03

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 04

De 12 mooiste foto's én een video...

…van de opleiding Hoog Risico Operator

Bij het eskadron Hoog Risico Beveiliging en de Gewapende Beveiliging Burgerluchtvaart Schiphol zijn medio april nieuwe operators aan de slag gegaan. In 4 weken tijd werden ze met de opleiding Hoog Risico Operator klaargestoomd voor hun nieuwe functie: het bewaken en beveiligen van objecten, personen en diensten. In week 3 van de opleiding kregen de cursisten op Kamp Nieuw Milligen een tiental realistische scenario’s in verschillende geweldsspectra voorgeschoteld. Daarin konden ze de tot dan toe geleerde vaardigheden in de praktijk toepassen en zich zo optimaal voorbereiden op het echte werk. 

Instructeurs van de sector Vaktechnische Opleidingen van het Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum Koninklijke Marechaussee verzorgen 3 à 4 keer per jaar de opleiding Hoog Risico Operator. Tijdens de opleiding worden de operators ook opgeleid voor de HK416. “Normaal gesproken draaien we de scenario’s op de Harskamp. Maar omdat er vanwege de coronamaatregelen meer vraag is naar trainingslocaties in Nederland zijn wij uitgeweken naar Kamp Nieuw Milligen”, legt adjudant Esther Lobert, instructeur en taakaccenthouder van de opleiding Hoog Risico Operator, uit. “Geen enkel probleem. Sinds kort beschikken we namelijk over inflatable walls. Daarmee kunnen we zelf een oefendorp creëren en realistische situaties in verstedelijkt gebied nabootsen.”

Benieuwd met welke uitdagingen de toekomstige operators allemaal te maken kregen, bekijk dan de fotoserie.

Bewaak en beveilig je een object in Den Haag, dan is de kans groot dat je te maken krijgt met demonstraties. Hoe reageer je op de demonstranten? Vooraf bespraken de toekomstig operators het best- en worstcasescenario en welke vervolgstappen ze in beide situaties zouden nemen.

“Als je het gesprek aangaat met een demonstrant, heb je dan nog oog voor wat er om je heen gebeurt?” “Kunnen demonstranten je wellicht interessante informatie verschaffen?” Na ieder scenario vond een evaluatie plaats en besprak de instructeur het optreden met de operators in spe.

Een café, een synagoge of een school. Met behulp van de inflatable walls creëerden de instructeurs een stuk verstedelijkt gebied, inclusief figuranten. Aan de cursisten de taak om in deze omgeving te opereren en goed te letten op afwijkende zaken of personen die bijzonder gedrag vertonen.

Een toekomstig operator controleert de documenten van 2 inzittenden van een voertuig. Even daarvoor stond het busje, verlaten en met draaiende motor, voor een object met een hoog risicoprofiel. Na controle blijkt dat een en ander niet in de haak is en wordt het duo aangehouden.

Een gebeurtenis die je niet hoopt mee te maken, maar waar je wel op voorbereid moet zijn. Een operator wordt neergeschoten in de buurt van een object. Het hele team staat meteen op scherp: dekking zoeken, collega verzorgen, opschalen, versterking oproepen en op zoek naar de dader.

Voordat operators een object gaan bewaken en beveiligen, controleren ze eerst of er in de nabije omgeving zaken zijn die afwijken van het normale straatbeeld. In dit scenario vinden 2 cursisten een improvised explosive device, waarna ze moeten handelen.

Hoe is het gesteld met de besluitvaardigheid en daadkracht wanneer je een adrenalineboost krijgt? Na een stuk hardlopen met verzwaard vest stuiten de toekomstige operators voor een woning op een man en vrouw die in paniek zijn. “Een man… een bijl… iemand zwaargewond… schiet op… help!”

Eenmaal in het pand komt een man met een bijl op de cursisten afgerend. Hoe maak je die dreiging ongedaan? Deze cursisten trokken hun vuurwapen en maanden de man zijn wapen te laten vallen, omdat ze anders zouden schieten. De man koos eieren voor zijn geld en gaf gehoor aan het bevel.

En weer schakelen… Na de man met bijl treft het duo de gewonde persoon aan in het toilet. Hoe is het gesteld met de skills en drills voor het verrichten van medische handelingen? De man krijgt een tourniquet aangelegd om de bloedingen te stoppen, waarna hij verder wordt onderzocht.

En op het moment dat je niet verwacht, vindt er een aanslag plaats. Vanuit een voertuig worden de cursisten onder vuur genomen. Hoe reageren ze op deze situatie? Nadat iedereen zichzelf in veiligheid heeft gebracht, schaalt het team op en wordt versterking aangevraagd.

Een team doet tijdens het uitvoeren van dynamisch toezicht een bevraging op een voertuig. Als blijkt dat er in de wagen mogelijk vuurwapengevaarlijke verdachten zitten, wordt meteen de voertuigprocedure opgestart. De bijrijder houdt met zijn HK416 de verdachte onder schot.

Aan de cursisten de taak om de verdachte aan te houden. Tijdens de procedure heeft iedere operator in het team zijn eigen taak. De verdachte volgt een voor een de aanwijzingen op die hij krijgt. Zodra de situatie veilig genoeg is, wordt de man geboeid. Einde oefening, opdracht volbracht.

Tekst: Robert den Hartog | Foto’s: sergeant-majoor Maartje Roos