09

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 04

KMarKort

Ook lintjes binnen KMar-gelederen

Collega adjudant onderofficier Henk Greven kreeg maandagochtend 26 april een wel heel bijzonder telefoontje. De burgemeester van zijn woonplaats vertelde hem dat hij is benoemd als Lid in de Orde van Oranje Nassau. Ook Rob Mackaaij, vrijwilliger van het Thuisfrontcomité Koninklijke Marechaussee en Politie (TFC) is onderscheiden. Zij hebben deze onderscheiding gekregen als waardering voor hun inzet voor onze maatschappij.

Missiemanager 
Henk is missiemanager bij het Bureau Buitenland Missies. Hij voert deze taak met een groot verantwoordelijkheidsgevoel uit. Hij ontzorgt en de mensen komen veruit op de eerste plaats. Henk wordt door zijn collega’s omschreven als een echt ‘mensenmens’. In zijn privéleven is hij de verpersoonlijking en onuitputtelijke uitdrager van het ‘Noaberschap’. Henk is zeer actief in het sociale en culturele leven van zijn woonplaats. 

Vrijwilliger TFC 
Bij het dagelijks bestuur van het TFC kwam het verzoek een voordracht voor Rob te ondersteunen. Het was voor het bestuur glashelder hier alle medewerking aan te verlenen. Rob is sinds 27 september 2016 vrijwilliger bij het TFC. Rob valt op met zijn grote compassie voor de mensen om hem heen. Hij biedt altijd een luisterend oor en biedt hulp en zorg aan daar waar nodig. Hij steekt graag de handen uit de mouwen. Als in het overleg vrijwilligheid wordt gevraagd voor bepaalde taken is Rob altijd degene die zich als eerste aanbiedt. Naast zijn vrijwilligerswerk bij het TFC is Rob actief bij andere verenigingen.

7-delige TV Serie Ewout aan de grens gestart

De eerste aflevering uit de 7-delige tv-serie ‘Ewout aan de grens’ is maandagavond 26 april uitgezonden op RTL 5. In totaal hebben daar zo’n 572.000 mensen naar gekeken. De aflevering is terug te kijken op RTLXL en Videoland. Videoland plaatst elke week ook al de volgende aflevering op zijn kanaal. 7 juni staat de laatste uitzending op het programma.

In de serie loopt presentator Ewout Genemans mee met de medewerkers van de Marechaussee. Alle taken komen aan bod, grensbewaking, mobiel toezicht veiligheid, politiediensten, recherche, bewaken en beveiligen. Van Schiphol tot Ter Apel, van Maastricht tot Hoek van Holland. Maar ook in het Caribisch gebied liep Ewout op Bonaire, Curaçao en Sint Maarten mee met onze collega’s en ketenpartners. 

In verschillende afleveringen ziet de kijker onder andere hoe de Marechaussee inklimmers opspoort en hoe de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten optreedt met grote beveiligingsklussen. Ook volgt de presentator het reilen en zeilen op Schiphol, onze collega’s in het Caribisch gebied en de collega’s die vreemdelingen begeleiden op hun terugreis naar het land van herkomst.

Feestelijke opening nieuwe sportruimte

De commandant van de Koninklijke Marechaussee luitenant-generaal Hans Leijtens heeft vorige week op feestelijke wijze - binnen de COVID-kaders - de nieuwe sportruimte op de Koningin Beatrix Kazerne in Den Haag geopend.

Na toespraken van CKMar en eerste luitenant Michel Barbier vond er een demonstratie plaats waarin het nut en belang van fysieke training werd onderstreept. Hierbij werd een koppeling gemaakt tussen verschillende sportoefeningen en de bewegingen die in het dagelijkse werk terugkomen.

Eerder dit jaar werd op de hoofdlocatie van de brigade Veluwe in Apeldoorn een crossfit-box gerealiseerd. En de brigade Drenthe-IJsselstreek beschikt sinds kort over een fitnessruimte op de hoofdlocatie in Darp. Voor het komend jaar zijn er ook projecten gepland op andere locaties.   

Marechaussee houdt grote controle aan binnengrenzen

De Koninklijke Marechaussee heeft 14 april de grote, internationale controle ‘Korridorfahndung’ gehouden. Automobilisten die vanuit Duitsland de Nederlandse grens passeerden, werden steekproefsgewijs ter controle meegenomen naar een parkeerplaats, waar zij nauwkeurig werden gecontroleerd. 

De omvangrijke controle aan de binnengrenzen werd uitgevoerd op alle belangrijke toegangswegen tussen Nederland en Duitsland. Hierbij werkte de Marechaussee samen met de Douane en de politie. Aan Duitse zijde deden de Bundespolizei, Douane en diverse Duitse politiekorpsen mee. De actie werd aangestuurd vanuit het Operationeel Centrum van het Landelijk Tactisch Commando van de Marechaussee. Vanwege de coronacrisis vond de controle dit keer plaats met kleine dynamische MTV-teams (Mobiel Toezicht Veiligheid). Door op veel verschillende locaties aanwezig te zijn, kon de actie volgens de geldende coronamaatregelen worden uitgevoerd.

Mensensmokkel 
De Marechaussee controleerde bij de grens onder andere of personen de juiste identiteitspapieren hadden. Dat deden zij op basis van de vreemdelingenwet. Er werden diverse signaleringen afgehandeld, van openstaande boetes tot buiten gebruik stellen van voertuigen. Daarnaast werden vreemdelingen aangetroffen zonder juiste reisdocumenten of die als ongewenst vreemdeling gesignaleerd stonden. In Limburg werden 3 mannen aangehouden met 30.000 euro op zak. Ze konden geen aannemelijke verklaring afgeven hoe ze aan het geld kwamen. Verder werden enkele wapens aangetroffen en voertuigen met valse kentekenplaten. 

Nacht van de Militaire Muziek ook digitaal een succes

De Nacht van de Militaire Muziek werd vorig jaar daags van tevoren afgelast. En ook nu leek het muziekevenement er aanvankelijk niet te komen. Gelukkig bood een online editie uitkomst. Zodoende speelden zo’n 100 muzikanten medio april de sterren van de hemel tussen de tanks en vliegtuigen van het Nationaal Militair Museum. 

Verschillende militaire orkesten gaven acte de présence op 3 podia in een sfeervol verlicht museum, waaronder de Bugelgroep Orkest Koninklijke Marechaussee. 7 camera’s en een drone brachten het evenement in beeld. Niet alleen de muziek, maar bijvoorbeeld ook de decoropbouw. Zo kregen de kijkers het gevoel er toch een beetje bij te zijn. 

Bij de live-editie, die tot op heden altijd uitverkocht was, was er ruimte voor 2.500 mensen. Ditmaal hadden zo’n 10.000 mensen gezorgd dat ze er thuis op de bank bij waren. De virtuele deuren gingen om 20.30 uur open, waarna de Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers net na zonsondergang aftrapten. Geëindigd werd er met het nummer ‘Paradise by the Dashboard Light’ uitgevoerd door de ‘Zorg dat je erbij Band’. 

Alternatieve stage voor leerlingen ROC op OTC

Van 6 tot en met 23 april 2021 was er opnieuw een alternatieve stage op het Opleidings- Trainings- en Kenniscentrum van de Marechaussee in Apeldoorn voor de studenten Handhaving Toezicht Veiligheid van ROC Landstede. Het betrof 2 zogenoemde Marechausseeklassen van Landstede. Een klas van 11 en een van 12 leerlingen. Zij stonden onder begeleiding van 4 adjudanten van de Beroeps Praktijk Vorming, die op hun beurt werden bijgestaan door 2 praktijkleermeesters van de Brigade Veluwe.

De studenten doorliepen verschillende lessen, zoals Exercitie, Verkeer, Predictive Profiling en uiteraard veel sport. De 3-daagse documentencursus was dit keer online via MS Teams. Met veel enthousiasme zag de begeleiding de HTV-leerlingen groeien. Vooral in het praktijkgedeelte Verkeer, waarbij ze werden opgeleid in verkeersongevallen, bekeuringsituaties en alcoholwetgeving. 

De sport betrof onder meer het afnemen van de Defensie Conditieproef (DCP), de hindernisbaan en zelfverdediging. De instructeurs IBT waren erg positief over de geleverde inzet en prestaties. De laatste vrijdag vond er een eindoefening plaats waarbij al het geleerde samenkwam in een aantal casussen. Deze toekomstige enthousiaste collega’s hebben nu een goede basis om hun carrière mogelijk te starten bij de KMar.