Nieuwsflits van de maand

We beginnen deze rubriek met de nieuwsflits van de maand. Een foto met het werk van de Koninklijke Marechaussee gemaakt bij een nieuwsmoment. Dit kan een foto zijn van een defensiefotograaf maar ook van een externe fotograaf.

Deze keer: Marechaussee Schiphol arresteert Roemeen wegens valse bommelding

De Koninklijke Marechaussee heeft op Schiphol een Roemeen aangehouden wegens een valse bommelding. De gate op de D-pier vanwaar zijn vlucht zou vertrekken, was enige tijd afgesloten voor onderzoek en de hand- en ruimbagage van de man werden gecontroleerd door een speurhond.

Bron en foto: Koninklijke Marechaussee

Geef ons geld, zeggen deze topmannen van Defensie

De top van Defensie vindt dat er fors meer geld bij moet om de krijgsmacht overeind te houden. Bij wijze van uitzondering treden ze daarom in de openbaarheid. In een interview met Trouw vertelt Commandant Koninklijke Marechaussee luitenant-generaal Hans Leijtens dat bij de KMar de schaarste in de IT en in het personeel zit. “Veiligheid komt steeds meer neer op data-analyse, vind daar maar eens voldoende specialisten voor”, aldus Leijtens.

Marechaussee vindt 30.000 euro in zak chips van Italiaan

Agenten van de marechaussee hebben in Breda in een trein uit België een Italiaan aangehouden op verdenking van witwassen. In zijn kleding vonden de marechaussees 3540 euro in contanten. Daarna vonden ze in zijn tas een zak chips die wat aan de zware kant was. Er bleek voor 29.900 euro aan bankbiljetten in te zitten. Het geld is in beslag genomen.

Amsterdammer grijpt naar neppistool tijdens aanhouding op Schiphol

De Koninklijke Marechaussee heeft een 23-jarige Amsterdammer opgepakt die op Schiphol een nauwelijks van echt te onderscheiden balletjespistool bij zich had. Dat gebeurde na een melding van een vrouw. Ze vertelde tegen marechaussees dat de man zich verdacht gedroeg en zich ‘bedreigend opstelde’.

Marechaussee treft recordaantal wapens aan in auto’s

Half Nederland werkte vorig jaar verplicht thuis door corona, maar criminelen lijken zich daar weinig van te hebben aangetrokken. De marechaussee stuitte tijdens controles langs de weg op een recordaantal wapens in auto’s. Maar liefst 252 wapens lagen er afgelopen jaar in dashboardkastjes, onder stoelen of in kofferbakken. Een jaar eerder waren dat er nog 155, het jaar daarvoor 120.

Meer mensen aangehouden voor mensenhandel in het grensgebied

De Marechaussee heeft meer mensen aangehouden voor mensenhandel en mensensmokkel vorig jaar in de grensgebieden met Duitsland en België. Waar dat er in 2020 123 waren, waren het er een jaar eerder 89. Het aantal incidenten van mensensmokkel en mensenhandel bleef zo’n beetje gelijk, maar er waren meer mensen bij betrokken.

2 mensensmokkelaars betrapt in Europoort

De Marechaussee heeft 2 mensensmokkelaars aangehouden. Het gaat om een 44-jarige Pool en een 40-jarige Irakees. Ze zaten op een terrein in Europoort in een Duitse vrachtwagen met trailer waarin 6 Vietnamezen en een Irakees werden gevonden.

Viertal met lachgas aangehouden na wilde achtervolging op A16

2 mannen en 2 vrouwen zijn aangehouden met meerdere flessen lachgas en gebruikte ballonnen in hun auto. Dat gebeurde volgens de Koninklijke Marechaussee na een wilde achtervolging op de A16, die leidde van Breda tot Rotterdam.

Marechaussee houdt 2 mannen aan voor betrokkenheid bij mensensmokkel

De Koninklijke Marechaussee heeft 2 mannen aangehouden die ervan verdacht worden betrokken te zijn bij grootschalige mensensmokkel naar het Verenigd Koninkrijk. De mannen zouden onder andere rubberboten hebben geleverd die werden gebruikt voor de overtocht vanuit België en Frankrijk.

3 mannen aangehouden voor mensensmokkel via zeiljacht uit Hoorn

3 mannen zijn door de Marechaussee aangehouden op verdenking van mensensmokkel via een gehuurd zeiljacht. Ter hoogte van IJmuiden werden vorig jaar 6 mensen aangetroffen in de boot, die zonder reispapieren vanuit Hoorn onderweg waren naar Engeland. Onder andere een Medemblikker en een Amsterdammer zijn aangehouden.