Frankfurt, Duitsland.

“Ik ben adjudant Mike en sinds begin dit jaar ben ik gedetacheerd bij het Europese grensagentschap Frontex als FTSO (Frontex Tactical  Support Officer) Air operations. Ik ben verantwoordelijk voor het personeel van Frontex dat werkzaam is op de luchthavens van Nederland, België, Duitsland, Finland, Noorwegen en Zweden. Dat betekent dat ik de ogen en oren ben voor het hoofdkwartier van Frontex in Warschau en contact onderhoud met de contactpersonen op de diverse luchthavens. De functie van FTSO kun je het best omschrijven als medewerker IMA (Integrale Veiligheid, Materieel en Logistiek en Arbo en Milieu), planner, executieve ondersteuning en personeelszaken tegelijk. De functie duurt 2 jaar. 

Net mijn eerste vaccin gekregen in Frankfurt.

In eerste instantie werd ik naar Brussel gestuurd, maar door de COVID-maatregelen kon ik daar niet blijven en ben ik uiteindelijk in Frankfurt beland. Ook was de bedoeling dat ik veel onderweg zou zijn om de diverse luchthavens te bezoeken om het nieuwe personeel te ontvangen en te briefen en om de lokale contacten te ontmoeten en het contact met hen te onderhouden. Maar door de diverse COVID-maatregelen werk ik nu grotendeels vanuit mijn appartement in de Duitse stad. Hopelijk kunnen we na de zomer het oude leven weer oppakken. 

In deze functie maak ik deel uit van het Standing Corps van Frontex, dat op 1 januari 2021 is gestart. Met dit nieuwe corps heeft de Europese Unie voor het eerst een eigen geüniformeerde dienst. Dit nieuwe grenscorps, dat bestaat uit Frontex-personeel en personeel van de EU-lidstaten, ondersteunt de lidstaten bij eventuele uitdagingen aan de buitengrenzen. 

Het Standing Corps van Frontex bestaat uit 4 categorieën personeel: 

  1. Vast personeel;
  2. Personeel dat voor 2 jaar bij Frontex wordt gedetacheerd. Dit zijn mensen die al werken in de grensbewaking, in hun eigen land;
  3. Personeel zoals in categorie 2, maar zij worden 1 tot 4 maanden gedetacheerd;
  4. Een poule van personeelsleden die bij grote calamiteiten ingezet kunnen worden (stand-by).

De KMar heeft 7 man gedetacheerd voor categorie 2, en ik ben daar één van. In het begin, zoals alle begin, was het voor mij best wel zoeken in allerlei regels die door Frontex waren opgesteld of nog niet waren opgesteld. Maar, zoals de meesten mij kennen, vind ik altijd dat het glas halfvol is. Dus ik heb daar doorheen geprikt en nu loopt alles best goed.

Schiphol: een KMar-collega werkt samen met een Italiaanse agent van Frontex (links) en een vast personeelslid van Frontex (rechts).

Het contact met Nederland voor dienstzaken loopt via de NFPOC (Netherlands Frontex Point of Contact), Henk en zijn kornuiten. Ook dat gaat goed, prima zelfs. 

Het contact met het thuisfront is uitstekend. Dat komt door allerlei apps die gelukkig door de jaren heen zijn gemaakt. Ik weet nog goed dat ik tijdens mijn eerste uitzending in 1996 alles met pen en papier moest doen om het contact te onderhouden. Een wereld van verschil. 

Internationaal werken heb ik altijd al leuk gevonden. Dat kan ik na diverse uitzendingen vol overtuiging zeggen. Dit wordt mijn laatste functie binnen de KMar en die vormt voor mij tegelijkertijd een leuke afsluiting van mijn, zoals ze het zeggen, carrière."

Groet,

Adjudant Mike
Frontex Tactical Support Officer Air Operations