10

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 08

KMarKort 2/2

Wederom alternatieve Veteranendag KMar

Ook dit jaar vindt de Veteranendag KMar plaats in aangepaste vorm. Commandant Koninklijke Marechaussee heeft na gedegen overleg met de organisatie van het evenement besloten dat er teveel onzekerheid is rond het eventueel versoepelen van de coronamaatregelen om het evenement op 1 oktober op een goede manier te organiseren.

De herdenking bij het Marechausseemonument gaat wel door en is via internet vanaf 11.00 uur te volgen via een livestream die verspreid is onder de veteranen. Tijdens de plechtigheid worden de gevallenen herdacht van de Koninklijke Marechaussee, het Korps Politie Troepen en het Korps Militaire Politie uit voormalig Nederlands-Indië.

Gamers gezocht voor Esports Challenge

In november staat de tweede editie van de KM Esports Challenge 2021 gepland. De naam van het spel dat wordt gespeeld is Call of Duty Warzone. Iedereen die bij Defensie werkt, kan zich hiervoor inschrijven; kom jij uit voor de KMar?

De KM Esports Challenge 2021 bestaat in totaal uit 4 voorrondes en een finale. De voorronde binnen de KMar is op 25 november. De voorrondes bij de andere defensieonderdelen vinden plaats op 16 (marine), 18 (landmacht) en 23 (luchtmacht) november en worden online gehouden en live uitgezonden. De finale is op 27 november.

Schrijf je, met jouw team (trio’s), in voor de voorronde via www.kmec.nl. Je kunt je inschrijven met een mindef-emailadres. Je ontvangt vervolgens een aantal e-mails met extra informatie. Mocht je (nog) geen team hebben, dan kun je via Discord, een bekend communicatieplatform voor gamers, op zoek gaan naar medespelers.

6e ruiterwedstrijd Koninklijke Marechaussee zeer succesvol

Op het terrein van Manege Middenhof in Maassluis werd op 11 september de 6e ruiterwedstrijd Koninklijke Marechaussee georganiseerd. Ongeveer 80 combinaties verschenen aan de start, afkomstig van verschillende onderdelen als Koninklijke Landmacht, Koninklijke Marechaussee en de Nationale Politie.

Deze editie was extra bijzonder, omdat er naast het dressuur en springen een nieuw onderdeel aan de wedstrijd was toegevoegd: de derby. Een derby is een springparcours van in totaal ongeveer 20 klassieke hindernissen, gecombineerd met natuurlijke hindernissen. Het doel is zo snel mogelijk over de finish komen. Dit onderdeel trok extra publiek. Het wordt nu een jaarlijks terugkerend wedstrijdonderdeel.

De KMar-ruiters en amazones waren zeer succesvol, de volgende collega’s reden in de prijzen: luitenant-kolonel Daisy, marechaussee-2 Cheryl, marechaussee-1 Gina, opperwachtmeester Stephanie, eerste luitenant Kristel, wachtmeester-1 Charella, opperwachtmeester Chantal, luitenant-kolonel Patricia en wachtmeester-1 Cheryl.

Beklimming Mont Ventoux groot succes

Stichting Groot Verzet Tegen Kanker organiseert jaarlijks de beklimming van de Mont Ventoux in Frankrijk, als sportief evenement waarmee geld wordt opgehaald voor het Koningin Wilhelmina Fonds (KWF). Op 2 en 3 september legde ook een team van de KMar (hard)lopend en fietsend de 26 kilometer af naar de top van de 1.912 meter hoge berg in de Provence. Alle 29 deelnemers haalden de eindstreep.

Het sponsorbedrag dat het KMar-team tot op heden heeft binnengehaald staat al op € 68.104,-. Dat geld gaat naar onderzoeken tegen kanker en naar de afdeling Kinderoncologie van het Prinses Máxima Centrum. Dit jaar vond het evenement plaats binnen de geldende COVID-regels van het RIVM. Er deden in totaal 52 teams van verschillende organisaties mee, waaronder ook een team van de landmacht. De opbrengst van al die teams is op 30 september 2021 inmiddels opgelopen naar € 729.776,-. Er kan nog steeds worden gedoneerd.

Marechaussees helpen bij zware aardbeving Haïti

Vorige maand heeft Defensie Caribisch gebied zich ingezet voor de zware aardbeving in Haïti. Marineschip Zr.Ms. Holland vertrok vanaf Curaçao met onder meer voedsel, water en hulpgoederen. Aan boord was onder andere wachtmeester-1 Daan van de Koninklijke Marechaussee voor de militaire politietaak. “Maar, we zijn er niet alleen om toezicht te houden, we willen ook meehelpen.”

Daan heeft meegeholpen met het uitdelen van water op het land. ‘’We hebben verschillende dorpjes bezocht die minder toegankelijk zijn voor het vasteland. Ik ben zelf met de mariniers in de FRISC (fast raiding interception and special forces craft) gestapt en aan land geweest. We hebben de waterbevoorrading gedaan van de naastgelegen dorpjes.’’ Daan is nu een jaar op Curaçao geplaatst. Het is zijn eerste missie sinds hij werkzaam is in het Caribisch gebied.

De militairen hielden zich vooral bezig met de distributie van levensmiddelen, hulpgoederen en medische spullen. Ook brachten ze de schade in kaart. Daan was blij dat hij iets kon betekenen voor de getroffenen. “Het was heel fijn dat we iets konden doen hier. Ik probeer het professioneel te benaderen maar natuurlijk doet het wat met je als je zulke jonge kinderen ziet die bijna de flesjes water van je truck af pakken omdat ze zoveel dorst hebben. Dat gun je niemand.”