Bamako, Mali

“’Zitten wij nog in Mali dan?’. Dat is een vraag die ik veelal kreeg van vrienden en kennissen voordat ik daar naartoe vloog. Het antwoord op de vraag is: ‘ja’. Nederland neemt nog steeds deel aan de VN-operatie Minusma in Mali. De missie heeft tot doel het land te stabiliseren en het politieke proces te begeleiden. Ik ben de enige marechaussee hier. Samen met 4 collega’s van de Nationale Politie en 3 militaire stafofficieren maak ik deel uit van het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in Bamako.

Links: Op het VN-hoofdkwartier in Bamako. | Rechts: Samenwerking met een gendarme uit Burkina Faso.

Ik ben werkzaam op het bureau van de Police Commissioner van de United Nations Police (UNPOL), een Franse generaal van de Gendarmerie, en verantwoordelijk voor de Engelstalige rapportages aan het hoofdkwartier in New York. In de rapportages staan de voortgang en activiteiten van UNPOL, die gericht zijn op het verbeteren van de Police Nationale en Gendarmerie en het winnen van het vertrouwen van de Malinese bevolking. De informatie komt uit 4 Malinese regio’s en het hoofdkwartier van UNPOL.

Links: Viering van de Wapendag samen met Franse gendarmerie. | Rechts: Afrika op zijn mooist.

Rapportages maken klinkt niet spannend en dat is het ook niet. Maar het leuke is wel dat jouw rapporten door politiecollega’s in New York worden gelezen. Aan de hand van die rapportages wordt beoordeeld hoe goed of hoe slecht we onze werkzaamheden hier hebben gedaan. Soms boeken we successen, maar het gaat ook niet altijd goed. Desondank denk ik dat we wel vooruitgang boeken. Bij ons werk zijn we, net zoals alle andere missies, sterk afhankelijk van verschillende factoren en de verschillende (internationale) partners. Maar dat maakt het werk en de beleving alleen maar interessanter.

Links en rechts: De mooiste natuur vind je in Sibi.

Bamako, de hoofdstad van Mali, blijft me toch elke dag weer verbazen. Allereerst, het Afrikaanse verkeer, wat hier vervoerd kan worden op een brommer is uitzonderlijk. Maar de mensen, hun vriendelijkheid, hun cultuur, maar ook de natuur hebben mij wel geraakt. Al met al Afrika, zoals Afrika hoort te zijn.

Links: Bij de plaatselijke fruitdame. | Rechts: Dagelijks beeld op de weg.

Mijn missie duurt 15 maanden. Ik ben wel een liefhebber, dit is mijn 10e, (waarvan 5 voor de VN), maar kom er ook wel achter dat 15 maanden lang zat is. Tijd voor thuis. Ik nader mijn End of Mission (EOM) en ik hoop in juli weer thuis te zijn. Terugkijkend op (weer) een mooie missie.”

Majoor Pim
Strategic planner UNPOL, Minusma