03

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 08

De 12 mooiste foto's...

…van de 3-weekse stage van de studenten HTV KMar

Al tijdens je opleiding stage mogen lopen bij je toekomstige werkgever. 28 studenten van het Regionaal Opleidingscentrum Landstede uit Zwolle kregen de afgelopen 3 weken die kans. Als onderdeel van de opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid KMar werd de poort van het Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum Koninklijke Marechaussee in Apeldoorn voor hen geopend. Een mooi moment voor de studenten om alvast te ervaren hoe het er in de wereld van de Marechaussee aan toegaat. Fotograaf korporaal Gregory Fréni legde de eerste fysieke kennismaking tussen de studenten en de KMar vast.

De opleiding HTV KMar stamt uit 2014 en wordt op basis van een uniek samenwerkingsverband alleen op het Zwolse ROC Landstede gegeven. De studenten bereiden zich in 3 jaar tijd voor op hun toekomstige opleiding en baan bij de Koninklijke Marechaussee. “Tijdens de 2 stages zijn wij het visitekaartje van de KMar", legt Birgitta Verbeek uit, beleidsmedewerker Opleidingen van het OTCKMar. "Het doel is om de studenten een bredere kijk te geven op de organisatie en verder te enthousiasmeren. Ronden ze de HTV KMar met succes af dan zijn ze verzekerd van een opleidingsplek bij de Wachtmeesteropleiding, mits ze de fysieke en psychologische keuring doorstaan.”

Maar behalve de gegarandeerde opleidingsplaats voor de student, heeft ook de KMar voordeel van de samenwerking. Het feit dat de studenten een vooropleiding volgen, inclusief een 1e jaarsstage van 3 weken op het OTCKMar en een 3e jaarsstage van 12 weken bij verschillende operationele brigades in het land, zorgt ervoor dat de uitval tijdens de Wachtmeesteropleiding flink afneemt. Een klassieke win-winsituatie dus. “De studenten komen van heinde en verre om de HTV KMar te volgen", weet klassenbegeleider adjudant Carrie Langejans te vertellen. “Ze investeren echt in hun toekomst. Dat toont wel aan dat het gemotiveerde studenten zijn. En dat zie je ook terug.”

Ondanks dat de samenwerking met ROC Landstede een succes is (98% van de studenten solliciteert uiteindelijk bij de KMar), wordt er ook gekeken hoe de HTV KMar verder kan worden geoptimaliseerd. Vorig jaar werd tot groot genoegen van beide partijen een nieuwe samenwerkingsovereenkomst ondertekend. “Succes kost capaciteit”, vertelt Verbeek. “Tijdens de eerste stage zijn behalve ikzelf ook 2 Beroeps Praktijk Vormers, 2 Praktijk Leermeesters, diverse docenten en IBT-instructeurs actief. Tijdens de 2e stage moeten operationele collega’s de studenten begeleiden. Dat vraagt veel flexibiliteit. We onderzoeken hoe we dat nog beter kunnen inrichten."

Benieuwd wat de studenten de afgelopen 3 weken allemaal hebben gedaan? Bekijk de fotoserie.

De studenten HTV KMar worden op hun eerste stagedag voor de ingang van de Koning Willem III-kazerne opgevangen door Birgitta Verbeek en adjudant Carrie Langejans.

In een collegezaal van het nieuwe gebouw 46 heet kolonel Frank Rippens, commandant OTCKMar, de studenten van harte welkom.

De 28 leerlingen worden tijdens de 3-weekse stage opgedeeld in 2 klassen. De eerste klas krijgt een rondleiding over de kazerne langs historische plekken van kapitein Michiel Tattersall. Hij laat hen ook de legeringsgebouwen zien.

Klas 2 mag op de eerste dag meteen aan de bak. Hoe is het gesteld met de conditie? Alle studenten leggen de Defensie Conditie Proef af.

Tijdens beide stageperiodes ligt de focus op het blauwe politionele aspect van het werk van de Marechaussee.

De potentiele wachtmeesters krijgen les in hoe ze een bestuurder van een voertuig staande moeten houden.

De studenten oefenen met behulp van acteurs ook de interactie met de bestuurder en het controleren van documenten.

Behalve praktijkoefeningen, volgen de HTV-studenten ook theorielessen. Onder andere staat de les Predictive Profiling op het programma.

En weer terug naar de praktijk. 2 studenten zijn als eerste ter plaatse bij een verkeersongeval en moeten de juiste handelingen en procedures toepassen.

Om te kunnen uitsluiten dat een van de bestuurders onder invloed van alcohol is, wordt een blaastest afgenomen.

Wat ging er goed en wat kan beter? Na afloop van het scenario vindt er een evaluatie plaats met de studenten, de acteurs en een collega uit de operatie.

Afmarcheren! Om de studenten goed voor te bereiden op de opleiding, is er tijdens de stage ook aandacht voor het onderdeel exercitie.

Tekst: Robert den Hartog | Foto’s: korporaal Gregory Fréni