Kiev, Oekraïne

“Ik ben opperwachtmeester Jan van de brigade Drenthe-IJsselstreek. Sinds januari ben ik voor 2 jaar gedetacheerd bij Frontex. Het Europese grensagentschap probeert in de meeste landen rondom Europa collega’s aanwezig te hebben op de grotere luchthavens om daar te assisteren. Tijdens mijn 2 jaar is het aan Frontex om te bepalen waar ik naartoe ga en voor hoelang. Ik word ingezet als Advanced Level Document Officer (ALDO). Dat houdt in dat ik vaak werk in speciale teams op luchthavens voor gatecontroles, bij prechecks of bij de specialisten op het gebied van valse of vervalste documenten en look-a-likes.

Links: Ik word ingezet als Advanced Level Document Officer (ALDO). | Rechts: Welkom in Kiev.

Ik ben van januari tot juli werkzaam geweest op de luchthaven van Wenen als documentexpert. Daarna ben ik rechtstreeks naar Kiev Boryspil Airport gegaan. Het grootste verschil tussen werken in Europese landen en niet-Europese landen zijn de bevoegdheden. In landen als Oostenrijk kan en mag ik gewoon baliewerkzaamheden of gatecontroles uitvoeren in het bijzijn van lokale collega’s. In de niet-Europese landen ben ik observer en mag ik meekijken bij het grensproces van de collega’s. Dat houdt in dat ik aanwezig ben bij de eerste- en tweedelijnscontroles en eventuele verhoren bijwoon.

Links: Samen met opperwachtmeester Jordan op de luchthaven van Kiev. | Rechts: Een goed gesprek met de ambassadeur van Nederland, Jennes de Mol.

Voor mij is het fijn dat ik hier in Kiev samen ben met de opperwachtmeester Jordan van de brigade Grensbewaking Schiphol. Jordan is categorie 3 Frontex en een collega die voor 1 tot 3 maanden wordt ingezet voor Frontex. Tijdens ons verblijf in de Oekraïne zijn Jordan en ik uitgenodigd om te lunchen met de ambassadeur van Nederland, Jennes de Mol. Tijdens een traditionele lunch met heerlijke lokale gerechten hebben we een ontzettend goed gesprek gehad over wat wij als Frontex in het buitenland doen, maar ook wat een ambassadeur precies doet in het buitenland. De ambassadeur is nauw betrokken geweest bij de Task Force Uruzgan 3 en was inmiddels gewend aan het werken met militairen.

Indrukwekkend. Tijdens een georganiseerde tour naar Tsjernobyl heb ik een rondleiding gehad op het complex en de omliggende dorpen bezocht.

Ik heb voor deze functie gekozen omdat ik al vaak in het buitenland ben geweest voor Frontex, maar ook voor uitzendingen en militaire oefeningen. Ik ben wel iemand die het avontuur zoekt en daarbij was ik toe aan een nieuwe uitdaging. Toen deze functie voorbijkwam heb ik dan ook geen moment getwijfeld om te solliciteren. Bij het verschijnen van dit blad heb ik Kiev ook alweer achter mij gelaten en zit ik voor de duur van 2 maanden op de luchthaven van Pristina in Kosovo om daar mijn taak uit te voeren.”

Met vriendelijke groet,

Opperwachtmeester Jan
Advanced Level Document Officer Frontex