06

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 08

Een dagje KMarren met…

Wachtmeester Max, algemeen opsporingsambtenaar brigade Brabant-Zuid

Haar ouders wilden het liefst dat ze na de middelbare school zou gaan studeren. Maar na haar studie Psychologie was Max naar eigen zeggen toch op zoek naar meer. Toen ze van een vriend hoorde dat hij bij de Koninklijke Marechaussee ging werken, wekte dat haar interesse. Max besloot een informatiedag op het Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum Koninklijke Marechaussee te bezoeken en was meteen verkocht. Ze solliciteerde, rondde de Wachtmeesteropleiding af en werkt nu sinds een jaar als algemeen opsporingsambtenaar bij de brigade Brabant-Zuid in Eindhoven.

“Fysiek bezig zijn, buiten dingen doen, de wet- en regelgeving toepassen en de interactie met mensen en collega’s, spreken mij erg aan”, legt de in Noord-Brabant geboren en getogen Max uit. “Ik werk op een relatief kleine brigade, maar we hebben een groot en divers takenpakket. We voeren controles uit in het kader van Mobiel Toezicht Veiligheid aan de grens met België. Daarnaast bezoeken we regelmatig de landmachtkazernes en luchtmachtbases die binnen ons bewakingsgebied vallen, omdat we daar verantwoordelijk zijn voor de Militaire Politiezorgtaak.”

Verreweg het grootste deel van de tijd brengen Max en haar collega’s door op Eindhoven Airport voor de grensbewakingstaak en de politietaak. “Op de luchthaven worden we ingezet bij de eerste- en tweedelijnscontroles van reizigers die aankomen in Nederland, surveilleren we op en rond de luchthaven en komen we in actie als er zich bijzonderheden voordoen.” Max memoreert haar stage op Schiphol. “Dat was prima, maar ik heb het hier toch meer naar mijn zin.” Met een glimlach voegt ze toe: “Ze zeggen weleens dat je een Brabander niet uit Brabant moet halen.”

Naast haar marechausseetaken heeft Max sinds een jaar ook een officieel instagram-account (marechaussee_wachtmeester_max), waar ze posts plaatst over haar dagelijkse werkzaamheden en vragen beantwoordt. “Ik werd gevraagd om een persoonlijke pagina bij te houden. Ik ben erg enthousiast over mijn baan en deel dat graag met de buitenwereld. Onder mijn 1.500 volgers heb ik veel marechaussee- en defensiecollega’s en ketenpartners, maar ook mensen die geïnteresseerd zijn in een baan bij de KMar. Ik vind het erg leuk dat ik iets voor hen kan betekenen.”

Meedoen aan ‘Een dagje KMarren met…’?

Wil je ook een keer je werk laten zien in ‘Een dagje KMarren met…’? Neem dan contact op via kmarmagazine@mindef.nl

Tekst: Robert den Hartog | Video: sergeant-majoor Henry Westendorp | Montage: Karel Polack