Nieuwsflits van de maand

We beginnen deze rubriek met de nieuwsflits van de maand. Een foto met het werk van de Koninklijke Marechaussee gemaakt bij een nieuwsmoment. Dit kan een foto zijn van een defensiefotograaf maar ook van een externe fotograaf.

Deze keer: Italiaan met goudstaven in koffer aangehouden voor witwassen

De Marechaussee verdenkt een Italiaan die met € 365.000,- aan goudstaven in zijn koffer werd aangehouden voor witwassen. De man werd op Schiphol opgepakt. Rechercheurs vermoeden dat de 6 goudstaven die gevonden werden in de bagage van de 60-jarige Italiaan een manier zijn om crimineel geld wit te wassen.

Bron en foto: Koninklijke Marechaussee

Automobilist met drugs op klemgereden na achtervolging

De Koninklijke Marechaussee heeft na een een achtervolging een auto klemgereden in Valkenswaard. De Belgische bestuurder van de auto had drugs gebruikt en had geen rijbewijs bij zich. Een aantal marechaussees wilden een Volkswagen controleren op de N69 in de buurt van de Belgische grens. Marechaussees gaven de wagen een stopteken, maar de bestuurder reed hard weg. Daarop werd de achtervolging ingezet. Via Bergeijk kwam de achtervolging uit in Valkenswaard. Hier werd de auto met een duw tot stilstand gedwongen.

Marechaussee verhindert mensensmokkel Albanezen op zeiljacht

Op een zeiljacht voor de kust van Zeeland zijn 21 Albanezen aangetroffen die door 2 anderen hierheen zijn gesmokkeld. De Koninklijke Marechaussee, Kustwacht, Douane en politie waren betrokken bij de actie, zo meldt de Koninklijke Marechaussee. De 2 verdachten, mannen van 29 en 36 jaar uit Albanië, zijn aangehouden voor mensensmokkel. Zij worden verdacht betrokken te zijn bij de organisatie van de reis en zitten nog vast.

Hennepplantage opgerold na vondst drugs en geld in auto Heerlen

In Heerlen heeft de Marechaussee een hennepplantage in aanbouw opgerold. De plantage werd ontdekt tijdens het onderzoek dat volgde op de vondst een dag eerder van softdrugs en € 9.000,- contant in een auto van een 38-jarige Duitser.

Marechaussee pakt verdachte mensensmokkel en vindt 5 Albanezen

De Marechaussee heeft een 33-jarige Poolse man aangehouden op verdenking van mensensmokkel. Hij werd aangehouden omdat hij een Albanese vrouw en kind begeleidde die met een paspoort van een ander van Hoek naar Holland naar Engeland wilden reizen. Daarnaast vond de marechaussee 5 Albanezen, die verstopt zaten in onder andere een trein op het rangeerterrein van Europoort. Zij wilden op illegale manier naar Engeland reizen. Een speurhond ontdekte de vreemdelingen. 

Wel controles maar geen boetes voor Belgen zonder testbewijs

Steekproefsgewijs controleert de Marechaussee op naleving van de coronaregels van reizigers die uit België komen, maar heeft nog geen boetes uitgeschreven. Sinds 1 juni moet iedereen die langer dan 12 uur in Nederland blijft en daarvoor langer dan 12 uur in een oranjegebied is geweest een negatieve coronatest kunnen laten zien. België is nog zo'n oranje gebied. Wie geen test kan laten zien riskeert een boete van € 95,-.

Marechaussee houdt door Denemarken gezocht stel aan bij Lauwersoog

Bij Lauwersoog is een Deens echtpaar aangehouden op een zeilboot. Bij een controle van identiteitspapieren in de haven bleek dat de vrouw internationaal gezocht werd door Denemarken. De dag erna werd ook de echtgenoot aangehouden. Hij probeerde tijdens de rit het dienstwapen van een marechaussee te pakken, maar werd naar de grond gebracht en in de boeien geslagen. 

Marechaussee houdt 4 militairen aan op Curaçao voor drugsbezit

De Marechaussee heeft op een militaire basis op Curaçao 4 militairen aangehouden voor het gebruik en bezit van verdovende middelen. Het gaat om 2 23-jarige mannen en mannen van 22 en 29 jaar.

Koninklijke Marechaussee weigert meer Britse reizigers aan grens

Er is een stijging in het aantal Britten dat aan de Nederlandse grens geweigerd wordt. In mei ging het om 81 Britse reizigers. Dit terwijl het in maart en april zo’n 40 Britten per maand betrof. Vanaf 1 januari vallen inwoners van het Verenigd Koninkrijk door de brexit niet meer onder EU-regels en mogen zij vanwege de coronabeperkingen alleen als dat strikt noodzakelijk is Nederland nog in. 

Marechaussee beëindigt 'schaars geklede' actie van Extinction Rebellion op Schiphol

De Marechaussee heeft een einde gemaakt aan een protest van Extinction Rebellion op Schiphol. De milieuactivisten hadden vliegtickets gekocht om langs de paspoortcontrole te kunnen komen en in badkleding te protesteren tegen de bodemprijzen van lowcost airlines.

Wat bezielt iemand om in wielkast van Boeing te kruipen?

Al 2 keer dit jaar is er in Nederland een verstekeling gevonden in het landingsgestel van een vliegtuig. De een overleefde de reis, de ander niet. Rechercheur Fons van de Marechaussee vertelt in het AD vertelt hoe het onderzoek verloopt als er een verstekeling wordt aangetroffen.