De moord op advocaat Derk Wiersum in september 2019 vormde het droevige startsein voor de oprichting van het Multidisciplinair Interventieteam (MIT). In de politiek was al eerder gepleit voor een steviger aanpak van georganiseerde ondermijnende criminaliteit, maar na de moord op Wiersum - de advocaat van de kroongetuige in het liquidatieproces Marengo - werd de aanpak nog urgenter: er moest snel méér gebeuren tegen de ontwrichtende werking van zware misdaad.

En zo werd het MIT geboren: een samenwerkingsverband van 6 moederorganisaties: politie, Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD), Douane, de Koninklijke Marechaussee/Defensie, Openbaar Ministerie en de Belastingdienst. Ze werken samen als één overheid. Lid van het Programmateam MIT kolonel Jan Trompert van de Marechaussee: “Samen kunnen we veel hardere klappen uitdelen aan criminele sectoren door die gecoördineerd op verschillende fronten aan te pakken.” Volgens Trompert was die coördinatie op deze manier met 6 partijen er voorheen niet. “Dit is absoluut vernieuwend.” 

Meer weten over het MIT? Scroll naar beneden.

Tekst: kapitein Henny de Boer | Foto’s: Rob Gieling