Nieuwsflits van de maand

We beginnen deze rubriek met de nieuwsflits van de maand. Een foto met het werk van de Koninklijke Marechaussee gemaakt bij een nieuwsmoment. Dit kan een foto zijn van een defensiefotograaf maar ook van een externe fotograaf.

Deze keer: KMar ingezet bij Wereldhavendagen

De Koninklijke Marechaussee is begin september actief geweest tijdens de Wereldhavendagen in de haven van Rotterdam. Tijdens dit jaarlijkse evenement droegen collega’s van de brigade Zuid-Holland zorg voor de militaire politietaak.

Bron en foto: Koninklijke Marechaussee

Nederlandse militairen in Kabul kwamen vliegveld nauwelijks af

De 62 Nederlandse militairen die na de val van Kabul assisteerden bij het ophalen van evacués zijn het vliegveld van de stad nauwelijks af geweest. Militairen van de Koninklijke Marechaussee en het Korps Commandotroepen vertellen in de Telegraaf en de Defensiekrant dat ze hebben gedaan wat ze konden om zoveel mogelijk evacués weg te halen uit het land. Ze begonnen met een evacuatielijst met 500 namen, maar uiteindelijk vervoerden ze er 5 keer zoveel, omdat de lijst bleef groeien. Nadat ze hun laatste voertuigen onbruikbaar hadden gemaakt, keerden de militairen terug naar Nederland.

Marechaussee mag etniciteit blijven gebruiken als reden voor controle

De Marechaussee mag reizigers aan de grens blijven selecteren voor controle op basis van hun etniciteit. De rechter in Den Haag heeft geoordeeld dat er geen sprake is van discriminatie. De rechter erkent dat er geen eenduidige definitie is van etniciteit, maar zei in haar uitspraak dat het neerkomt op “onveranderlijke uiterlijke kenmerken, in het bijzonder huidskleur of ras”. Die kenmerken kunnen aanleiding geven om iemand te controleren. Zolang etniciteit niet de enige reden is voor controle, maar er ook andere zogenoemde risico-indicatoren zijn, is het gebruik toegestaan. “Het kunnen vaststellen van de nationaliteit is voor de doeltreffendheid van het MTV van zwaarwegend belang.”

Naar hennep stinkende Belg aangehouden met € 51.984,- cash

De Koninklijke Marechaussee heeft op de A12 ter hoogte van Zevenaar een Belg (23) aangehouden. Hij moest uiteindelijk de € 51.984,- aan contanten die hij bij zich had afstaan. Uit het voertuig van de Belg kwam bij de controle een “enorme hennepgeur”. De man bleek na een speekseltest onder invloed van verdovende middelen. Bij doorzoeking van zijn auto werd een tas met het grote geldbedrag aangetroffen.

Goudstaven onderschept op Schiphol: 4 arrestaties voor witwassen

De Marechaussee heeft deze maand in totaal zo’n 56 kilo goud in beslag genomen met een waarde van ruim 2 miljoen euro en € 150.000,- aan contanten. In totaal zijn 4 mensen aangehouden op verdenking van witwassen. Begin september vond de Douane 9 goudstaven met een totaal gewicht van circa 25 kilo en een geldbedrag van ruim € 8.500,- in de bagage van de Nederlandse man. Hij was op weg naar Dubai en kon geen goede verklaring geven over de herkomst van het goud en het geld. Verder onderzoek van de Marechaussee leidde vervolgens naar een bedrijfspand in Enschede waar nog eens 29 kilo goud werd gevonden en een geldbedrag van ruim € 42.000 euro,-. Het goud en geld zijn in beslag genomen.

Bus met lekkend drugsafval in Eindhoven

Midden op de Anthony Fokkerweg in Eindhoven is een bestelbus aangetroffen met wat leek op lekkend drugsafval. De wagen stond op het viaduct over de N2, dat vanwege de vondst afgesloten was. De bus werd even na 2.00 uur in de nacht gesignaleerd door 2 leden van de Koninklijke Marechaussee. Zij zagen een spoor van vloeistof op de N2, dat leidde naar de stilstaande bus. Ook roken zij een sterke chemische lucht. De 2 marechaussees zijn door ambulancepersoneel ter plekke gecontroleerd. Zij bleken irritaties aan ogen, luchtwegen en handen te hebben. De politie doet verder onderzoek.

Mensensmokkel via Zeeland is lucratieve handel: “€ 500,- tot € 1.000,- per persoon”

Met de onderschepping van 55 illegalen in krap 3 maanden tijd lijken de Zeeuwse wateren een populaire route voor mensensmokkelaars. De organisatoren verdienen er grof geld mee. Vroeger toen Vlissingen nog een veerdienst had met het Britse Sheerness, werden vaker inklimmers gevonden. Maar tegenwoordig zijn het allang niet alleen inklimmers meer en worden de overtochten geregisseerd door bendes die zich laten betalen. Een lucratieve methode die nu veel wordt toegepast: een plezierjacht vullen met illegalen en proberen naar Engeland te varen. De Koninklijke Marechaussee die toezicht moet houden op vreemdelingen die Nederland inkomen, kondigden in juli extra controles aan onder pleziervaartuigen in Zeeland, onder meer om mensensmokkel aan te pakken.

Automobilist raast met meer dan 260 km/u over de A76

De Koninklijke Marechaussee heeft een automobilist aan de kant gezet die met snelheden tot 266 kilometer per uur over de A76 raasde. De man van 33 jaar uit de gemeente Echt-Susteren haalde ter hoogte van Nuth met hoge snelheid een onopvallend voertuig van de Marechaussee in. De man verrichte allerlei capriolen door rechts en over de vluchtstrook auto’s in te halen. Uiteindelijk lukte het de Marechaussee om de hardrijder een stopteken te geven. De auto en het rijbewijs zijn in beslag genomen. Ook moet hij verplicht een verkeerscursus volgen.