om deze stroom in de nabije toekomst aan te kunnen. Ook is nieuwe wetgeving in de huidige systemen minder makkelijk door te voeren. Onder de naam Vernieuwing Basisregistraties KMar is daarom de operatie gestart om Summ-IT 7, BPS en VBS te vervangen door de Module Opsporing (MOK), de Module Handhaving (MHHK) en de Module Vreemdelingen (MVK). Zo willen we een moderne en robuuste basisregistratie neerzetten, ondersteunend aan onze HOI-processen. MOK is de eerste grote stap daar in.”

‘Livegang MOK écht een belangrijke stap naar een robuuste en moderne basisregistratie met een solide IT als fundament’

Wat maakt MOK een belangrijke stap in de vernieuwing van alle basisregistratiesystemen?

Rob: “Met het einddoel voor ogen, namelijk een robuuste en moderne basisregistratie, hebben we onder de ‘motorkap’ een aantal technische vernieuwingen doorgevoerd. Dat traject is een samenwerking geweest met de leverancier, de eindgebruikers van het LTC, Staf CKMar als opdrachtgever, het Opleidings,- Trainings- en Kenniscentrum Koninklijke Marechaussee, JIVC en onze ketenpartners. Dit heeft geleid tot de realisatie van het fundament waarop nu de Module Opsporing draait en later ook de Module Handhaving, de Module Vreemdelingen en mogelijk in de nabije toekomst nog andere registratieve systemen worden ‘ingeklikt’. Je kunt dit fundament vergelijken met een enorme bak data, waaruit met iedere afzonderlijke module binnen de geldende wet- en regelgeving informatie kan worden gehaald en gekoppeld en verbanden kunnen worden gelegd.”

Straks kan vanuit iedere afzonderlijke module - binnen de geldende wet- en regelgeving - informatie worden gehaald en gekoppeld.

Wat leveren de technische aanpassingen de gebruiker op?

Karin: “Groot voordeel is dat de gebruiker straks niet meer in verschillende systemen informatie hoeft in te voeren. Ook onze operationele collega’s in de handhaving worden daarin ondersteund. Zij krijgen straks met de komst van de Module Handhaving ook de beschikking over de app Mobiele Toegang Basisregistraties, zodat zij direct vanaf locatie kunnen starten met muteren. En straks kun je informatie vanuit het handhavingsproces eenvoudig geautomatiseerd doorzetten naar het opsporingsproces of het intellproces. Komt een persoon in meerdere modules voor? Dan wordt dat inzichtelijk gemaakt voor de gebruiker en dat kan voor een doorbraak in een onderzoek zorgen. Daarom is het ook zo belangrijk dat alle informatie, hoe klein en onbelangrijk misschien ook, wordt geregistreerd. De koppeling van de nieuwe basisregistratiesystemen in de nabije toekomst gaat daarmee voor een flinke kwaliteitsimpuls voor het informatiegestuurd optreden binnen de Marechaussee zorgen.”

'Met MOK kunnen we sneller inspelen op gebruikerswensen en toekomstige trends en ontwikkelingen'

Hoe zorgen MOK en straks de andere basisregistratiesystemen voor een Future Proof KMar?

Rob: “De modulaire opbouw van de basisregistratiesystemen maakt ons wendbaar, zowel aan de technische als de gebruikerskant. Als voorbeeld: vroeger kocht je een systeem, deed je tussentijds een paar grote updates en daarna verving je het. We stoppen met deze ‘big bangs’. We kunnen nu doorlopend aanpassingen doorvoeren op het gebied van beveiliging of wet- en regelgeving. Daarnaast kunnen we ook sneller inspelen op gebruikerswensen en toekomstige trends en ontwikkelingen, zoals nu bijvoorbeeld ondermijning of de huidige migratiestromen. Om dit mogelijk te maken, is een structuur neergezet die het gebruik en beheer wezenlijk anders maakt. De KMar, JIVC, ketenpartners, externe leveranciers en stakeholders werken daarin nauw samen om kortcyclisch te ontwikkelen. Ter illustratie: gelijk met de livegang van MOK zijn we ook gestart met Gebruikersbeheer LTC, een samenwerking tussen LTC/Operaties en LTC/IV&CIS. De medewerkers van Gebruikersbeheer vertalen wensen en eisen van de gebruikers. Zo wordt het systeem continu verbeterd en hoeven gebruikers geen workarounds meer te bedenken.”

Karin: “MOK moet een bijdrage leveren aan het effect dat de Marechaussee voor de samenleving wil bereiken.”

Wat zijn de komende tijd de uitdagingen?

Karin: “Met de livegang van MOK is écht een belangrijke stap gezet naar een robuuste en moderne basisregistratie met een solide IT als fundament. We moeten er nu voor zorgen dat we waarmaken wat we hebben beloofd. Momenteel loopt de nazorgperiode; zogenoemde kinderziektes lossen we zo snel mogelijk op en we bouwen het gebruikersbeheerproces verder uit, zodat we het systeem waar nodig kunnen blijven doorontwikkelen. Alle recherche- en intell-collega’s moeten elke dag met de Module Opsporing werken. Het is dus belangrijk dat het systeem hun processen goed ondersteunt. Wij zijn pas tevreden als we de gebruikers steeds blijer zien worden. Dat ze de informatie uit de systemen kunnen halen die ze nodig hebben en zo tot betere informatie- en eindproducten komen. En dat ze uiteindelijk met het vernieuwde systeem een bijdrage kunnen leveren aan het effect dat de Marechaussee voor de samenleving wil bereiken.”

Nieuwe ontwikkelingen binnen het spoor Techniek

Behalve de livegang van de Module Opsporing KMar staan er dit jaar binnen het spoor Techniek nog een aantal ontwikkelingen op het programma. Zo staat voor deze zomer een nieuwe versie van het KMar Operationele Werkplek Activiteiten (KOWA) op de planning. Eind van de zomer vervangt het Tactisch Operationeel Besluitvorming Systeem (TOBS) het Operationeel Plannings en Registratie Systeem (OPRS). Aan het einde van het jaar/begin volgend jaar wordt het Bedrijfs Processen Systeem (BPS) vervangen door de Module Handhaving KMar (MHHK).

Tekst: Robert den Hartog | Foto’s: sergeant-1 Cristian Schrik | Illustraties: Crossmedia, Mediacentrum Defensie