07

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 06

Een dagje KMarren met…

Wachtmeester Ricardo, Operator Luchtwaarneming, Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten

Is er een actie op de grond of op het water en is er vanuit de operatie behoefte aan ondersteuning vanuit de lucht om de situational awareness te vergroten? Operators Luchtwaarneming van de Operationele Specialistische Ondersteuning van de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten zijn hierin gespecialiseerd. Zij beschikken over een breed scala aan bemande en onbemande sensoren waarmee ze onder alle omstandigheden een helikopterview creëren, informatie inwinnen en analyseren en bijzonderheden doorgeven. Daarnaast zijn de operators ook gespecialiseerd in Counter UAV: het opsporen, analyseren uit uitschakelen van onbemande vliegende systemen.

Wachtmeester Ricardo is één van de operators Luchtwaarneming en ook instructeur voor nieuwe collega’s binnen het werkveld. Hij is op de betreffende filmdag gevraagd gelaagde luchtsteun te leveren aan marechausseecollega’s van de brigade Zuid-Holland tijdens een grootschalige actie in het kader van de maritieme grensbewaking. Afhankelijk van de omstandigheden, besluit Ricardo vooraf welke sensor hij inzet. De keuze loopt uiteen van een bemand vliegtuig of helikopter tot aan hightech uitgeruste Black Hornet, Skyranger of Puma. Voor deze actie kiest Ricardo de Puma, een vliegsysteem dat met de hand wordt gelanceerd en waarmee heimelijk kan worden geopereerd.

Op kantoor bereidt Ricardo zijn inzet en vliegplan nauwkeurig voor en stelt hij alle belanghebbende partijen op de hoogte van zijn optreden. Daarna vertrekt hij met zijn werkbus naar een afgelegen locatie. Zien zonder zelf gezien te worden, daar komt het volgens Ricardo op neer. “De bus is eigenlijk ingericht als een cockpit”, legt Ricardo uit. “Alle informatie- en communicatiemiddelen en computersystemen die we nodig hebben, zijn om ons heen gebouwd en binnen handbereik. Zo creëren wij vanaf een statische positie op de grond met behulp van onze sensors een overzicht voor de collega’s die kilometers verderop aan het werk zijn en nemen we eventuele blind spots weg.”

Voordat Ricardo in 2017 bij de Marechaussee aan de slag ging, werkte hij vanaf 2009 bij 104 JISTARC Verkenningseskadron van de Koninklijke Landmacht. Daar specialiseerde hij zich in Unmanned Aerial Vehicles en volgde tal van deelopleidingen zoals meteo, beeldanalist, radio en telefonie en diverse systeemopleidingen. Eenmaal aan de slag bij het eskadron Hoog Risico Beveiliging, waar hij een bijdrage leverde aan de statische en dynamische beveiliging van objecten met een hoog risicoprofiel, werd zijn expertise op het gebied van luchtwaarneming en UAV’s al snel opgemerkt. Ricardo werd benaderd door de BSB met de vraag of hij de overstap wilde maken naar de BSB.

“Er zijn veel specialismen binnen Defensie, maar dit trok mij destijds het meeste aan”, verklaart Ricardo zijn keuze voor luchtwarneming. “Ik heb ook altijd al het gevoel gehad dat deze vorm van opereren de toekomst zou worden. En dat is ook gebleken.” In zijn huidige functie vindt Ricardo met name de diversiteit aan werkzaamheden leuk. “Het ene moment ondersteunen we KMar-collega’s in het land of een ander krijgsmachtdeel en op het andere moment draaien we een actie met het arrestatieteam of observatieteam van de BSB. We dragen zorg voor de veiligheid van onze collega’s op de grond en kunnen in sommige gevallen bepalend zijn of een actie succesvol is.”

Meedoen aan ‘Een dagje KMarren met…’?

Wil je ook een keer je werk laten zien in ‘Een dagje KMarren met…’? Neem dan contact op via kmarmagazine@mindef.nl

Tekst: Robert den Hartog | Video: adjudant Richard Frigge | Montage: Karel Polack